Keisčiausi amerikiečių mitybos įpročiai – iš pradžių stebina, paskui kopijuoja visas pasaulis

Keisčiausi amerikiečių mitybos įpročiai – iš pradžių stebina, paskui kopijuoja visas pasaulis


Jungtinės Amerikos Valstijos – ne tik daugelio svajonių šalis, bet ir išskirtinės maisto kultūros lopšys. Kaip pasakoja ne kartą po Šiaurės Ameriką keliavęs Vytaras Radzevičius, amerikietiškoje virtuvėje telpa įdomiausi skoniai, gausybė patiekalų kombinacijų ir keisčiausių maisto fenomenų. Tad vieni jų lengvai prigyja visame pasaulyje, o kiti – kartais sukelia tik nuostabą.


Kai pagalvojate apie amerikietišką maistą, kas pirmiausia šauna į galvą? Tikriausiai daugelis pasakytų – gardus, traškus ir riebus greitas maistas. Visgi, Amerikos virtuvė yra kur kas spalvingesnė. Bene visą Šiaurės Amerikos žemyną išnarstęs ir daugybę skirtingų skonių paragavęs keliautojas V. Radzevičius teigia, kad savas maisto tradicijas turinčios valstijos gali pasiūlyti unikalią kulinarinę patirtį. Čia susilieja skirtingi skoniai, tekstūros ir elementai iš kitų pasaulio virtuvių.


„Amerikietiška maisto kultūra yra labai plati. Nuo paprasto maisto iki tikrų delikatesų restoranuose. Tai tikras tautų katilas, kuriame verdami, kepami, troškinami įvairiausių šalių patiekalai. Dažnai jie būna adaptuoti, pakeisti, bet vis vien skanūs. Tad Aliaskoje gali rasti vengriško guliašo, Čikagoje – cepelinų, o Naujajame Orleane – virtų vėžių“, – pasakoja keliautojas.

REKLAMA


Didžiausi fenomenai


Pačios karščiausios maisto kultūros tendencijos iki šiandien į visą pasaulį atkeliauja būtent iš už Atlanto ir yra diktuojamos ne tik žinomų šefų, bet ir gatvės maisto kultūros. Tradicinė amerikietiška virtuvė su dešrainiais, riešutų sviestu, mėsainiais, kepta šonine, storapadėmis picomis, spurgomis ar vištienos sparneliais jau senokai užkariavo viso pasaulio valgytojų skrandžius ir tapo neatsiejama kulinarijos dalimi.


V. Radzevičius teigia, kad mėgaujantis kvapą gniaužiančiais tradiciniais amerikietiškais patiekalais, kaip mėsainiai ar barbekiu kepsniai, jį labiausiai stebina pagardų gausa ir porcijų dydžiai.


„Dažnai, kur reikia ir kur nereikia maistas gardinamas kečupu ar majonezu. Visgi, mane dažnai priblokšdavo porcijos – jas net man būdavo sunku įveikti. Pamenu, kai Teksase, viename kaubojų miestelyje, jau vėlokai restorane užsisakėme po kepsnį ir mums pasakė, kad tai bus tik pusė porcijos. Bet, kai ją atnešė, aš net nedrįsau įsivaizduoti, kokia gi būtų pilna porcija. Turbūt, sulaužanti stalą“, – prisiminimais dalijasi V. Radzevičius.

REKLAMA


Paragavę, kartais gūžteli pečiais


Išskirtinis amerikietiškos maisto kultūros bruožas – patiekalai iš sunkiai suderinamų skonių. Pavyzdžiui, jau XX a. 2–ajame dešimtmetyje kolos gėrimas buvo maišomas su sūriais žemės riešutais, tad tapdavo ne tik gėrimu, bet ir saldžiai sūriu užkandžiu. Išskirtinė amerikietiška gėrimų mada tegyvuoja iki šiol – dažnai gaivieji gėrimai geriami su bent puse stiklinės ledukų ir taip stipriai atšaldomi. Sūrių ir saldžių kombinacijų mėgėjai Amerikoje neretai su ledais ar pieno ir ledų kokteiliais derina gruzdintas bulvytes, kurie skonio receptorius pamalonina dar ir karščio ir šalčio fenomenu.


Pavyzdžiui, marinuoti agurkėliai mėgstami ne tik kukurūzų tešloje (angl.: pickle dog), bet ir, sekant naujausias platformos „Tik Tok“ tendencijas, derinami su vaisinio skonio juostelėmis ir saldžiarūgščiai aštriu Chamoy padažu. Šiuos ir kitus skonių derinius iki šiol seka ir išbando visas pasaulis, tačiau keistos kombinacijos prigyja ne visada.


Dažniausiai renkasi įprastus skonius


Kaip pasakoja V. Radzevičius, jis mieliau mėgaujasi tradiciniais, amerikietiškos dvasios įkvėptais patiekalais: „Man labai patinka čikagietiška pica, kuri yra storapadė, itin soti ir tąsi nuo sūrio. Tai tikriausiai vienas mano mėgstamiausių amerikietiškų patiekalų. Taip pat pagal amerikietišką receptą esu ne kartą marinavęs sparnelius ir šonkauliukus bei ruošęs mėsainius, kuriuos laikau amerikietišku nacionaliniu patiekalu.“



Tiems, kas visgi labiau mėgsta tradicinę virtuvę, gardžiai savaitės pradžiai dalinamės amerikietiškos virtuvės šedevro – dešrainių – receptu, kuris pakerės kiekvieno valgytojo širdį ir kaipmat trumpam nukels jus į judrias ir spalvingas Niujorko gatves.


Dešrainiams pagaminti jums reikės:


4 vienetų dešrainių bandelių
4 vienetų pasirinktų dešrelių (tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos)
4 riekelių šoninės
4 salotų lapų
2 vienetų pomidorų
kelių marinuotų agurkų (pagal skonį)
2 valgomųjų šaukštų garstyčių
2 valgomųjų šaukštų majonezo
2 valgomųjų šaukštų kečupo
keptų svogūnų trapučių


Dešrainių receptas – labai paprastas, lengvas ir pigus. Pirmiausia, šoninės riekeles atskirai apvyniokite aplink dešreles ir dėkite kepti į orkaitę apie 180 laipsnių temperatūroje tol, kol jos gražiai apskrus. Tuo pačiu metu orkaitėje galite pradėti šildyti ir bandeles. Kol viskas kepa ir šyla, smulkiai supjaustykite visas daržoves ir pasiruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Kai visi ingredientai bus paruošti, metas smagiausiam – dešrainių įdarui, į kurio procesą galite įtraukti visus valgytojus. Į šiltos bandelės vidų įdėkite dešrelę su šonine ir apdėliokite ją pasirinktomis daržovėmis. Ant viršaus apšlakstykite pasigamintu padažu ir kečupu bei apibarstykite kepintais svogūnais. Skanaus!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)