Kardiologė: politabletės padidina gydymo efektyvumą

Kardiologė: politabletės padidina gydymo efektyvumą


Prieš dešimtmetį mirtingumas nuo išeminės širdies ligos Lietuvoje buvo didžiausias Europoje, tačiau 2016-aisiais mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) ėmė sparčiai mažėti. Tai lėmė pradėjęs augti statinų, skirtų padidėjusiam cholesteroliui gydyti, vartojimas.


Visgi, pasak kardiologų, iki šiol susiduriama su netinkamu vaistų vartojimu ir gydymo režimo nesilaikymu, o tai yra viena dažniausių ŠKL komplikacijų ir mirtingumo priežasčių. Gera žinia, jog geresnei tokių ligų kaip arterinė hipertenzija ir dislipidemija kontrolei yra sprendimas – politabletė, kuri sumažina vartojamų tablečių skaičių.


„Pacientams, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu ir padidėjusiu cholesteroliu, įprastai skiriami keli skirtingų grupių vaistai. Anksčiau juos buvo galima skirti tik atskiromis tabletėmis, tad pasitaikydavo atvejų, kai pacientai sumaišo tabletes, ilgainiui pradeda vartoti nereguliariai ar apskritai pamiršta išgerti, ypač dažnai tai atsitinka su cholesterolio kiekį kraujyje reguliuojančiu statinu. Tai mažina gydymo efektyvumą ir ligų kontrolę. Situaciją pakeitė atsiradusios politabletės“, – sako kardiologė Julija Jurgaitytė.

REKLAMA


Vienu metu gydo dvi ligas

Politabletė – tai tabletė, kurioje yra kelios skirtingos veikliosios medžiagos, vienu metu gydančios dvi skirtingas ligas. Politabletėje, skirtoje arterinei hipertenzijai ir dislipidemijai gydyti, yra cholesterolio kiekį kraujyje mažinantis statinas ir kraujo spaudimą mažinantis antihipertenzinis vaistas. Pasak kardiologės, ši vaistų kombinacija padeda reikšmingai mažinti ŠKL komplikacijas, tarp jų miokardo infarkto ir insulto riziką.


Kardiologė J. Jurgaitytė atkreipia dėmesį, kad būtent padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje yra vienas klastingiausių negalavimų, nes žmogus jo nejaučia – ligą galima nustatyti tik atlikus kraujo tyrimą. O statistika rodo, kad net 6 iš 10 hipertenzija sergančių pacientų turi ir dislipidemiją.


„Tokiu atveju gelbsti politabletė, kuri vienu metu gydo abi ligas ir, kaip rodo mano praktika, leidžia pasiekti puikių rezultatų. Politabletė gali būti vartojama ryte arba vakare – gydymo efektyvumui tai įtakos neturi. Ji dažniausiai geriama po valgio užgeriant stikline vandens“, – aiškina kardiologė.

REKLAMA


Kardiologė: politabletės padidina gydymo efektyvumą


Mažiau vartojamų tablečių

Be to, kelias skirtingas veikliąsias medžiagas jungianti politabletė padeda sumažinti vartojamų vaistų skaičių ir padeda užtikrinti geresnę ligų kontrolę.


Nustatyta, kad hipertenzija ir dislipidemija sergantys pacientai netinkamai vartoja vaistus, kai šie skiriami atskiromis tabletėmis, – po trijų mėnesių gydytojo paskirto plano laikosi vos pusė (44,7 proc.) jų. Viena priežasčių yra geriamų vaistų kiekis, todėl, pasak kardiologės, stengiamasi sudėlioti gydymo planą taip, kad tablečių pacientams reikėtų gerti kuo mažiau. Tai ypač aktualu, kai žmogų kamuoja ne tik arterinė hipertenzija ir dislipidemija, bet ir gretutinės ligos: cukrinis diabetas, podagra ir kt.


„Turime pacientų, kuriems sunku laikytis gydymo režimo, o kiti labai jautriai reaguoja į kasdien vartojamų tablečių skaičių. Politabletė padeda pacientams lengviau laikytis plano ir atsikratyti baimių, padeda pagerinti emocinę savijautą, nes sumažina vartojamų medikamentų skaičių – per dieną pakanka vienos politabletės, kad būtų reguliuojamas ir aukštas kraujospūdis, ir cholesterolis“, – sako J. Jurgaitytė.


Gydytoja kardiologė atkreipia dėmesį, kad dažniausiai keblumų kyla dėl statinų vartojimo, mat šį cholesterolio kiekį reguliuojantį vaistą vis dar gaubia daug klaidingų mitų, kuriuos kardiologai bando paneigti jau ne vienus metus.


Daugėja vartojančiųjų politabletes

Medikė pasakoja, kad politabletes, kurių sudėtyje taip pat yra statinas, vartojančių pacientų atsiliepimai apie šią inovatyvią vaistų formą yra teigiami, jai neteko girdėti, kad pacientai patirtų ir šalutinį poveikį.


„Šeimos gydytojai, kardiologai ir kiti specialistai, atsižvelgę į pacientų būklę, vis dažniau pasiūlo gydymą politabletėmis, o žmonės vis drąsiau jas pasirenka, – komentuoja kardiologė ir džiaugiasi pacientų motyvacija. – Politabletė padeda išvengti atvejų, kai geriamas tik kraujospūdį mažinantis antihipertenzinis vaistas, o statinas pamirštamas. Gydydamiesi politabletėmis pacientai būna labiau motyvuoti vartoti jas nei gerti vaistus nuo hipertenzijos ir dislipidemijos atskirai.“



Kad Lietuvos gyventojai, nustačius arterinę hipertenziją ir dislipidemiją, būtų linkę vietoj kelių atskirų tablečių rinktis vieną politabletę, parodė ir spalį bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa. Teigiamą nuomonę išreiškė beveik pusė (45 proc.) respondentų, trečdalis (32 proc.) teigė kol kas nesantys apsisprendę. Plečiasi ir apie politabletes žinančiųjų gretos – apie politabletę, kuri skirta gydyti padidėjusį kraujospūdį ir cholesterolį, jau girdėjo penktadalis (19 proc.) Lietuvos gyventojų.


Kas yra politabletė?

Politabletė – tai tabletė, kurioje yra kelios skirtingos veikliosios medžiagos, vienu metu gydančios kelias ligas. Politabletėje, kuri yra skirta arterinei hipertenzijai ir dislipidemijai gydyti, yra cholesterolio kiekį kraujyje mažinantis statinas ir kraujo spaudimą mažinantis vaistas.


Kodėl verta rinktis politabletę?


Į politabletę sudedamos geriausiai tarpusavyje derančios veikliosios medžiagos – sumažinama rizika, kad gydytojo paskirti atskiri vaistai nederės tarpusavyje. Vietoj kelių tablečių vartojama viena, tad sumažėja geriamų tablečių skaičius, kas lemia geresnį gydymo režimo laikymąsi, o tai turi įtakos geresnei ligų kontrolei ir sumažina miokardo infarkto bei insulto riziką.


Kaip pradėti vartoti politabletę?

Šiuo metu Lietuvoje skiriamos politabletės, skirtos arterinei hipertenzijai ir dislipidemijai gydyti, yra įtrauktos į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Tai receptinis vaistas, todėl dėl jų vartojimo reikia kreiptis į savo gydytoją. Šiuo metu politabletes Lietuvoje vartoja per 30 tūkst. pacientų.


Partnerio turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>