Valstybės biudžetas dosnus ne visiems pensininkams

Valstybės biudžetas dosnus ne visiems pensininkams


Visos valstybinės pensijos yra mokamos iš valstybės biudžeto, o pirmojo ir antrojo laipsnių, nukentėjusiųjų asmenų ir mokslininkų valstybinių pensijų dydžio matas – valstybinių pensijų bazė. Šiemet ir toliau bus taikomas 58 eurų valstybinių pensijų bazės dydis, tad minėtų pensijų gavėjams, išskyrus asmenis, kuriems mokamos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos, ir toliau bus mokamos ankstesnio dydžio valstybinės pensijos.


Dr. Antanas PETRAUSKAS, socialinių problemų analitikas


Prisiminti kovotojai už laisvę


Valstybinių pensijų įstatymo, nustatančio asmenis, turinčius teisę gauti nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijas, nuostatos nepakito.


Tačiau nuo šių metų sausio 1 d. nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos asmenims, pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais dėl 1991 m. sausio 11–13 d. vykdytos agresijos ir po to buvusių įvykių, asmenims, pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais, sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus, kalėjusiems ar išbuvusiems tremtyje ne mažiau kaip 15 kalendorinių metų buvusios TSRS Tolimosios Šiaurės rajonuose ar jiems prilygintose vietovėse, kitiems nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijas bei nukentėjusiųjų asmenų valstybines našlių ir našlaičių pensijas gaunantiems ar dar gausiantiems asmenims yra padidintos 7 proc.

REKLAMA


Tai reiškia, kad iki šių metų pradžios nukentėjusiųjų asmenų valstybinių pensijų dydžiams apskaičiuoti taikyti koeficientai padidėjo 1,07 karto. Šios pensijos yra mokamos už praėjusį mėnesį, todėl padidintos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos jų gavėjus (našlius, našlaičius) pasieks vasarį.


Nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijas skiria ir moka „Sodros“ teritoriniai skyriai. Na, o dėl pasikeitusių tokių pensijų dydžių jų gavėjams papildomai kreiptis į „Sodrą“ nereikia.


Nauji pensijų gavėjai

Nuo šių metų sausio 1 d. teisė į pirmojo laipsnio valstybinę pensiją (jos dydis – 4 valstybinių pensijų bazės, t. y. 232 (4 x 58) eurai), suteikta ir parolimpinių žaidynių čempionams bei kurčiųjų žaidynių čempionams (aukso medalių laimėtojams). Na, o teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją (jos dydis – 2 valstybinių pensijų bazės, t. y. 116 (2 x 58) eurų), įgijo ir parolimpinių žaidynių prizininkai, kurčiųjų žaidynių prizininkai (sidabro, bronzos medalių laimėtojai), į parolimpinių ar kurčiųjų žaidynių programą įtrauktos sporto šakos rungties čempionai (aukso medalių laimėtojai).

REKLAMA


Jeigu daugiavaikei motinai (įmotei) iki šių metų pradžios nebuvo paskirta antrojo laipsnio valstybinė pensija kaip motinai, pagimdžiusiai (įvaikinusiai) 5 ir daugiau vaikų, išauginusiai juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusiai, teisė gauti tokią pensiją suteikta daugiavaikiam tėvui (įtėviui).

Reikalavimai daugiavaikiams asmenims


Valstybinių pensijų įstatymas papildytas dalimi, nustatančia sąlygas, kurioms esant daugiavaikei motinai (įmotei) arba daugiavaikiam tėvui (įtėviui) antrojo laipsnio valstybinė pensija nebus skiriama. Taigi nuo šiol minėta pensija nebus skiriama, jeigu asmuo atitiks bent vieną iš šių sąlygų: 1) dėl asmens piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis, psichotropinėmis ar toksinėmis medžiagomis, priklausomybės nuo azartinių lošimų, psichologinės, fizinės ar seksualinės prievartos prieš savo vaikus (įvaikius) naudojimo ar gaunamos valstybės paramos panaudojimo ne šeimos interesams bent vienas jo vaikas (įvaikis) auga ar augo socialinės rizikos šeimoje; 2) bent vienam iš asmens vaikų (įvaikių) yra nustatyta laikinoji ar nuolatinė globa (rūpyba), jis augo socialinės globos įstaigoje, išskyrus atvejus, kai vaikas (įvaikis) augo tokiose įstaigose dėl savo sveikatos būklės, reikalaujančios specialistų priežiūros ir (ar) pagalbos, ar buvo įvaikintas, išskyrus atvejus, kai vaikus (įvaikius) įvaikino asmens sutuoktinis, ir (ar) jam buvo apribota tėvų valdžia, išskyrus atvejus, kai laikinoji ar nuolatinė globa (rūpyba) nustatyta dėl objektyvių aplinkybių (pvz., dėl daugiavaikės motinos (įmotės) arba daugiavaikio tėvo (įtėvio) ligos); 3) asmuo buvo nuteistas už nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo vaikui (įvaikiui) ir šeimai ar nusikaltimo, susijusio su jo vaiko (įvaikio) sveikatos sutrikdymu ar gyvybės atėmimu, padarymą, nesvarbu, ar teistumas išnykęs, ar ne; 4) asmuo ar bent vienas jo išaugintas vaikas (įvaikis) yra nuteistas už sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymą, nesvarbu, ar teistumas išnykęs, ar ne (išskyrus atvejus, kai įvaikis už labai sunkaus ar sunkaus nusikaltimo padarymą buvo nuteistas iki įvaikinimo); 5) asmuo ar bent vienas jo išaugintas vaikas (įvaikis) nuteistas už nesunkaus ar apysunkio nusikaltimo padarymą (išskyrus atvejus, kai daugiavaikė motina (įmotė) arba daugiavaikis tėvas (įtėvis) nuteista (-as) už nusikaltimų ar baudžiamųjų nusižengimų, nurodytų 3 punkte, padarymą) ir teistumas yra neišnykęs arba nepanaikintas (išskyrus atvejus, kai įvaikis už nesunkių ar apysunkių nusikaltimų padarymą buvo nuteistas iki įvaikinimo).



Teikimas skirti asmeniui pirmojo ar antrojo laipsnio valstybinę pensiją Pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatų nustatyta tvarka pateikiamas Pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų skyrimo komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
Minėtos pensijos jų gavėjams mokamos už praėjusį mėnesį, o mokėjimą vykdo „Sodros“ teritoriniai skyriai. Apie aplinkybes, turinčias įtakos pensijos mokėjimui, gavėjas privalo pranešti šią pensiją mokančiam „Sodros“ teritoriniam skyriui per 10 dienų nuo tokių aplinkybių atsiradimo. Iki tol mokėtos pensijos mokėjimas gali būti ir nutrauktas.


Padidinta šalpos pensijų bazė


Savivaldybių administracijų duomenimis, šalpos neįgalumo, senatvės ir našlaičių pensijas bei šalpos kompensacijas gauna daugiau kaip 60 tūkst. asmenų. Šių pensijų ir kompensacijų dydžio matas yra šalpos pensijų bazė, tvirtinama Vyriausybės.


Iki šių metų pradžios minėtų išmokų dydžiams apskaičiuoti buvo taikoma 112 eurų dydžio šalpos pensijų bazė. Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo naujas šalpos pensijų bazės dydis – 130 eurų. Dėl to šalpos pensijos ir kompensacijos (priklausomai nuo asmeniui mokamos išmokos rūšies ir gavėjo kategorijos) padidėjo nuo 9 iki 40,5 euro per mėnesį.


Asmenims, neturintiems minimalaus pensijų draudimo stažo socialinio draudimo senatvės pensijai skirti (15 metų), jų gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos skiriamos šalpos senatvės pensijos didės nuo 100,80 iki 117 eurų per mėnesį.


Minėtos pensijos ir kompensacijos jų gavėjams mokamos už praėjusį mėnesį iki einamojo mėnesio 25 d. Mokėjimą vykdo savivaldybių administracijos. Jos šalpos pensijas ir kompensacijas perskaičiuoja be atskiro asmens prašymo kiekvieną kartą, Vyriausybei patvirtinus naują šalpos pensijų bazės dydį. Mokėti naudojamos valstybės biudžeto lėšos.

REKLAMA


Tikslinės kompensacijos didės kitąmet


Nusivilti teks slaugos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinių kompensacijų gavėjams, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis arba neįgalumo lygis. Minėtų tikslinių kompensacijų dydžio matas – tikslinių kompensacijų bazė, tvirtinama Vyriausybės. Nuo šių metų sausio 1 d. slaugos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinių kompensacijų dydžiams apskaičiuoti ir toliau taikoma 112 eurų dydžio tikslinių kompensacijų bazė.


Beje, nuo 2019 m. sausio 1 d. numatoma keisti specialiųjų poreikių nustatymo tvarką ir tikslinių kompensacijų dydžius. Siūloma nustatyti 2 slaugos išlaidų tikslinės kompensacijos lygius slaugomiems asmenims (skiriama kompensacija sudarytų 291 arba 213 eurų) ir toliau taikyti 2 priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos lygius (skiriama kompensacija sudarytų 123 arba 67 eurus).


Palyginus su dabar mokamų tikslinių kompensacijų dydžiais, asmenys, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, gautų 11 eurų didesnes kompensacijas. Minėtoms kompensacijoms padidinti iš valstybės biudžeto lėšų papildomai tektų atseikėti 14 mln. eurų.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)