Vaistininkės patarimas, kas geriausia jūsų širdžiai

Vaistininkės patarimas, kas geriausia jūsų širdžiai


Nuo nuotaikos pakėlimo iki širdies ritmo reguliavimo. Vaistininkė ir žolininkė Vida Jokimienė kasdien susiduria su žmonėmis, kurie klausia įvairių sveikatos patarimų, kad jeigu reiktų įvardinti stebuklingą augalą, gudobelė vienareikšmiškai būtų geriausiųjų tarpe. Apie tai, kaip, kada ir su kuo gudobelę reiktų vartoti, kad ji atskleistų geriausias savo vaistines savybes, žolininkė dalijasi ir su skaitytojais.

Širdies maistas – gudobelė ir magnis


Žmogaus širdies raumuo vidutiniškai susitraukia 60 kartų per minutę, 3600 kartų per valandą, 1314 000 per metus, 919 80 000 per gyvenimą. Viena didžiausių širdies patologijų - prieširdžių virpėjimas. „Šiuo širdies ritmo sutrikimu dažniau skundžiasi vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, o dažniausiai – senyvo amžiaus. Tai būsena, kai nėra normalaus prieširdžių susitraukimo, jų veikla būna chaotiška. Sutrikus širdies veiklai, žmogus pradeda nerimauti, sutrinka miegas, prasideda kitos ligos, dėl kurių vis dažniau užsuka ir į vaistinę", - sako vaistininkė.

REKLAMA


V. Jokimienė visuomet pataria savo širdį saugoti ne tik tada, kai ji sunegaluoja: „Stiprinti organizmą, tuo pačiu ir širdį, reiktų visų pirma natūraliomis priemonėmis bei būtinaisiais mikroelementais. Dar apie 1800 m. gydytojai atrado gudobelių naudą širdžiai. Ekstraktas, pagamintas naudojant lapus ir žiedus, buvo itin veiksmingas širdies sveikatai ir širdies raumenų susitraukimams. Šiandien gudobelė – vienas veiksmingiausių augalų širdies stiprinimui. Gudobelės ekstraktas atpalaiduoja ir išplečia arterijas, pagerina širdies raumens kraujotaką, reguliuoja širdies ritmą, padidina širdies tūrį, sumažina periferinių kraujagyslių tonusą, stiprina širdies atsparumą deguonies trūkumui, didina ištvermingumą", - gerąsias gudobelės savybes vardina žolininkė V. Jokimienė.


Kalbėdama apie organizmui taip reikalingą magnį, vaistininkė pabrėžia, kad su maistu gaunamo magnio kiekiu dažnu atveju nepakanka tinkamai dienos normai užtikrinti, tad sumažėjus magnio kiekiui organizme sutrinka ne viena, o keletas organizmo funkcijų: „Su jo trūkumu dažnu atveju susiję su širdies ritmo bei kraujospūdžio sutrikimai. Magnis yra ypač svarbus nervų sistemai, tad esant jo stygiui padidėja jautrumas stresui, atsiranda dirglumas, nuovargis, vargina prastas miegas. Magnį vartojant kartu su širdį stiprinančia gudobele šie negalavimai stipriai slopinami, išgaunamas dvigubas teigiamas poveikis mūsų organizmui".

REKLAMA


V. Jokimienė taip pat kviečia nepamiršti, kad gudobelė pasižymi sedatyviniu, raminamuoju poveikiu, todėl itin pagerina sergančiųjų širdies ligomis miegą. Flavanoidai, esantys gudobelių vaisiuose, veikia tonizuojančiai širdies raumenį, geriau susitraukia miokardas. Taip pat veikia ir kaip antioksidantai, apsaugodami kraujagysles ir kitus audinius nuo žalingo oksidatorių poveikio.


Kada vartoti gudobelę


„Prisiminti gudobelę reiktų ne tik tada, kai rūpinatės širdies ir kraujagyslių sveikata, yra sutrikęs širdies ritmas ar padidėjęs kraujospūdis, bet ir tuomet, kai jaučiamas skausmas krūtinėje, skauda ar svaigsta galva, kankina nemiga, jaučiamas stresas, nerimas, įtampa. Gudobelė pakelia nuotaiką, turi teigiamą poveikį smegenų darbui, pagerina atmintį, sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja cukraus kiekį. Ji taip pat skatina riebalų medžiagų apykaitą, padeda įveikti menopauzę, gerina situaciją po insulto ir infarkto, užkerta kelią kepenų ligoms",- sako žolininkė.


Gudobelė turi organinių junginių, kurie pagerina maistinių medžiagų virškinimą. Kartu su virškinimo sveikatos stiprinimu, jis skatina maistinių medžiagų įsisavinimą ir pašalina vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą. Kadangi gudobelė padeda kraujui cirkuliuoti visame kūne, tai lemia aukštą budrumo ir energijos lygį. Pasak V. Jokimienės, tinkamas visų kūno dalių prisotinimas deguonimi pagerina bendrą sveikatos būklę.

Su kuo geriausia vartoti gudobelę bei magnį


Norint, kad širdis ir bendra sveikata būtų dar stipresnė, gudobelę bei magnį vaistininkė pataria vartoti kartu su vitaminais B1, B6: "Jeigu gudobelė reguliuoja širdies ritmą ir kraujospūdį, tai vitaminas B6 ramina nervų sistemą, gerina širdies veiklą. Kai trūksta B grupės vitaminų, padidėja ir išeminės širdies ligos rizika. Taip pat prisiminkite česnaką, kuris mažina cholesterolio kiekį, žaliąją arbatą, kurios ekstraktas veikia kaip antioksidantas".

Vienas naudingiausių kompleksų ritmingam širdies darbui palaikyti, pasak V. Jokimienės, yra derinys iš gudobelių, česnakų ekstraktų, magnio, vitaminų B 1 ir B6 bei svarbaus antioksidanto –arbatmedžių lapų ekstrakto: „Jis ypač tinkama vyresniems nei 50 metų žmonėms. Geriausia šias medžiagas vartoti ne atskirai, o kartu, nes tokiu būdu užtikrinamas harmoningas augalų veikimas organizme ir pusiausvyra".
Pagarbiai,







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)