Farmacininkė perspėja vyrus: kada sunerimti dėl plaukų retėjimo ir kaip tai spręsti?

Farmacininkė perspėja vyrus: kada sunerimti dėl plaukų retėjimo ir kaip tai spręsti?


Genetinis paveldimumas, stresas, nevisavertė mityba, netinkamos priežiūros priemonės, net stiprus plaukų trynimas rankšluosčiu ar kiti, iš pirmo žvilgsnio nekalti veiksniai, gali paskatinti vieną nemaloniausių vyrų problemų – plaukų slinkimą ar plikimą.


Plaukai yra svarbi įvaizdžio dalis, tačiau pernelyg intensyvus jų slinkimas gali signalizuoti ir apie sveikatos sutrikimus. Internetinės vaistinės farmacijos specialistė paaiškina, kada vyrams reikėtų sunerimti dėl retėjančios šukuosenos ir kokios priemonės gali padėti spręsti šią problemą.


Kada plaukų slinkimas natūralu, o kada – problema?


Intensyvus plaukų slinkimas gali pasireikšti bet kuriame gyvenimo tarpsnyje, nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Vis tik farmacijos specialistė Urtė Jankauskaitė teigia, kad didžioji dalis susiduriančių su retėjančių plaukų problema ar net plikimu yra vyriškos lyties atstovai, kuriems tai neretai gali būti nulemta genetiškai.


„Visi žmogaus plaukai turi savo gyvenimo ciklą, kurį sudaro keletas fazių. Paskutinė fazė yra telogeno, po kurios plaukas atsiskiria nuo folikulo ir jo vietoje pradeda augti naujas. Tai yra normalus procesas – kasdien tokiu būdu žmogus gali netekti apie 200 plaukų“, - sako farmacijos specialistė.

REKLAMA


Visgi tam tikri požymiai gali išduoti, kada plaukų slinkimas yra ne natūralus procesas, o problemos pradžia. Anot vaistininkės, genetiškai nulemtas plikimas vyrams paprastai vyksta palaipsniui.


„Įprastai vyrai, kurie linkę į nuplikimą, skundžiasi ne gausiu plaukų slinkimu, o vis mažėjančia jų apimtimi – gali pradėti šviesti pakaušis, atsiverti kakta. Tuo tarpu sezoniniam plaukų slinkimui būdingas pastebimas ir gausesnis nei įprastai plaukų netekimas, tačiau jų apimtis nemažėja, neišryškėja plikimo plotai“, - paaiškina U. Jankauskaitė.


Plaukų slinkimą taip pat gali išprovokuoti užsitęsęs stresas, nerimas, netaisyklinga mityba, žalingi įpročiai, išbalansuotas paros ritmas, gretutinės ligos ar vartojami vaistai, plaukų ir skalpo ligos ir t.t.


Pastebėjus problemą ragina reaguoti greitai


„Ilgą laiką negydomas plaukų slinkimas gali sukelti nuplikimą. Jeigu intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėn., o galvos oda pleiskanoja ar niežti, atsirado kitų odos pakitimų ar pradėjo matytis išplikimas, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis į gydytoją trichologą ar dermatologą, kuris nustatytų tikslias problemos priežastis“, - ragina U. Jankauskaitė

REKLAMA


Farmacininkė pažymi, kad svarbiausia susidūrus su problema reaguoti laiku ir kilus menkiausioms abejonėms pasirodyti specialistui, kuris įvertins sveikatos būklę ir paskirs tinkamą gydymą. Tam tikrais atvejais problemai išspręsti užtenka sureguliuoti mitybą, vartoti maisto papildus ar vitaminus. Kitais atvejais gali tekti pasitelkti vaistus ar kitas procedūras.


Įsivertinti naudojamas priemones ir įpročius


Nors dažnai plaukų sveikata priklauso nuo bendros organizmo būklės, tam tikrais atvejais didesnį nei įprastai plaukų slinkimą gali paskatinti ir netinkamos plaukų priežiūros priemonės ar plaukus žalojantys įpročiai. Norint turėti sveikus plaukus, o ypač susiduriant su jų slinkimu, svarbu naudoti plaukams saugias priemones.


Vaistininkė rekomenduoja rinktis šampūnus be sulfatų, nes šie alina ir sausina plaukus. Taip pat vengti priemonių, kurių sudėtyje yra dažiklių, dirbtinių kvapiklių, silikono ir alkoholio. Kovojant su plaukų slinkimu, farmacijos specialistė pataria rinktis specialiai tam skirtus produktus: šampūną nuo plaukų slinkimo, losjoną ar ampules. Plaukų slinkimą gali padėti sumažinti priemonės su kofeinu, placenta, aminoproteinais, taurinu, arbatmedžiu, chininu, alaviju.


Taip pat rekomenduojama plaukus šukuoti ir formuoti švelniai, vengti pernelyg intensyvaus skalpo šukavimo, stipraus trynimo rankšluosčiu, kuris gali sužaloti plaukų svogūnėlius. Kepinant saulei ir žiemą farmacininkė pataria dėvėti galvos apdangalus.



„Sveikiems plaukams ypač svarbi yra ir tinkama skalpo priežiūra. Rekomenduojama palaikyti švarią galvos odą – tai neleis užsikimšti poroms, o būtent užsikimšusios poros trukdo naujų plaukų augimui. Todėl rekomenduojama reguliariai nušveisti skalpą specialiu galvos odos šveitikliu“, - pataria U. Jankauskaitė.


Papildyti organizmą trūkstamomis medžiagomis


Slenkantys plaukai taip pat gali signalizuoti apie tam tikrų medžiagų trūkumą organizme. Farmacijos specialistė pažymi, kad plaukai gali nusilpti dėl biotino, seleno stygiaus, taip pat dėl cinko, kalcio, silicio trūkumo.


„Šios medžiagos yra itin svarbios gerai plaukų būklei. Biotinas, dalyvaudamas angliavandenių ir riebalų apykaitoje, aprūpina plaukus maisto medžiagomis, cinkas veikia kaip statybinė medžiaga ir stiprina plaukus, o selenas palaiko bendrą normalią jų būklę. Organizme trūkstant šių medžiagų, jas papildyti gali padėti specialūs maisto papildai“, – sako U. Jankauskaitė.


Vaistininkė taip pat ragina į savo mitybos racioną įtraukti produktų, kuriuose yra gausu vitamino A, C, D, E, B6, jodo, folio rūgšties. Taip pat svarbu rinktis subalansuotą maistą, valgyti kiaušinius, žuvį, vištieną, pieno produktus, daržoves, nepamiršti vartoti pakankamai skysčių.


Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, rekomenduojama pirmiausia pasikonsultuoti su vaistininku, o renkantis tinkamas plaukų ir galvos odos priežiūros priemones – ir su odos priežiūros specialistu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)