Žinia kauniečiams: senėti galima sveikai!

Žinia kauniečiams: senėti galima sveikai!


Habilituotas biologijos mokslų daktaras ir Lietuvos sporto universiteto profesorius Albertas Skurvydas tikina, kad senėjimo nė vienas neišvengsime, tačiau senėti galima sveikai, išsaugant tvirtą kūną ir sveiką protą. Svarbiausia? Būti tarp žmonių, nepersivalgyti ir būtinai – judėti!


Fizinio aktyvumo svarba


Gerai savijautai turi įtakos trys esminiai dalykai: sveika mityba, visavertis miegas ir fizinis aktyvumas. Pastarasis sveikatos „ingredientas“ ypač svarbus. Vaikščiojant, bėgiojant, plaukiojant ar užsiimant kita fizine veikla išjudinami milijardai žmogaus kūno ląstelių. Fizinė veikla teigiamai stimuliuoja, treniruoja, gydo ir reabilituoja visus kūno organus.


Atliekant fizinius pratimus griaučių raumenys išskiria hormonų, vadinamų miokinais. Tai paties organizmo pasigaminti vaistai, gerinantys nervinių ląstelių atsinaujinimą ir didinantys darbingumą. Kasdienė valanda intensyvios ar vidutinio intensyvumo fizinės veiklos 25 proc. mažina mirtingumą nuo daugelio ligų. Judant raumenims išskiriami miokinai teigiamai veikia visą kūną: kaulus, kepenis, skrandį, kasą, širdies ir kraujagyslių sistemą. Fiziniai pratimai apsaugo organizmą nuo daugybės lėtinių ligų – cukrinio diabeto, Alzheimerio ligos, senatvinės demencijos, silpnaprotystės.

REKLAMA


Fizinis aktyvumas – vienas geriausių antidepresantų. Sveikatą labiau gerina ne cheminiai vaistai, o sportas. Tegul ir kasdieniai pasivaikščiojimai gryname ore. Kasdien bent po pusvalandį.


Kokie pratimai naudingiausi sveikatai


Vyresnio amžiaus žmonės daugiau dėmesio turėtų skirti koordinacijos, tempimo, raiščių stiprinimo pratimams. Pasak profesoriaus A. Skurvydo, senjorams būtina atlikti aerobinius, jėgos ir tempimo pratimus.


* Aerobiniai pratimai. Pratimai, kuriuos atliekant žmogui netrūksta deguonies. Fizinis krūvis nėra intensyvus, po jų nedūstama. Tai neskubūs pasivaikščiojimai, pėsčiųjų žygiai, važinėjimas dviračiu, plaukimas, šokiai. Neintensyvūs aerobiniai pratimai stiprina širdį, nervų sistemą, skatina ne tik kūno, bet ir galvos smegenų kraujotaką, kartu gerina nervinių ląstelių apsirūpinimą deguonimi. Taip sportuoti reikėtų kasdien (bent po 30–45 min.). Beje, vaikščioti geriausia nelygia teritorija, t. y. ten, kur pakalnę keičia kalnelis, įkalnė ir pan. Toks fizinis aktyvumas treniruoja ne tik širdį ir raumenis, bet ir galvos smegenis, ypač – jų dalis, atsakingas už mąstymą.

* Pagiriamasis žodis šiaurietiškajam vaikščiojimui.
Vaikščiojant įsitvėrus specialių lazdų, dirba ne vien tik kojos, bet ir rankos – tai ypač svarbu širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencijai. Šiuo atžvilgiu šiaurietiškasis ėjimas yra geresnė priemonė už paprastą ėjimą. Jis puikiai tinka vyresnio amžiaus ir antsvorio turintiems žmonėms. Šiaurietiškasis ėjimas dažnai (kaip reabilitacijos priemonė) rekomenduojamas po traumų.

REKLAMA


* Jėgos pratimai. Jie padeda įveikti sudėtingą ligą sarkopeniją (senstant pradeda silpti raumenų masė ir jėga, nervai ima atsikabinti nuo raumenų skaidulų, o kaulai – retėti). Pasak profesoriaus, tam, kad (vykstant senėjimo procesams) nervai neatsikabintų nuo kaulų, o raumenų masė per greitai nenyktų, nepakanka pakilnoti lengvus, pusės ar vieno kilogramo svarmenis. Reikėtų paplušėti su gana dideliais svoriais, t. y. tokiais, kurie būtų 65–80 proc. maksimalaus leistino slenksčio. Lengvais svarmenimis kaulų nepastiprinsi. Jėgos pratimus rekomenduojama atlikti porą kartų per savaitę – po 15–20 minučių.


* Tempimo pratimai. Atpalaiduoja nervų sistemą, neleidžia sutrumpėti sausgyslėms, atrofuotis raumenims ir nervams. Tinka įvairių metodikų joga. Beje, atliekant pratimą, tempimo pozą reikėtų išlaikyti ne kelias sekundes, o kol raumenį paskausta. Taip pasiekiamas tinkamas poveikis. Tempimo pratimai apsaugo nuo judesių amplitudės sumažėjimo – kad netaptų sunku užsirišti batus, užsisegti užtrauktuką nugaroje ir pan.


Kaune - nemokamos treniruotės


Skatindamas vyresnio amžiaus žmones propaguoti judėjimą, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras suteikia visas galimybes būti aktyviems ir kviečia dalyvauti plataus spektro fizinėse veiklose, kurios visiškai nemokamos. Galima rinktis treniruotes sau patogioje vietoje, nes jos organizuojamos skirtingose Kauno vietovėse – atvirose ir uždarose erdvėse.



Rinkitės treniruotes, atitinkančias fizinį pajėgumą. Jeigu anksčiau nesportavote, galite rinktis treniruotes, kurioms nereikia didelio fizinio pajėgumo, o vėliau pereisite prie intensyvesnių.

Nemokamų treniruočių tvarkaraštis Kauno miesto gyventojams nuo 55 m. amžiaus


Pirmadienis
8.30 val. Senjorų mankšta (Panemunės šilas, prie krepšinio aikštelės)
10.00 val. Šiaurietiškasis ėjimas (Pažaislio šilas, prie lauko treniruoklių)
12.00 val. Tai chi (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)

Antradienis

8.30 val. Rytinė mankšta (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)
9.00 val. Aktyvus rytas (Sporto klubas FANKAS, Savanorių pr. 111)
10.00 val. Senjorų funkcinė treniruotė (Ąžuolyno parkas, prie lauko treniruoklių)
12.00 val. Joga (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)

Trečiadienis

8.30 Senjorų mankšta (Panemunės šilas, prie krepšinio aikštelės)
12.00 val. Tai chi (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)
18.00 val. Šiaurietiškasis ėjimas (Santakos parkas, prie Kanklininko statulos pilies prieigose)


Ketvirtadienis
8.30 val. Rytinė mankšta (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)
9.00 val. Šiaurietiškasis ėjimas (Botanikos sodas, prie bilietų kasos)
10.00 val. Senjorų funkcinė treniruotė (Ąžuolyno parkas, prie lauko treniruoklių)
12.00 val. Joga (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)


Penktadienis
9.30 val. Aktyvus rytas (sporto klubas FANKAS, Savanorių pr. 111)
10.00 val. Senjorų funkcinė treniruotė (Ąžuolyno parkas, prie lauko treniruoklių)
16.30 val. Šokių pamokos (Aleksoto seniūnijos salė, Veiverių g. 132)


Šeštadienis
10.00 val. Senjorų mankšta (Kovo 11-osios parkas, prie lauko treniruoklių).


Treniruotės nemokamos, registruotis nereikia.
Reikia turėti treniruočių kilimėlį, vandens ir švarią sportinę avalynę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)