Veterinarė pataria: dažniausios klaidos, lemiančios augintinio negalavimus

Veterinarė pataria: dažniausios klaidos, lemiančios augintinio negalavimus


Augintinio gerovė – kiekvieno atsakingo šeimininko tikslas ir pareiga, o subalansuotas bei kruopščiai parinktas ėdalas yra tinkamos priežiūros pagrindas. Veterinarė dalijasi keturkojų mitybos ir priežiūros patarimais, kurie padės išvengti sveikatos negalavimų ir primena, kad dabar pats laikas susirūpinti gyvūnų apsauga nuo erkių – jų sezonas prasideda, kai oro temperatūra pakyla iki šešių laipsnių.


Įspėja dėl nuo stalo duodamo maisto


Pasak veterinarės Birutės Anzienės, gyvūnams subalansuota mityba lygiai taip pat svarbi kaip ir žmonėms. Per maistą gyvūnas turi gauti pakankamai visų reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kitu atveju gali užklupti sveikatos sutrikimai.


„Sausas maistas ir konservai – geriausias pasirinkimas, kadangi juose reikiamų medžiagų kiekis būna iš karto subalansuotas, tad nereikia skaičiuoti, šeriant augintinį begale skirtingų produktų. Įvairios maisto rūšys pritaikomos skirtingų būklių gyvūnams: sergantiems, alergiškiems, senjorams ir t.t. Pastaruoju metu gyvūnų mylėtojų tarpe populiarėja raw mityba, tačiau įspėju, kad dėl nesubalansuotos mitybos gyvūno organizmui gali pritrūkti reikiamų maistinių medžiagų, kas vėliau lemia negalavimus“, – sako B. Anzienė.

REKLAMA


Veterinarė įspėja, kad įprotis gyvūnui nuo stalo atiduoti maisto likučius – gali būti itin žalingas augintinio sveikatai. Pasak jos, tai gali sukelti prie rimtų skrandžio problemų. Tam tikri žmonių mėgstami produktai gyvūnams gali būti nuodingi, pavyzdžiui, vynuogės arba razinos gali sukelti inkstų nepakankamumą, šokoladas taip pat gali kenkti inkstams. Reikėtų vengti maisto ar mėsos, kurie turi daug prieskonių, nes tai augintiniui gali sukelti gastritą.


Ragina nepiktnaudžiauti skanėstais


Ekspertė teigia, kad ieškant tinkamiausio maisto gyvūnui reikia atsižvelgti į jo sveikatos būklę, veislę, virškinimo sistemos jautrumą, geriausia – pasitarti su veterinaru, kuris pažįsta jūsų augintinį. Pradėję naudoti naują maistą per savaitę arba dvi pastebėsite, jeigu jis netinkamas augintiniui.


„Suvalgęs netinkamą maistą gyvūnas gali imti viduriuoti, vemti arba gausiai kasytis – tai ženklas, kad maistas netiko. Jeigu šių ženklų nepastebite – maistas gyvūnui tinka. Jeigu vis tiek norite keisti augintinio maistą, nors esamas ir yra tinkamas, negalima nutraukti mitybos įpročių ir pakeisti per vieną dieną. Reikėtų tai daryti palengva ir proporcingai – maišant seną ir naują maistą. Perėjimas turėtų trukti apie dešimt dienų, pirmą dieną dedant 90 proc. senojo ir 10 proc. naujo maisto, kasdien palengva didinant naujo maisto proporciją“, – pataria specialistė.

REKLAMA


B. Anzienė pabrėžia, kad konservais ir skanėstais reikėtų nepiktnaudžiauti. Jie skaičiuojami ne kaip įprasto dienos valgiaraščio dalis, o kaip papildomos kalorijos prie dienos normos. Dažniausiai ant pakuotės būna nurodyta dienos norma, tad jos reikėtų laikytis. Kitu atveju, gali grėsti nutukimas.


Ne visi žaislai tinkami gyvūnams


Aktyvumas – itin svarbi augintinio gyvenimo ir sveikatos dalis. Pasak veterinarės, būtina atsižvelgti į augintinio amžių bei charakterį ir pagal tai planuoti žaidimų bei pasivaikščiojimų laiką.


„Žaislai skirti ne tik žaidimams, bet ir augintinio gebėjimų lavinimui, teigiamų įpročių ugdymui. Kai kuriems šunims puikiai tinka žaislai, kurie skatina judėjimą ir padeda išvengti nutukimo bei per greito maisto surijimo. Taip pat atsiranda vis daugiau žaislų su galvosūkiais, kurie skatina mąstymą, pvz.: uostymo kilimėliai arba žaislai su mygtukais ir kitokiomis užduotimis“, – pasakoja B. Anzienė.


Ji įspėja, kad itin svarbu augintiniams duoti tik jiems skirtus žaislus: „Naudojant ne gyvūnams pritaikytus žaislus, didėja rizika susižeisti tam tikromis detalėmis arba praryti nevalgomas medžiagas. Į kliniką gana dažnai atvežamos katės su žaidimo metu užstrigusiomis plaukų gumytėmis, kurias tenka ištraukti chirurginiu būdu“.


Ragina nepražiopsoti erkių – jos jau aktyvios


Gyvūnų augintojai apsauga erkėmis turėtų susirūpinti tada, kai vidutinė oro temperatūra pakyla iki šešių laipsnių – šis skaičius žymi, kad erkių sezonas jau prasidėjo. Veterinarė pabrėžia, kad nebūtinai turi žaliuoti žolė, kad parazitai būtų aktyvūs. Pasak jos, veiksmingiausia apsauga yra vaistinės priemonės.



„Vaistines apsaugos priemones nuo erkių rasite keliais pavidalais – vis dar populiariausiais išlieka dirželiai ant kaklo, į keteros odą įtrinami lašeliai bei specialios tabletės. Pasirinkus tinkamą priemonę, ją pagal gamintojo rekomendaciją būtina naudoti iki pat šaltojo sezono. Itin svarbu priemonę naudoti sistemingai ir nepamiršti gyvūnui laiku duoti antrosios dozės. Taip pat jeigu augintiniui sugirdomi vaistai nuo kitų parazitų, tarkime, kirmėlių, tarp šių dozių reikėtų padaryti bent keleto dienų tarpą, kad augintinio organizmas į vaistus sureaguotų kuo švelniau“, – sako veterinarė.


Jeigu augintiniui įsisiurbė erkė naudojant preparatus – reikėtų stebėti kaip atrodo pats parazitas. Jeigu erkė sudžiūvusi – priemonės veiksmingos. Tačiau jeigu erkė prisisiurbus kraujo ir išpampusi – naudojamos priemonės neveikia. Erkę reikėtų traukti sukamaisiais judesiais, kad nepalikti jokios dalies augintinio kūne.


Veterinarė pataria po įsisiurbimo įdėmiai stebėti gyvūno būklę. Vangumas, apetito neturėjimas arba šlapinimasis krauju signalizuoja, kad augintinis galėjo užsikrėsti erkės pernešama liga. Tokiu atveju reikia skubiai kreiptis į veterinarijos kliniką.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)