Gyvenimą apsunkinantys užkritę akių vokai: gali sukelti galvos skausmus ar uždegimą

Gyvenimą apsunkinantys užkritę akių vokai: gali sukelti galvos skausmus ar uždegimą


Rūškanas žvilgsnis nebūtinai reiškia, kad žmogus piktas, pavargęs ar kamuojamas nemigos. Gali būti, kad tai – odos perteklius akių vokuose. Visgi, užkritę vokai – toli gražu ne tik estetinė problema. Tai būdinga tiek moterims, tiek ir vyrams, ir nebūtinai vyresniame amžiuje. Kokie sunkumai lydi užkritusius vokus turinčius žmones ir kas gali nutikti delsiant spręsti problemą, aptaria plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.


Estetinis diskomfortas – tik viena medalio pusė


Dažniausia užkritusių viršutinių akių vokų priežastis – sumažėjęs odos elastingumas, teigia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Audrius Pakulis. Su amžiumi keičiasi odos ir jungiamojo audinio struktūra, be to, silpnėja raumenys. Būtent todėl atsiranda odos perteklius ir raukšlės viršutiniuose vokuose, vadinamieji „akių maišeliai". Nors šie procesai žmogaus odoje, pasak A. Pakulio, įprastai prasideda sulaukus maždaug 40-ties, tačiau pasitaiko atvejų, kai užkritę akių vokai vargina ir jaunesniame amžiuje. Daugeliu atvejų tai būna susiję su paveldimumu arba anatominiais ypatumais, žalingu saulės poveikiu, nuovargiu.

REKLAMA


„Suglebusi vokų oda – tai problema, su kuria susiduria ir jauni žmonės, tad neretai dėl to jie gali atrodyti žymiai vyresni, negu yra iš tiesų. Tuo tarpu vyresniems užkritę akių vokai išduoda amžių, sukuria pikto, rūškano žmogaus įspūdį. Vis dėlto estetinė išvaizda yra tik viena medalio pusė. Tokių vokų šeimininkams pernelyg greitai pavargsta akys, dėl to tampa sunku skaityti, žiūrėti televizorių, dirbti kompiuteriu ar net vairuoti, pasidaro nepatogu nešioti akinius", – užkritusių vokų keliamus sunkumus vardija „Nordclinic" plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Nuolatinė drėgmė ir uždegimų tikimybė


Pasak gydytojo, žmonės, kurių vokai užkritę, dažniausiai skundžiasi dėl stipriai sumažėjusio regėjimo lauko. Taip nutinka dėl to, kad pernelyg didelis odos perteklius uždengia vyzdžio kraštą, o susidariusios klostės remiasi į blakstienas, tad visa tai apsunkina mirksėjimą.


„Be to, ypač didelį fizinį diskomfortą sukelia dėl odos pertekliaus drėkstančios akys. Dėl užkritusių vokų oda nuolatos prakaituoja, o akys dėl susidariusio spaudimo – ašaroja, todėl vokų odos klostėse kaupiasi drėgmė ir prakaitas, kyla uždegimų. Tiesa, ypač vyresniame amžiuje, po vokų oda esantis riebalinis audinys sudaro vadinamąsias riebalines išvaržas, todėl vokai atrodo išsipūtę, paburkę. Negana to, užkritusių vokų būklę ir išvaizdą dar labiau pablogina audinių tinimas, atsiradęs ir dėl kitų ligų", – pasakoja A. Pakulis.

REKLAMA


„Nordclinic" gydytojas priduria, kad, jausdami fizinį diskomfortą ir spaudimą akyse, žmonės nuolat kelia antakius aukštyn, taip bandydami dirbtinai pakelti vokus. Tuomet dėl įtampos ilgainiui pradeda varginti dar ir kaktos srities, taip pat galvos skausmai. Taigi nesprendžiama užkritusių akių vokų problema kelia ne tik nemenkų iššūkių kasdieniame gyvenime, bet ir rimtų sveikatos sutrikimų.


Kas yra prevencija, o kas – problemos sprendimas?


Kaip teigia A. Pakulis, kamuojami vokų odos pertekliaus keliamų problemų, žmonės neretai išbando įvairiausias kosmetines priemones bei procedūras. Tačiau gydytojas atkreipia dėmesį, kad aktyvus gyvenimo būdas, sveika mityba, fizinis aktyvumas, masažai ir veido priežiūros priemonės – tai tik kompleksas prevencinių priemonių, galinčių padėti ilgiau išlaikyti akių vokų odos stangrumą ir elastingumą. Vis tik, kai jau susiformuoja akių vokų užkritimas, minėtos priemonės nepajėgios duoti norimo rezultato, o efektyviai išspręsti problemą gali tik chirurginis gydymas.


„Akių vokų pakėlimo procedūra yra gana paprasta ir greita. Naudojant vietinę nejautrą, atliekamas perteklinės voko odos klostės, o prireikus – ir gilesnių audinių, riebalinių išvaržėlių pašalinimas. Pacientas procedūros metu neužmiega ir nejunta skausmo, tik specialistų prisilietimus. Viršutinių vokų operacijos metu pjūviai atliekami natūralioje voko raukšlėje, o apatinių vokų – iš vidinės vokų pusės, todėl randeliai būna beveik nepastebimi. Galutinis rezultatas išryškėja labai greitai, tad ir gyvenimo kokybė pagerėja akimirksniu", – apie problemos sprendimo būdą pasakoja plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.


Tiesa, nors daugiausia dėl užritusių vokų į specialistus kreipiasi moterys, vis dažniau spręsti šią problemą ryžtasi ir vyrai. „Sutikę žmogų, pirmiausia pažvelgiame jam į akis. Tad nesvarbu, tai vyras ar moteris – atrodyti ir jaustis jaunesniems, laimingesniems ir pailsėjusiems, plačiai atmerkti akis ir tiesiog džiaugtis gyvenimu svarbu kiekvienam", – priduria A. Pakulis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)