Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai

Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 30 metų


MIRĖ AVA GARDNER


1990 m. sausio 25 d. Londone mirė viena garsiausių amerikiečių aktorių Ava Gardner. Gimė Grabtaune (Jungtinių Amerikos Valstijų Šiaurės Karolinos valstijoje) fermerių šeimoje 1922 m. gruodžio 24 d. Baigusi mokyklą, įgijo sekretorės specialybę. 1941 m. pradėjo aktorės karjerą ir suvaidino daugiau nei šešiose dešimtyse filmų. Buvo labai ryški aktorė, o daugeliui vyrų tapo svajonių moterimi, savo epochos grožio etalonu. Buvo vadinama seksualiausia būtybe pasaulyje. Karjeros viršūne tapo filmai „Kilimandžaro sniegynai“ (vaidino su aktoriumi Gregoriu Peku) ir „Mogambo“ (su Klarku Geiblu). Aktorės gyvenimas buvo audringas, ji tris kartus ištekėjo ir išsiskyrė. A. Gardner sutuoktiniais buvo aktorius Mikis Runis, džiazo muzikantas Artis Šo ir dainininkas Frankas Sinatra.


Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 520 metų


ATRASTA BRAZILIJA


1500 m. sausio 26 d. ispanų keliautojo Visentės Janjeso Pinsono vadovaujamos ekspedicijos dalyviai pasiekė dabartinės Brazilijos krantus. Šis jūrininkas jau turėjo įspūdingos kelionių patirties: 1492 m. vadovavo „Niñai“ – vienam iš trijų Kristupo Kolumbo ekspedicijos narių, atradusių, Ameriką laivų (jo brolis Martinas Alonsas Pinsonas vadovavo laivui „Pinta“). 1499 m. V. J. Pinsonas leidosi į naują ekspediciją Pietų Amerikos krantų link. Laivas pateko į audrą, o jai pasibaigus netrukus pasiekė pakrantę dabartinės Brazilijos Pernambuko valstijos teritorijoje. V. J. Pinsonas čia pastatė kelis kryžius ir paskelbė, kad atrasta žemė prijungiama prie Ispanijos valdų. Tęsdamas kelionę, jūrininkas tyrė Amazonės žiotis, šiaurės rytinę Pietų Amerikos pakrantę, pasiekė Orinoko upės žiotis, Tobago salą. Grįžęs į tėvynę, keliautojas sužinojo, kad jo aptikta Brazilijos pakrantė pagal Tordesiljaso sutartį negali priklausyti Ispanijai ir atiteks Portugalijai.

REKLAMA


Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 160 metų


GIMĖ ANTONAS ČECHOVAS


1860 m. sausio 29 d. Taganroge (Rusijos Rostovo srityje) krautuvininko šeimoje gimė rašytojas Antonas Čechovas. Mokėsi Taganrogo gimnazijoje. Tėvo parduotuvė bankrutavo, ir Antonui tekdavo užsidirbti duonai, dirbant korepetitoriumi. Baigęs gimnaziją, studijavo mediciną Maskvos universitete. Lėšų stigo, todėl ėmė bendradarbiauti spaudoje, rašė apsakymus, humoreskas. Baigęs studijas, dirbo apskrities gydytoju, o visą laisvą laiką skyrė kūrybai. Ši greitai išpopuliarėjo. 1892 m. rašytojui pavyko nusipirkti dvarelį netoli Maskvos ir labiau atsidėti literatūrai. Bene žymiausi jo kūriniai – apsakymai „Žmogus futliare“, „Dvikova“, „Namas su mezoninu“, „Dama su šuniuku“, dramos „Žuvėdra“, „Dėdė Vania“, „Trys seserys“, „Vyšnių sodas“. Rašytojas užsiėmė filantropine veikla: nemokamai gydė valstiečius, rūpinosi švietimu, mokyklų statyba, kelių tiesimu, parama skurstantiesiems. 1901 m. vedė aktorę Olgą Kniper, vaikų neturėjo. Susirgo tuberkulioze, gydėsi kurortuose. Mirė vos 44-erių Badenveileryje (Vokietijoje) 1904 m. liepos 15 d.


Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 290 metų


MIRĖ PETRAS II


1730 m. sausio 30 d. Maskvoje, sulaukęs vos keturiolikos, mirė Rusijos imperatorius Petras II. Garsiojo imperatoriaus Petro I anūkas, caraičio Aleksejaus ir vokiečių kunigaikštytės Šarlotės Kristinos fon Braunšveig-Volfenbiutel sūnus imperatoriumi buvo paskelbtas 1727 m., vos vienuolikos, po to, kai mirė Petro I antroji žmona imperatorė Jekaterina I. Petras II buvo pernelyg jaunas, todėl visa valdžia atsidūrė kelių aukštų pareigūnų, tokių kaip Aleksandras Menšikovas, rankose. Šis didikas vadovavo Aukščiausiajai slaptajai tarybai, priešmirtine Jekaterinos I valia turėjusiai padėti Petrui II valdyti šalį, kol jam sukaks šešiolika metų. Valstybės institucijos veikė inertiškai, stiprėjo didikų grupuočių įtaka, degradavo kariuomenė, buvo grobstomos iždo lėšos. Galbūt paaugęs Petras II būtų perėmęs valdžią į savo rankas, bet tai buvo nelemta: 1730 m. sausį Maskvoje, stebėdamas karių paradą, Petras II smarkiai persišaldė ir atgulė į ligos patalą, o po paros mirė. Naująja Rusijos valdove tapo Petro I dukterėčia Ana.


Savaitės kalendorius: aktorė A. Gardner, Brazilijos krantuose išsilaipinę ispanai ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 20 metų


LĖKTUVO KATASTROFA AFRIKOJE


2000 m. sausio 30 d. šalia Dramblio Kaulo Kranto didmiesčio Abidžano įvyko oro linijų kompanijos „Kenya Airways“ lainerio „Airbus A310-304“ katastrofa. Lėktuvu iš Abidžano į Kenijos sostinę Nairobį su tarpiniu nusileidimu Lagose (Nigerijoje) skrido 169 keleiviai (daugiausia Nigerijos ir Kenijos piliečių) ir 10 įgulos narių. Dėl blogų oro sąlygų skrydis buvo atidėtas pusvalandžiui. Pilotams pagaliau gavus leidimą kilti, orlaivis išriedėjo į kilimo taką. Praėjus mažiau nei minutei nuo pakilimo į orą įvyko nelaimė: lėktuvas už 2,8 kilometro nuo oro uosto staiga ėmė leistis, rėžėsi į Gvinėjos įlankos bangas ir subyrėjo. Valtimis atskubėję vietos žvejai ištraukė iš vandens 12 išgyvenusių žmonių, bet du iš jų netrukus mirė nuo patirtų sužeidimų. Iš 179 lėktuve buvusių žmonių išgyveno 10. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nelaimę sukėlė klaidingi lainerio daviklių rodmenys, lėmę netinkamus pilotų veiksmus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)