Kankina mažakraujystė? Eikite skinti dilgėlių

Kankina mažakraujystė? Eikite skinti dilgėlių

Vienas populiariausių anemiją gydančių vaistinių augalų – dilgėlės.


Anemija, dažnai vadinama tiesiog mažakraujyste, – labiausiai paplitusi kraujo liga, kai kraujyje sumažėja eritrocitų ir hemoglobino. Šią ligą sukeliančių priežasčių būna labai įvairių.


Anemija susergama, kai netenkama daug eritrocitų arba kai pagreitėja jų irimas. Ši liga gali būti paveldima, ji gali atsirasti dėl vidinio kraujavimo, folio rūgšties ir vitamino B12 trūkumo organizme, dėl traumų, kurių metu netenkama daug kraujo, gali išsivystyti ir dėl netinkamos mitybos.


Anemija dėl geležies trūkumo – labiausiai paplitusi mažakraujystės forma. Ji išsivysto tuomet, kai hemoglobinui gaminti stinga svarbiausios žaliavos – geležies.


Labai svarbu anemiją nustatyti kuo anksčiau, tuomet ir gydyti ją bus žymiai lengviau. Ženklų, įspėjančių apie ligą, – nemažai, tačiau būtina žinoti svarbiausius simptomus: į akis krintantis blyškiai pilkos spalvos veidas, pašviesėję dantenos, liežuvis ir apatinių akių vokų vidinė pusė, lūžinėjantys nagai, bendras kūno silpnumas, dusulys, padažnėjęs širdies plakimas, nemiga, sutrūkinėję lūpų kampučiai, itin sausa oda, išsausėję ir lūžinėjantys bei sparčiai slenkantys plaukai.

REKLAMA


Sergantieji anemija skundžiasi galvos svaigimu ir ūžesiu ausyse. Įtarus anemiją patariama kuo skubiau kreiptis į gydytoją, kad šis nustatytų ligos priežastis ir paskirtų reikiamą gydymą. Pasitarus su gydytoju verta pasinaudoti ir paprastomis naminėmis priemonėmis.


Tinkami mitybos įpročiai


* Neretai teigiama, kad norint padidinti hemoglobino kiekį kraujyje reikia valgyti maisto, kuriame daug geležies: kepenų, raudonos mėsos, morkų, burokėlių, ankštinių kultūrų, grikių, graikinių riešutų, obuolių, moliūgų, petražolių, gerti granatų sulčių. Deja, tai tik iš dalies teisinga, nes žmogaus organizmas geležį įsisavina nevienodai. Verta žinoti, kad iš gyvulinės kilmės produktų žmogaus organizmas geba įsisavinti 25–30 proc. geležies, o iš augalinių kultūrų tik 5–10 proc. Geriausiai įsisavinama geležis, esanti mėsoje, paukščių kepenyse.


* Tuojau pat po valgio nepatariama gerti arbatos, nes joje esantys taninai neleidžia organizmui įsisavinti maisto produktuose esančios geležies. Nepatariama piktnaudžiauti stipria kava, nes šis gėrimas šalina geležį iš organizmo. Geriau įsisavinti geležį padės apelsinų sultys.

REKLAMA


* Organizmui įsisavinti geležį padeda vitaminai, ypač vitaminas C. Naudinga kasdien gerti šviežiai spaustų apelsinų ir pomidorų sulčių, valgyti šviežių vaisių ir daržovių. Daug vitamino C yra juodųjų serbentų uogose, citrusiniuose vaisiuose, kiviuose ir saldžiosiose paprikose. Žiemą, kai vaisiuose ir daržovėse vitamino C gerokai sumažėja, patariama dažniau valgyti raugintų kopūstų ir gerti erškėtrožių uogų antpilo.

Vaistai iš virtuvės


* Sergantiesiems anemija patariama gydytis česnakų antpilu: sumalkite 300 g nuvalytų česnakų, užpilkite juos litru spirito ir palikite 2–3 savaites nusistovėti. Šio antpilo patariama gerti po 20 lašų 3 kartus per dieną, juos sumaišius su puse stiklinės pieno arba vandens.


* Jei sergate kraujo ligomis, ištisus metus kasdien vartokite petražolių, jomis skaninkite patiekalus.


* Jei sergate mažakraujyste, galite pasigaminti grikių „chalvos“: stiklinę grikių kruopų nuplaukite, išdžiovinkite ir sumalkite kavamale. Gautus grikių miltus sumaišykite su medumi ir valgykite šio mišinio kasdien po šaukštą (galima ir daugiau).


Sultys ir jų mišiniai


* Organizmui būtina gauti natūralios geležies, todėl patariama gerti raudonųjų burokėlių sulčių, nes jose yra žmogaus organizmui naudingų mikroelementų kalio, kalcio, fosforo, vitaminų C, PP, B grupės vitaminų, fruktozės ir gliukozės. Nusistovėjusių (ne mažiau kaip 2 val.) burokėlių sulčių patariama gerti po ketvirtadalį stiklinės įdėjus šaukštą medaus 2–3 kartus per dieną prieš valgį.



* Morkose yra daug lengvai organizmo įsisavinamos geležies, taip pat vertingų biologiškai aktyvių medžiagų: kobalto, vario, kalcio, jodo, bromo. Šios medžiagos skatina kraujo gamybą. Morkų sultis vartokite šviežias po 100 ml 1–3 kartus per dieną prieš valgį. Kad organizmas jas geriau įsisavintų, galite įpilti šlakelį aliejaus, geriausia alyvuogių. Sveika gerti lygiomis dalimis sumaišytų raudonųjų burokėlių sulčių (nusistovėjusių), šviežiai spaustų morkų bei ridikų arba agurkų sulčių mišinių. Sulčių mišinio gerkite po 1–2 šaukštus prieš valgį.


* Anemiją gydyti ir didinti hemoglobino kiekį kraujyje padeda burokėlių ir obuolių sulčių mišinys: sumaišykite 20–30 ml burokėlių ir 150–200 ml obuolių sulčių. Taip paruoštą sulčių mišinį reikia išgerti tuoj pat.


* Ridikų sultyse yra geležies, magnio, kalio, kalcio ir įvairių vitaminų. Sergantiesiems anemija ridikų sulčių patariama gerti sumaišytų su medumi po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.


* Sergantiesiems mažakraujyste patariama gerti beržų sulčių po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną 3 mėnesius.

Vaistiniai augalai


* Populiariausia anemijos gydymo priemonė – dilgėlės, kuriose yra visko, ko reikia raudoniesiems kraujo kūneliams gamintis. 7 g susmulkintos džiovintos žolės užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną. Galite dilgėlių lapų dėti į salotas, sriubas. Atsargiai gydytis dilgėlėmis reikėtų tiems, kurių tirštas kraujas.


* Miško žemuogės: 20 g susmulkintų džiovintų žemuogių lapų ir uogų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite 2 val. nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną. Sezono metu valgykite šviežių žemuogių.

REKLAMA


* Kiaulpienės: 6 g susmulkintų džiovintų kiaulpienių šaknų ir žolės užpilkite stikline vandens, pavirkite 10 min. ant mažos ugnies, palikite pusvalandį nusistovėti, nukoškite ir gerkite nuoviro po šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Plačialapiai gysločiai: šaukštą susmulkintų gysločių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 15 min. verdančio vandens vonelėje, nukoškite ir gerkite nuoviro po šaukštą 3–4 kartus per dieną 20 min. prieš valgį. Sezono metu patariama gerti gysločių sulčių po šaukštą 3 kartus per dieną 20 min. prieš valgį.


* Juodieji serbentai: 3–5 g džiovintų serbentų lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10–20 min. nusistovėti, gerkite antpilo po stiklinę 2–3 kartus per dieną vietoj arbatos. Sveika valgyti šviežių arba džiovintų juodųjų serbentų uogų.


* Pušų pumpurai: šaukštą pušų pumpurų užpilkite stikline karšto vandens, pavirkite pusvalandį verdančio vandens vonelėje, nukoškite ir gerkite nuoviro po pusę stiklinės po valgio.

Parengė Remigija Zinkevičienė


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)