Dietologė: kaip per Velykas pasilepinti nepadarant žalos savo sveikatai

Dietologė: kaip per Velykas pasilepinti nepadarant žalos savo sveikatai


Nors Lietuvoje tradiciškai per Velykas nuo maisto „lūžta stalai“, tiek per šventes, tiek ištisus metus reikia nepamiršti maitintis sveikai. Kokias sveikatai palankios mitybos taisykles turime prisiminti sėsdami prie šventinio stalo, pasakoja ekspertės.


Norint Velykas paminėti sveikatai palankesniu būdu, nereikia griežtai riboti savo maitinimosi įpročių ar pradėti laikytis dietų. Tačiau yra svarbu stebėti suvartojamo maisto porcijas ir pasirūpinti maisto įvairove, pažymi Ieva Laukytė-Gaulė, Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dietologijos ir nutukimo gydymo centro gydytoja dietologė.


„Velykos, visų pirma, yra šventė, todėl reikia leisti sau ja pasimėgauti ir valgyti tai, kas skanu. Nebūtina šventės paversti garintos paukštienos ir visiškai nesaldžių desertų pasisėdėjimu. Puiku, kai maistas atliepia mūsų tradicijas, pomėgius ir sveikatos būklę. Tam tikri apribojimai šventės metu gali atsirasti, jei specifiniai produktai gali paūminti vienos ar kitos ligos simptomus. Svarbus ir balansas, tad viso šventinio raciono neturėtų sudaryti tik vienos grupės produktai, pavyzdžiui, saldumynai. Svarbu išlaikyti maisto produktų įvairovę, kad gautume visų reikalingų maistinių medžiagų“, – pasakoja I. Laukytė-Gaulė.

REKLAMA


Daugiau visų grūdo dalių produktų ir daržovių


Vienas iš būdų praturtinti savo Velykų stalą maistinėmis medžiagomis – įtraukti į jį visų grūdo dalių produktų, pavyzdžiui, nesmulkintų kruopų ar viso grūdo duonos.


„Anksčiau smulkūs, balti miltai būdavo prabanga ir žmonių racione vyraudavo visų grūdo dalių, rupesnių miltų produktai, o pyragai būdavo valgomi tik per šventes. Siekiant išgauti miltų baltumą, jie smulkiai malami, sijojami smulkesniais sietais, o dalis vertingų grūdo dalių, turtingų skaidulomis, yra pašalinamos, tad maistinė vertė sumažėja. Pasikeitus maisto gamybos technologijoms, balti miltai ir jau paruošti pyragai bei tortai yra nesunkiai prieinami kiekvienam pirkėjui, anksčiau šventiniais buvę patiekalai mūsų stalą gali pasiekti kasdien. Čia svarbu sau priminti, kad pramoginius patiekalus reikėtų valgyti saikingai“, – pastebi dietologė.


Pašnekovė šventinį stalą taip pat rekomenduoja praturtinti daržovėmis: „Nesvarbu, ar jos bus raugintos, žalios ar termiškai apdorotos. Kiekvienas daržoves turėtų rinktis pagal savo skonį, galimybes ir, žinoma, sezoniškumą – juk kartais Velykas švenčiame kiek anksčiau, o kartais vėliau.“

REKLAMA


Kiaušinių klausimas


I. Laukytė-Gaulė nuramina abejojančius kiaušinių palankumu sklandžiai mūsų organizmo veiklai: „Naujausi tyrimai rodo, kad per dieną suvalgant po vieną kiaušinį, cholesterolio kiekis kraujyje kliniškai reikšmingai nesikeičia. Tad jeigu žmogus ir šiaip nedažnai valgo kiaušinius, tikrai gali suvalgyti kelis per Velykas.“


Gydytoja pastebi, kad žmonės vis dažniau tradicinius šventinio stalo produktus pakeičia įvairiomis alternatyvomis, pavyzdžiui, įprastą majonezą keičia iš saulėgrąžų sėklų pagamintu majonezo atitikmeniu.


„Esant poreikiui, patiekalus galime pakeisti mažiau riebiais ar mažiau cukraus turinčiais jų variantais, bet su sąlyga, kad jie bus skanūs ir teiks tokį patį malonumą“, – pažymi dietologė.


I. Laukytė-Gaulė ramina, kad per šventes pasmaližiavus yra svarbu nebausti savęs, o labiau sutelkti dėmesį į kasdienę mitybą.


„Sveikatai ne tiek svarbu, ką aš vieną kartą padariau, kaip svarbu tai, ką aš darau kiekvieną dieną. Reikia visuomet palaikyti savo fizinį aktyvumą, rekomenduojamų maisto produktų porcijas ir proporcijas, vartoti pakankamai skaidulų turinčių maisto produktų (visų grūdo dalių produktų, daržovių, vaisių, nepamiršti ir ankštinių daržovių), bent kartą per savaitę suvalgyti žuvies“, – pataria dietologė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)