Keturiolikmetė čiuožėja, kokios dar neturėjome

Keturiolikmetė čiuožėja, kokios dar neturėjome


Keturiolikmetę čiuožėją iš Vilniaus Jogailę Aglinskytę dailiojo čiuožimo specialistai jau vadina tokiu įsižiebiančiu talentu, kokio mūsų šalis dar neturėjusi. Jogailė yra surinkusi kvalifikacinius pasaulio suaugusiųjų dailiojo čiuožimo čempionato taškus ir galėtų jame varžytis, bet dar yra per jauna ten dalyvauti.


Vidmantas UŽUSIENIS


Kaune besitreniruojanti vilnietė ant ledo atlieka tokias figūras, kokių iki šiol neįvaldė jokia Lietuvos čiuožėja. Slovėnijoje vykusiame Tarptautinės čiuožimo sąjungos „Dragon Trophy 2020“ turnyre Jogailė buvo pirma jaunimo merginų (iki 19 m.) grupėje, o abiejose programose – trumpojoje ir laisvojoje – ji atliko beveik tobulus dviejų šuolių su trigubais apsisukimais derinius. Tokių šuolių nėra atlikęs nė vienas Lietuvos čiuožėjas! Dar labiau stulbina šiame turnyre Jogailės surinktas balų skaičius – 156,29. Toks rezultatas papuoštų ir paties aukščiausio lygio suaugusiųjų varžybas. Bet pagal reglamentą suaugusiųjų varžybose čiuožėjams leidžiama dalyvauti tik nuo 15 metų, tad šiemet Jogailė vyks į Estijoje kovo mėnesį rengiamas pasaulio jaunimo pirmenybes. Jogailė ten tikisi patekti į finalą, t. y. tarp 24 stipriausių sportininkių. Garsiausi Lietuvos dailiojo čiuožimo specialistai mano, kad ateityje Jogailės laukia įspūdinga karjera ir suaugusiųjų turnyruose.

REKLAMA


Visų pirma dėkinga tėvams


„Ji labai motyvuota, nepaprastai pareiginga, neįtikėtinai darbšti ir talentinga. Jei, tarkime, treneris jai nurodo treniruotėje, imituojant būsimą pasirodymą, atlikti tris šuoliukus ir vieną šuolį su trigubu apsisukimu, ji būtinai atliks tris šuolius su trigubais apsisukimais. Lietuvos čiuožėjos surinkdavo reikiamus kvalifikacinius taškus kurioje nors vienoje iš čiuožimo programų, o Jogailė pirmoji surinko abiejų – trumposios ir laisvosios – programų taškus. Tokios čiuožėjos dar neturėjome!“ – jaunąją čiuožėją gyrė mūsų dailiojo čiuožimo sporto legenda Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.


Už galimybę mėgautis šiuo sportu Jogailė visų pirma dėkinga tėvams, prieš aštuonerius metus ją atvedusiems į dailiojo čiuožimo treniruotes. Jogailės mama Gryta Aglinskienė prisimena, kad drauge su vyru nuvedusi dukrą čiuožti nė nesvajojusi, jog Jogailė kada nors taps profesionalia sportininke. „Kaip ir visos mergaitės, mūsų dukra yra guvi ir linksma, tačiau nenumanėme, kad ji tokia sportiška. Ir nė nesapnavome, kad Jogailė „įklimps“ dailiojo čiuožimo sporte. Savaime suprantama, jog mes, visa šeima, ypač – jos broliukas Matas, Jogaile labai didžiuojamės“, – sako G. Aglinskienė.

REKLAMA


Mokosi nuotoliniu būdu


Jogailė sakosi esanti iš tų žmonių, kurie bendrauja tik su pačiais patikimiausiais žmonėmis, nors tai gana nebūdinga paauglystėje. Jogailei tenka išgyventi daug kitokių patirčių nei daugeliui jos bendraamžių. Pavyzdžiui, ji yra viena iš tų labai retų mokinių, kurie mokosi nuotoliniu būdu. „Nesu sutikusi nė vieno bendraamžio, kuris irgi mokytųsi nuotoliniu būdu“, – pripažino ir pati mergina.


Jogailė yra Vilniaus Ozo gimnazijos 8 klasės moksleivė. Sostinėje nėra ledo aikštės, kurioje profesionalūs dailiojo čiuožimo sporto atstovai galėtų normaliai treniruotis, o specialistai šio sporto sostinės sąlygas laiko blogiausiomis šalyje. Štai todėl čiuožėja kasdien važinėja į Kauną, į Ledo areną. Kai lankė Žvėryno gimnaziją, pamokas praleisdavo mėnesiais. Pasak merginos, tai mokslams netrukdė, nes ji daug mokėsi savarankiškai. „Mokiausi ir tebesimokau tik gerais pažymiais“, – patikino mūsų jaunoji pašnekovė.


Likusią straipsnio dalį, o taip pat ir kitų įdomių istorijų rasite žurnale „Savaitė“. Jis jūsų laukia visuose prekybos taškuose, arba užsisakius prenumeratą!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)