Išankstinė senatvės pensija – duobės sau kasimas

Išankstinė senatvės pensija – duobės sau kasimas

Gavusiesiems išankstinę pensiją senatvės pensijos dydis gali būti sumažintas net 24 proc.



Į ilgalaikio nedarbo spąstus patekę vyresnio amžiaus žmonės priversti pragyvenimo šaltiniu rinktis išankstines senatvės pensijas. Šių metų pradžioje tokios pensijos buvo mokamos 6,8 tūkst. asmenų. Vidutinis pensijos dydis siekė 222 eurus, arba tik 67 proc. vidutinės senatvės pensijos.


Dr. Antanas PETRAUSKAS, socialinių problemų analitikas


Potencialūs gavėjai


Socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyta, kad išankstinė senatvės pensija gali būti skiriama, iki asmuo sukanka senatvės pensijos amžių, jei kreipimosi dėl tokios pensijos skyrimo dieną jis atitinka visas šias sąlygas:
1) iki minėto įstatymo nustatyto senatvės pensijos amžiaus jam yra likę ne daugiau kaip 5 metai (žr. lentelę);
2) turi būtinąjį stažą senatvės pensijai skirti, galiosiantį tais metais, kuriais sulauks senatvės pensijos amžiaus (žr. lentelę), išskyrus išimtis, taikomas daugiavaikėms motinoms, tėvams ir neįgaliuosius namuose slaugiusiems asmenims;
3) negauna kitų socialinio draudimo, valstybinių, šalpos pensijų (išskyrus šalpos pensijas už invalidų slaugą namuose ir pensijų kaupimo išmokas), užsienio valstybės pensijų (išskyrus ankstyvąją senatvės arba senatvės išmoką), nuolatinių pensinio pobūdžio išmokų už darbo pobūdį (rentos, kompensacinės išmokos ar kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas ir pan.), mokamų iš valstybės ar „Sodros“ biudžeto, netekto darbingumo periodinių kompensacijų, šalpos kompensacijų, nedarbo socialinio draudimo, dalinio darbo ar priešpensinių bedarbio išmokų;
4) nėra vienas iš asmenų, privalomai draudžiamų socialiniu draudimu, ūkininkas ar jo partneris, taip pat negauna užsienio valstybėje pajamų, susijusių su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais;
5) yra mūsų valstybės gyventojas ir yra deklaravęs gyvenamąją vietą joje arba įtrauktas į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, išskyrus asmenis, kuriems taikomos Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentų ir (arba) mūsų valstybės tarptautinių sutarčių nuostatos dėl tokių pensijų mokėjimo.

REKLAMA


Motinoms, pagimdžiusioms ir išaugusioms iki 8 metų 5 ir daugiau vaikų, taip pat tėvams (įtėviams), ne mažiau kaip 15 metų slaugiusiems namuose savo neįgalius vaikus (įvaikius), kurie buvo pripažinti neįgaliais arba netekusiais 60 ir daugiau procentų darbingumo iki 18 metų, bei asmenims, ne mažiau kaip 15 metų slaugiusiems namuose neįgaliuosius, kuriems buvo nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, išankstinė senatvės pensija, atitinkant 1, 3, 4 ir 5 punktuose nurodytas sąlygas, gali būti paskirta ir tuo atveju, jeigu kreipimosi dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo dieną jie turi ne mažiau kaip pusę būtinojo stažo senatvės pensijai skirti, galiosiančio tais metais, kuriais sulauks senatvės pensijos amžiaus (žr. lentelę).


Dydis ir įtaka kitoms pensijoms


Išankstinę senatvės pensiją sudaro bendroji ir individualioji dalys, apskaičiuojamos taip pat, kaip ir senatvės pensija (apie tai rašyta šių metų 2-ajame „Savaitės“ numeryje). Apskaičiuotas bendrąją ir individualiąją dalis sumažinus dydžiu, kurį sudaro šių dalių 0,4 proc., padauginto iš visų mėnesių, likusių iki minėto įstatymo asmeniui nustatyto senatvės pensijos amžiaus sukakties, skaičiaus, gaunamas asmeniui mokėtinos išankstinės senatvės pensijos dydis.

REKLAMA


Asmeniui paskirtos išankstinės senatvės pensijos mokėjimas sustabdomas ir ji nemokama, jeigu asmuo šią pensiją paskyrusiam savo gyvenamosios vietos „Sodros“ teritoriniam skyriui pateikia prašymą sustabdyti šios pensijos mokėjimą arba neatitinka visų sąlygų išankstinės senatvės pensijos mokėjimui tęsti.


Abiem šiais atvejais asmens raštišku prašymu anksčiau paskirtos išankstinės senatvės pensijos mokėjimas gali būti atnaujintas nuo mėnesio, einančio po to mėnesio, kurį asmuo kreipėsi dėl šios pensijos mokėjimo atnaujinimo, pirmos dienos. Taip įvyks tik tuomet, jei asmuo atitiks visas sąlygas išankstinei senatvės pensijai gauti.


Beje, išankstinės senatvės pensijos mokėjimo sustabdymo laikotarpiu asmeniui įgijus papildomo pensijų draudimo stažo ir apskaitos vienetų, atnaujinus pensijos mokėjimą, nuo kiekvienų kalendorinių metų liepos 1 d., pradedant 2019 m., išankstinė senatvės pensija būtų atnaujinta, t. y. apskaičiuota iš naujo, įvertinus asmens įgytą pensijų draudimo stažą ir apskaitos vienetų skaičių.


Dera žinoti, jog asmeniui, gavusiam išankstinę senatvės pensiją, skiriant netekto darbingumo pensiją, šios pensijos dydis nėra mažinamas dėl to, kad asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją. Tokią pensiją gavusiam asmeniui skiriant senatvės pensiją, pastarosios pensijos dydis būtų mažinamas dydžiu, lygiu 0,4 proc. šios pensijos, padauginto iš visų mėnesių, kuriais asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją, skaičiaus. Taigi asmeniui mokėtinos senatvės pensijos dydis gali būti sumažintas net 24 (0,4 x 5 x 12) proc., jeigu jam išankstinė senatvės pensija buvo mokama 5 metus.



Netekto darbingumo pensijos gavėjui, gavusiam išankstinę senatvės pensiją, įgijus teisę gauti senatvės pensiją, skiriama ir mokama didesnioji iš šių pensijų: senatvės pensija, apskaičiuota minėta tvarka, arba neįgaliajam skiriama senatvės pensija, kurios bendroji ir individualioji dalys būtų sumažintos dydžiu, lygiu 0,4 proc. šios pensijos, padauginto iš visų mėnesių, kuriais asmuo gavo išankstinę senatvės pensiją, skaičiaus.


Skyrimo ir mokėjimo ypatumai


Asmenims, nusprendusiems pasinaudoti savo teise į išankstinę senatvės pensiją, dėl jos skyrimo ir mokėjimo teks kreiptis į savo gyvenamosios (deklaruotos) vietos „Sodros“ teritorinį skyrių ir kartu su prašymu pateikti visus būtinus dokumentus ir duomenis tokiai pensijai skirti.


Kreipimosi dėl minėtos pensijos skyrimo data laikoma diena, kurią buvo gautas prašymas su visais pensijai skirti būtinais dokumentais. Jeigu asmuo kartu su prašymu pateikia ne visus dokumentus, kurių reikia pensijai skirti, „Sodros“ teritorinis skyrius per 5 darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos kreipiasi į asmenį prašydamas pateikti trūkstamus dokumentus arba informuoti, kad asmuo dokumentų pateikti negali. Pastaruoju atveju trūkstamų dokumentų gavimu rūpinasi asmeniui išankstinę senatvės pensiją skiriantis „Sodros“ teritorinis skyrius.
Sprendimas dėl išankstinės senatvės pensijos skyrimo turi būti priimtas ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo su visais būtinais dokumentais ir duomenų gavimo dienos. Apie priimtą sprendimą ir šio sprendimo apskundimo tvarką, o atsisakius skirti išankstinę senatvės pensiją – ir apie atsisakymo priežastį asmuo turi būti informuotas raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo sprendimo priėmimo dienos.

REKLAMA


Išankstinė senatvės pensija skiriama ir mokama nuo dienos, kurią turintis teisę gauti šią pensiją asmuo kreipėsi dėl jos skyrimo. Tokia pensija mokama už praėjusį mėnesį iki senatvės pensijos amžiaus sukakties dienos. Pensijos gavėjui nemokamai išduodamas atitinkamas pažymėjimas.


Apie aplinkybes, turinčias įtakos išankstinės senatvės pensijos dydžiui ar mokėjimui, pensijos gavėjas privalo pranešti šią pensiją mokančiam „Sodros“ teritoriniam skyriui per 10 dienų nuo šių aplinkybių atsiradimo dienos. Priešingu atveju susidariusi permoka būtų išieškoma iš pensijos gavėjo minėto skyriaus vadovo sprendimu.


Skurdo metai


Iš vidutinio išankstinės senatvės pensijos dydžio, visu trečdaliu mažesnio už vidutinį būtinąjį pensijų draudimo stažą turinčių asmenų senatvės pensijos dydį, matyti, kad savo teise gauti tokią pensiją yra pasinaudoję mažas pajamas gavę ir pasiligoję asmenys, kuriems ilgai nepavyko integruotis į darbo rinką. Tokiu pasirinkimu jie tapo savo bent kiek sotesnės senatvės duobkasiais.


„Sodros“ duomenimis, sulaukę senatvės pensijos amžiaus tokios pensijos gavėjai gyvena vidutiniškai 18,6 metų (moterys – 21,8, vyrai – 15,3). Pravartu tai žinoti ir į išankstines senatvės pensijas pretenduosiantiems asmenims.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)