Kaip užauginti kūrybingą vaiką?

Kaip užauginti kūrybingą vaiką?


„Geros knygos yra tos, kurias vaikai skaito vakare pasislėpę nuo tėvų ir neina miegoti, o ne tos, kurios migdo“, – įsitikinęs populiarus vaikų literatūros kūrėjas ir iliustratorius Dainius Šukys.


„Kai rašau pasakas, pirmiausia stengiuosi, kad tėvai, skaitydami vaikams, krizentų, jiems būtų linksma ir įdomu. Jei tėvai skaito, ir vaikai į knygas žiūri visai kitaip. O jei knygos vaikus migdo, tai kokios ten knygos – gal lopšinės, bet ne knygos. Pasakų nereikėtų skaityti prieš miegą. Geros knygos yra tos, kurias vaikai skaito vakare pasislėpę nuo tėvų ir neina miegoti“, – įsitikinęs rašytojas.


Jo teigimu, skaitymo malonumą vaikams ugdyti nėra taip sudėtinga, o ir knygos, jo manymu, yra daug vertingesnės vaikų kūrybingumo lavinimui nei kinas.


„Filmuose viskas „sukramtyta“ – matai jau sukurtą produktą, girdi dialogus. O kai vaikai skaito knygas, jie viską piešia savo vaizduotėje. Tai neabejotinai lavina vaiko pasaulėžiūrą ir suvokimą“, – kalba D.Šukys ir priduria, kad, jo manymu, šiuolaikiniai vaikai skaito nė kiek ne mažiau nei ankstesnės kartos, o įprotį skaityti jie visų pirma perima iš savo tėvų.

REKLAMA


Pats mokys vaikus kūrybingumo


Anot rašytojo, norint ugdyti vaikų kūrybingumą, reikėtų ne tik sekti jiems pasakas, bet ir įtraukti į jų kūrimo procesą. Pats pasakų ir kūrybingumo pamokėles vaikams rengiantis D.Šukys sako, kad vaikai per žaidimą mokosi improvizuoti, netikėtai keisti istoriją, o tai leidžia jiems pasijusti kūrėjais, valdyti siužetą.


„Istorija visada žavi netikėtumu. Jei imi skaityti knygą, ir iškart žinai, kuo ji baigsis – koks įdomumas ją skaityti?“ – svarsto D.Šukys, pats iliustruojantis savo knygeles.


Rašytojas pasakų ir kūrybingumo pamoką vaikams ves ir gegužės 18 d. vyksiančiame šeimų festivalyje „Kryptis: namai“, kuris vyks autentiškoje Pagulbio sodyboje Molėtų rajone.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)