Kas yra kolagenas ir kodėl jis reikalingas?

Kas yra kolagenas ir kodėl jis reikalingas?


Kolagenas – baltymas ir viena iš pagrindinių organizmo „statybinių medžiagų“, kurios pakankamas kiekis užtikrina sveiką judėjimo funkciją, odos elastingumą ir grožį, veido ovalo palaikymą, plaukų augimą, sąnarių bei kremzlių sveikatą. Organizmas šį baltymą geba pasigaminti pats, todėl jis sudaro 10 proc. viso kūno svorio, tačiau bėgant metams jo gamybos procesas lėtėja, o tada šio baltymo ima trūkti.


Farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė sako, kad tokiu atveju kyla įvairių grėsmių rizika, apie kurias daugelis nesusimąsto.


„Žmonės dažnai žino apie kolageno kuriamą naudą, tačiau retas supranta galimas grėsmes sveikatai, kai organizme atsiranda jo stoka. Dėl šio baltymo deficito gali suprastėti ne tik išvaizda, bet atsirasti sąnarių traškesys, nugaros ir kojų skausmai, o laikui bėgant sutrikti asmens gebėjimas laisvai judėti“, – teigia K. Vėgėlė.


Farmacijos specialistė priduria, kad kolageno gamyba natūraliai organizme ima lėtėti sulaukus 20-ties, o dėl šios priežasties pradeda formuotis pirmosios raukšlelės ir kasmet mažėja odos storis. Sulaukus 40-ties, kūnas nepasigamina reikiamo kolageno kiekio, todėl prarastas dermos (vidurinio odos sluoksnio) storis neatsinaujina, o dėl prastos mitybos ir žalingo gyvenimo būdo anksčiau sukaupti resursai senka greičiau nei turėtų. Tuomet oda suglemba, pasireiškia pirmieji sveikatos sutrikimai ir suprastėja kaulų būklė.

REKLAMA


Būdai, kurie padės spręsti kolageno trūkumą


Nors kolageno mažėjimas yra natūralus procesas, vis tik jį galima atitolinti. K. Vėgėlė sako, kad priklausomai nuo amžiaus ir fizinio aktyvumo intensyvumo, tą padaryti padeda atitinkami būdai.


Jauno amžiaus ar intensyviai sportu neužsiimantiems žmonėms dažnai pakanka:


1. Kelių išoriškai naudojamų kosmetinių priemonių.


„Nors kosmetikos priemonės negali itin efektyviai paskatinti kolageno gamybos, jos padeda išsaugoti esamą jo kiekį ir sumažinti priešlaikinį netekimą. Svarbiausia rinktis priemones, kurių sudėtyje būtų vitaminų, antioksidantų ir hialurono rūgšties“, – aiškina farmacijos specialistė.


Anot K. Vėgėlės, svarbu naudoti ir apsaugines priemones nuo saulės, kuri turi didžiulę įtaką odos senėjimui bei ardo joje sukauptas kolageno atsargas.


2. Į mitybos racioną įtraukti ir dažnai vartoti tokius produktus kaip mėsa ir jos sultinys, želatina, žuvis, žalios daržovės bei vaisiai, kuriuose gausu vitamino C.

REKLAMA


„Jeigu norisi papildomai paskatinti kolageno gamybą, tuomet reikėtų vartoti ilgo veikimo vitaminą C, kuris sustiprins imunitetą, apsaugos nuo neigiamų aplinkos veiksnių ir suteiks ląstelėms energijos“, – aiškina farmacijos specialistė.


Vyresniems ar intensyviai sportuojantiems asmenims minimalaus kiekio kosmetinių priemonių ir tinkamų mitybos įpročių gali nepakakti, todėl tokiu atveju reikėtų:


1. Į mitybos racioną įtraukti daugiau aminorūgščių.


2. Reguliariai vartoti maisto papildus su kolagenu, kurie efektyviai skatina šio baltymo įsisavinimą per virškinamąjį traktą.


„Šios dvi priemonės taip pat padės išvengti sąnarių traškesio ir uždegimo atsiradimo, dėl kurių vėliau gali tekti vartoti medikamentus“, – sako K. Vėgėlė.

Maisto papildai: kaip juos tinkamai išsirinkti?


Farmacijos specialistė išskiria keletą taisyklių, kurių reikia laikyti renkantis ir naudojant maisto papildus.


• Apsibrėžkite, kokiu tikslu jie bus naudojami. Tai itin svarbu, nes pagal paskirtį maisto papildų sudėtis skiriasi, o ir kolagenas gali būti keleto tipų.


„I tipo kolagenas atsakingas už odos, kaulų ir jungiamojo audinio sveikatą, o II yra puiki profilaktinė ir gydomoji priemonė, kuri padeda apsisaugoti ar gydyti sąnarių bei sausgyslių ligas. III tipo kolagenas labiausiai tinka norintiems puoselėti odos, plaukų ir nagų grožį“, – išskiria K. Vėgėlė.


• Nepriklausomai nuo to, kokios kilmės kolageną vartosite, įsitikinkite, kad maisto papildo sudėtyje jo būtų ne mažiau nei 7–10 g (7000–10000 mg).



„Šiuo metu rinkoje kolagenas yra labai populiarus ir jo apstu įvairiose prekybos vietose, todėl rinkdamiesi produktą, nepadarykite dažnos klaidos – neįsigykite maisto papildų, kuriuose yra tik keli šimtai miligramų kolageno. Dažniausiai jie būna brangūs, o mažas kolageno kiekis į juos dedamas tik norint suvilioti pirkėją, todėl jų rinktis tikrai neverta“, – įspėja farmacijos specialistė.


Nenorint apsigauti, geriausia vaistinėje pasikonsultuoti su specialistu, kuris padės išrinkti tinkamiausią produktą.


• Atkreipkite dėmesį į kitas maisto papildų sudedamąsias dalis.


„Praverstų tai, jeigu maisto papildų sudėtis būtų praturtinta hialurono rūgštimi, vitaminu C, bosvelijos ir kitais augaliniais ekstraktais. Jeigu ieškote efektyvių maisto papildų sąnariams, vertėtų rinktis tuos, kurių sudėtyje būtų chondroitino ir gliukozamino sulfato – dažniausiai jie būna miltelių formos ir yra stipresnio poveikio nei grynas kolagenas“, – aiškina K. Vėgėlė.


• Pašalinkite priežastis, kurios blogina kolageno įsisavinimą.


„Jeigu susilpnėjusi jūsų virškinimo funkcija, suprastėjusi miego kokybė ar turite žalingų įpročių (rūkote, vartojate alkoholį), vartojamas kolagenas įsisavins prasčiau. Norėdami šį procesą pagerinti, pašalinkite šias kliūtis“, – teigia „Camelia“ farmacijos specialistė.


• Kolageno perdozuoti praktiškai neįmanoma.


„Įprastai mūsų mityboje itin trūksta baltymų, todėl organizmas suvartotą kolageną iš pradžių panaudoja būtiniausioms gyvybinėms funkcijoms palaikyti – raumenų, kaulų, sąnarių ir kitų audinių darbui užtikrinti. Tik po to kolageno atsargos yra naudojamos odos ir plaukų būklei gerinti“, – priduria „Camelia“ farmacijos specialistė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>