Ligos, kurios gali pakenkti sąnariams

Ligos, kurios gali pakenkti sąnariams


Sąnarius skauda ne tik dėl jų susidėvėjimo. Dėl to gali būti kalti ir kai kurie organizmo negalavimai – podagra, autoimuninės ligos, reaktyvusis artritas, net angina. Žinant, kaip kuriuo atveju pasireiškia sąnarių skausmas, pasak Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų gydytojos reumatologės dr. Danutės Povilėnaitės, galima nustatyti ir tikrąsias to priežastis.


Dalia VALENTIENĖ


Sąnarys – tai ne tik dviejų kaulų jungtis, tai visa judinti rankas, kojas, pirštus leidžianti sistema, glaudžiai susijusi su kitais organais ir organizmo funkcijomis. Todėl nieko keisto, jei susirgus kuriam nors organui, sutrikus kuriai nors organizmo funkcijai, skriaudą pajunta ir sąnariai.


Podagra – itin skausminga liga


Viena iš tokių ligų, kuria sergant pažeidžiami ir sąnariai, yra podagra. Kas yra patyręs podagros priepuolius, žino, kokia ši liga skausminga. „Podagra yra medžiagų apykaitos sutrikimo liga, kai kraujyje padidėja šlapimo rūgšties. Šlapimo rūgštis – cheminis junginys, dėl kurio organizme ima kauptis natrio kristalai.

REKLAMA


Paprastai tie kristalai nusėda sąnariuose ir ligoniai kenčia nuo priepuolinių sąnarių uždegimų. Iš pradžių kyla vieno sąnario uždegimas. Paprastai pirmiausia pažeidžiami kojų nykščių sąnariai, tada čiurnos, kelių sąnariai, daug rečiau, bet pasitaiko dėl šios ligos ir riešų sąnarių pažeidimų. Podagrai įtakos gali turėti genetiniai veiksniai.


Ji gali būti ir lėtinė, kai susidaro poodinės sankaupos. Šiuo atveju priepuolių nebūna, bet dėl šių sankaupų sąnariai deformuojasi. Dažniausiai tos sankaupos susidaro plaštakose ir pėdų srityse. Bet pakitimai išsivysto ne iš karto, o tik po keliolikos metų nuo pirmųjų ligos simptomų“, – paaiškina VUL Santaros klinikų gydytoja reumatologė dr. Danutė Povilėnaitė.


Pasak pašnekovės, per podagros priepuolius žmogus jaučia labai stiprų skausmą. „Pagal 10 balų skalę jis vertinamas 8–9 balų stiprumu. O, tarkime, esant sąnarių susidėvėjimui skausmo stiprumas siekia tik 4–5 balus. Be podagros sukelto sąnarių skausmo, visada matomas ir patinimas, sąnarys būna karštas, paraudęs.

REKLAMA


Jeigu tai pėdos sąnarys, žmogui net priminti pėdą būna sunku. Podagros priepuolis gali trukti nuo 3 dienų iki savaitės. Dėl didžiulio skausmo žmogui skubiai tenka kreiptis pagalbos į medikus“, – pasakoja gydytoja reumatologė.


Jei liga negydoma, podagros priepuoliai dažnėja, apima daugiau sąnarių, ilgiau tęsiasi ir gali baigtis net inkstų nepakankamumu.


Prieš sąnarius sukyla savo paties organizmas


Autoimuninėmis ligomis sergantiems žmonėms jų imuninė sistema pradeda gaminti antikūnus prieš savo paties organizmą. Kodėl taip atsitinka, tiksliai nežinoma. Viena iš tokių ligų – reumatoidinis artritas. Šia liga gali išsivystyti bet kuriame amžiuje, tačiau dažniausiai žmonės suserga būdami 40–70 metų. Reumatoidiniu artritu moterys serga 2–3 kartus dažniau negu vyrai.


Liga pažeidžia smulkiuosius sąnarius – plaštakų, riešų, pėdų, vėliau išryškėja ir stambiųjų sąnarių pakenkimo simptomai. Dažniausiai reumatoidinio artrito eiga yra lėta ir tik apie 10 proc. pacientų liga vystosi greitai.


„Pagrindiniai reumatoidinio artrito simptomai panašūs į kitų sąnarių ligų simptomus – sąnarių patinimas, skausmas, sustingimas, vėliau atsiranda ir deformacijos. Požymiai dažniausiai pasireiškia simetriškai – patinsta ir skauda abiejų plaštakų ar kelių sąnariai.


Uždegimas trunka ne vieną savaitę. Žinoma, žmogus paprastai kreipiasi į gydytoją specialistą ir yra nustatoma diagnozė. Pagrindinis reumatoidinio artrito taikinys yra plaštaka, nors gali būti pažeidžiami ir pėdos, čiurnos, klubų, pečių ar alkūnių sąnariai. Dažniausiai nukenčia plaštakos pirštų viduriniai sąnariai, o sergant osteoartroze pirmiau būna pažeidžiami paskutiniai sąnariai ties pirštų galais.



Reumatoidinio artrito atveju kenčia ir krumplių sąnariai, taip pat gali būti pažeisti ir riešų sąnariai, o sergant artroze riešai pažeidžiami retai. Ligos paveiktų sąnarių patinimas matomas ir išoriškai arba jaučiamas čiuopiant, paspaudus, sąnarius dengianti oda būna minkšta. Rytais reumatoidinio artrito pažeistų sąnarių sustingimas trunka daug ilgiau nei pusvalandį, pirštai gali būti nelankstūs net 4–5 valandas ir ilgiau“, – dėsto medikė.


Reaktyvusis artritas


Šis sąnarių uždegimas yra susijęs su buvusia ar esama infekcija. Sąnaryje paties infekcijos sukėlėjo nėra, tačiau juose prasideda uždegimas dėl kitur organizme vykstančių infekcinių procesų. Sąnarių uždegimą gali sukelti ūmi viršutinių kvėpavimo takų infekcija, dantų pūliniai, žarnyno, šlapimo takų, odos ir kitos infekcijos. Reaktyvinio artrito požymiai dažniausiai atsiranda praėjus savaitei ar daugiau po persirgtos ligos.


„Sergant COVID-19, gripu, šlapimo takų, žarnyno infekcijomis neretai kyla sąnarių uždegimas. Tai gali pasireikšti kaip reakcija į infekciją arba kaip komplikacija jau persirgus ja. Sustingimą, skausmą sąnariuose žmogus pajunta praėjus kelioms dienoms ar savaitėms. Žinoma, skaudėti gali ne tik dėl paties sąnario, bet ir dėl sausgyslių arba jų tvirtinimosi vietose kilusio uždegimo“, – tikina pašnekovė.


Reaktyviuoju artritu dažniau serga jauni, 20–40 metų, asmenys, nors sąnariai į infekciją gali sureaguoti bet kuriame amžiuje.


Sąnarius pažeidžia ir angina bei žvynelinė


Gydytoja primena, kad sąnarių ligos susijusios ir su tonzilėmis. Jeigu žmogų kartkartėmis vargina angina, ilgainiui gali atsirasti sąnarių pažeidimų. Ypač didelę grėsmę sąnariams kelia pūlinė angina, kurią sukelia streptokokai. Kartais žmogui per metus gerklę skauda 4–5 kartus, o jis gydosi vien augaliniais preparatais, pagrindinė priežastis taip ir lieka nepašalinta. Anginą būtina išgydyti iki galo.

REKLAMA


Sergant psoriaze, dar vadinama žvyneline, pasireiškia psoriazinis artritas. Jis išsivysto maždaug trečdaliui sergančiųjų žvyneline. Ši liga sąnarius pažeidžia asimetriškai, gali skaudėti ir pirštų, ir riešų sąnariai, tačiau tik vienos rankos arba abiejų rankų, bet skirtingus sąnarius, tarkime, vienos rankos nykščio, o kitos – mažojo pirštelio sąnarys.


Įvairių ligų sukeltus sąnarių skausmus galima gydyti šalčiu ir šiluma, tik svarbu žinoti, kas kada tinka. Sergant podagra šaltis gali pabloginti būklę. Kitais atvejais kelias dienas ant skaudamo sąnario galima dėti šalčio kompresus, nes šaltis mažina uždegimą, o vėliau reikėtų pereiti prie šildančių kompresų. Reumatoidinio artrito atveju galima išbandyti kontrastines voneles, bet tik nurimus ūmiam uždegimui, kai judinant sąnarių neskauda.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)