Vaikų sveikata kelia susirūpinimą – kokius specialius užsiėmimus jiems pasiūlyti karantino metu

Vaikų sveikata kelia susirūpinimą – kokius specialius užsiėmimus jiems pasiūlyti karantino metu


Mūsų šalyje daugiau nei penktadalio (22,4 proc.) 7–17 m. amžiaus mokinių svoris yra per didelis, o didžiausias antsvoris būdingas 11-13 metų paaugliams. Tai rodo Higienos instituto Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sistemos duomenys, sukaupti iš Vaiko sveikatos pažymėjimų 2019–2020 mokslo metais. Sveikatos specialistai konstatuoja – antsvorį bei nutukimą lemia genetiniai, fiziniai ir aplinkos veiksniai, tačiau didžiąja dalimi tam įtakos turi didelio kaloringumo maisto vartojimas ir mažas fizinis aktyvumas. Ne paslaptis, kad dabartinis gyvenimo būdas ir karantinas šią problemą tik pagilina.


Reaguodami į prastėjančius duomenis, sveikatingumo klubų „Impuls" specialistai sudarė specialiai 8-13 metų vaikams ir paaugliams skirtą treniruočių programą. Treniruotės bus transliuojamos internetu. Jos nemokamai pasiekiamos „Impuls" bei „Lemon" sveikatingumo klubų klientų vaikams ar sportavusiems „Impuls" plaukimo bei sporto akademijose, kiti norintieji gali įsigyti nuotolinių treniruočių klubo narystes. Trečiadieniais treniruotė bus transliuojama ir „Impuls" bei „Lemon" viešose „Facebook" paskyrose. Maža to, vaikų laukia ir specialiai įsteigti prizai.

REKLAMA


„Fizinio aktyvumo trūkumas vaikų kasdienybėje, ypač šiuo metu, kai yra apribotas judėjimas, mokymasis vyksta iš namų, nebeliko kelionių į mokyklą pėsčiomis, popamokinių būrelių, aktyvių pertraukų su draugais, neabejotinai turi skausmingų pasekmių vaikų sveikatai. Žinoma, galime ir privalome pasivaikščioti gryname ore, bet to tikrai negana. Būtina palaikyti bendrą visų fizinių ypatybių – greitumo, jėgos, ištvermės, lankstumo, vikrumo – lavinimą", – komentuoja „Impuls" vadovas Vidmantas Šiugždinis.


Siekiant palaikyti gerą fizinę būklę Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja 5–17 metų amžiaus vaikams ir paaugliams per dieną užsiimti 60 minučių trukmės aukšto ir vidutinio intensyvumo veikla.


Nerimą kelia ne tik karantinas


V. Šiugždinis sako, kad net ir ne karantino metu stebimas vaikų gebėjimas atlikti elementarius bazinius pratimus kelia nerimą.


„Neretai tenka matyti, kad vaikai ir paaugliai negali atlikti elementariausių pratimų. Prie to, žinoma, prisideda šiuolaikinis gyvenimo būdas, kai vis daugiau laiko praleidžiama sėdint prie ekranų. Mokyklose kūno kultūros pamokose irgi ne visada yra tinkamų sąlygų užtikrinti taisyklingą judėjimą. Kartais sporto sale vienu metu naudojasi dvi, trys klasės su maksimaliai apribotu judėjimu, neišskirstytomis grupėmis. Tad teigti, jog kūno kultūros pamokų gana, deja, negalima, – įsitikinęs pašnekovas. – Džiugu, kad kai kurių miestų savivaldybės jau inicijavo trečios savaitinės kūno kultūros pamokos atsiradimą, remia mokymą plaukti. Tikimės, ir ši mūsų iniciatyva padės moksleiviams judėti daugiau bei kokybiškiau."

REKLAMA


Jis papildo, kad reikiamas ir taisyklingai paskirstytas fizinis krūvis augančiam organizmui yra itin reikšmingas. „Sportas ne tik sumažina riziką susirgti diabetu, turėti antsvorio, bet ir padeda išlaikyti sveiką emocinę būklę, kuri dabar reikšminga kaip niekad anksčiau, taip pat išaugina vaiko pasitikėjimą savimi bei savigarbą. Sportuojantis vaikas – tai geros medžiagų apykaitos, taisyklingos laikysenos, tvirto stuburo užtikrinimas. Be to, būtent vaikystėje yra formuojami įpročiai ir tai bene svarbiausias laikas gyvenime, galintis lemti ateities gyvenimo būdą", – komentuoja V. Šiugždinis.


Laukia ne tik sportas, bet ir prizai bei naudingos žinios


Specialiai 8-13 metų vaikams ir paaugliams skirta „Impuls" ir „Lemon" programa sudaryta taip, kad pakaitomis būtų apkraunamos visos pagrindinės vaikų raumenų grupės. Būtent įvairiapusiškas krūvis įvairioms raumenų grupėms stiprina sveikatą. Sudarant treniruočių programą atsižvelgta į vaikų amžių, todėl pratimai nėra techniškai sudėtingi.


Treniruotes ves Dovilė Tamulevičiūtė, „Impuls" trenerė, turinti kūno kultūros ir sveikatos ugdymo bakalauro laipsnį, daugiau nei 5 metus dirbanti su įvairaus amžiaus vaikais.


„Treniruotėse laukia ne tik specialūs dinaminiai aktyvesni bei ramesni pratimai, bet ir mokomasi taisyklingo kvėpavimo, atskleisime ir įdomių faktų apie žmogaus anatomiją. Svarbu, kad vaikai žinotų, kodėl reikalingas judėjimas, kokiems raumenims pramankštinti būtina skirti deramą dėmesį, kuo yra naudingas vienas ar kitas pratimas. Pavyzdžiui, šiuo metu, kai sėdime dar ilgiau nei įprastai, sutrumpėja galiniai kojų raumenys, todėl būtina atlikti pratimus jiems ištempti. Žinoma, pademonstruosime, kaip tą taisyklingai atlikti", – pasakoja trenerė D. Tamulevičiūtė.



Visą mėnesį, kiekvieną savaitę trečiadienio treniruotės transliacijos metu trenerė paskelbs savaitės vaikų žaidimo sąlygas ir kiekvieną kartą bus renkamas bei paskelbiamas nugalėtojas, kurio lauks specialiai fiziniam aktyvumui palaikyti skirtas prizas.


Prisijungti gali ir tėvai


Vaikams ir paaugliams skirtos treniruotės vyks pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais 15 val., jų trukmė – 30 min. Pirmoji treniruotė jau šį trečiadienį – sausio 27 d.


Treniruočių turinys paruoštas atsižvelgus į vaikų amžių, fizines savybes bei galimybes, todėl tėvams jos nėra pritaikytos, bet tėvų prisijungimas ir paskatinimas judėti, žinoma, kaip sako trenerė, galėtų tapti dar stipresne motyvacija vaikams.


„Jeigu tėveliai prisijungtų ir paskatintų vaikus judėti, kartu atliktų pratimus, būtų labai sveikintina. Tai tikrai sustiprintų šeimos ryšį, o ir tėvai atliktų mankštą bei sužinotų naudingos informacijos apie vaikų sveikatą, judėjimą ir laikyseną", – prisijungti kviečia D. Tamulevičiūtė.


Visos treniruotės bus pasiekiamos prisijungus prie sveikatingumo klubų interneto paskyrų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)