Ekspertai atskleidžia įdomių faktų apie produktų šaldymą ir atitirpinimą

Ekspertai atskleidžia įdomių faktų apie produktų šaldymą ir atitirpinimą


Užšaldymas yra vienas geriausių būdų prailginti kai kurių maisto produktų galiojimo laiką ir kovoti su maisto švaistymu. Tačiau jei užšaldysite netinkamai arba per ilgai, po kelių mėnesių galite labai nusivilti. Pateikiame įdomių faktų apie produktų užšaldymą ir atitirpinimą, kurie padės jums sutaupyti laiko ir pinigų bei užtikrins, kad net ir po kelių mėnesių maistas bus skanus.


Nuo ko pradėti?

Pirmiausia, prieš pradėdami šaldyti šios vasaros produktus, įvertinkite, ar šaldiklyje yra vietos. Peržiūrėkite jame esančius produktus, kurie šaldiklyje užsibuvo per ilgai, būtų saugiau išmesti.


Kai norėsite pradėti šaldyti produktus, pasirūpinkite uždaromomis dėžutėmis, įvairių dydžių šaldymo maišeliais, stipria folija ir žymekliu, kad galėtumėte pažymėti, kada maistas buvo įdėtas į šaldiklį. Užrašydami datas išvengsite spėliojimų. Tai taip pat padeda laikytis taisyklės „ką pirmą įdedu, pirmą ir išimu“, kad pirmiausia sunaudotumėte senesnius maisto produktus.


Jei reikia greitai užšaldyti, pavyzdžiui, naminius ledus ar kitus produktus, įsitikinkite, kad šaldytuve yra „Express Freeze“ funkcija. Ją įjungus, šaldiklis užšaldo produktus per labai trumpą laiką.

REKLAMA


Kaip taisyklingai užšaldyti produktus?

Žalia mėsa ir jūros gėrybės – jei mėsos ir jūros gėrybių neketinate naudoti iš karto, svarbu šiuos produktus šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip keturias dienas, kad jie neprarastų vitaminų ir kitų vertingų maistinių medžiagų, taip pat kad juose nesusidarytų kenksmingų bakterijų.


Kaip užšaldyti: Jei norite užšaldyti šviežią mėsą ar jūros gėrybes, rekomenduojama mėsą išimti iš pakuotės ir sudėti į sandarią plėvelę, kepimo popierių arba įdėti į specialų šaldymo maišelį. Taip mėsa šaldiklyje išliks sultinga ir ilgiau išsilaikys.


Laikymas: Šviežia, termiškai neapdorota jautiena šaldiklyje gali būti laikoma 3–4 mėnesius, termiškai neapdorota vištiena – 9–12 mėnesių, o termiškai neapdorotos jūros gėrybės – 3–12 mėnesių.


Švieži vaisiai ir daržovės

Kaip užšaldyti vaisius: Prieš sudėdami į dėžutes ar maišelius, nuplaukite juos ir leiskite visiškai išdžiūti. Priklausomai nuo to, kaip juos naudosite vėliau, didesnius vaisius galite supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, tačiau mažesnes uogas palikite sveikas.

REKLAMA


Kaip užšaldyti daržoves: Nuplaukite ir paruoškite daržoves taip, kaip ir vartojimui, pavyzdžiui, susmulkinkite morkas arba supjaustykite brokolius žiedynais, ir leiskite daržovėms visiškai išdžiūti. Kad daržovės būtų optimalaus skonio, išvirkite jas al dente (kad liktų kietokos), leiskite joms visiškai atvėsti ir sudėkite į šaldymo indą.


Laikymas: Švieži vaisiai ir daržovės šaldiklyje gali išsilaikyti nuo 8 iki 12 mėnesių, tačiau vėliau jų skonis gali pablogėti.


Duonos gaminiai

Kaip užšaldyti: Parduotuvėje pirktą duoną galite laikyti originalioje pakuotėje. Jei duona yra naminė arba pirkta kepykloje, įsitikinkite, kad ji visiškai atvėso ir tada suvyniokite į foliją, kad ji išliktų šviežia.


Laikymas: Parduotuvėje pirktą duoną galima laikyti iki 3 mėnesių, o naminę – iki 6 mėnesių. Jei laikysite ilgiau, duona gali padžiūti.


Maisto likučiai arba pagamintas maistas

Iš anksto paruoštus patiekalus ir maisto likučius galima užšaldyti ir mėgautis jais vėliau.


Kaip užšaldyti: Įsitikinkite, kad maistas visiškai atvėso ant stalo (ne ilgiau kaip dvi valandas) arba šaldytuve, įdėkite jį į šaldymui tinkamą indą ar maišelį ir sandariai uždarykite. Dėdami karštą maistą tiesiai į šaldiklį, galite padidinti šaldiklio temperatūrą ir iš dalies atitirpinti tai, kas jame yra.


Laikymas: Virtos mėsos ar vištienos likučius šaldiklyje galima laikyti nuo 2 iki 6 mėnesių. Kiaušinių turinčius apkepus geriausia suvalgyti per 2–3 mėnesius.


Kaip tinkamai atitirpinti maistą?

Kai kuriais atvejais šaldytus maisto produktus galima naudoti tiesiai iš šaldiklio, pavyzdžiui, šaldytas uogas, kurias galite iš karto įdėti į trintuvą. Tačiau kitais atvejais prieš ruošdami maistą, ypač žalią mėsą, turite iš anksto susiplanuoti ir maistą tinkamai atitirpinti bei atšildyti.

Atitirpinimas šaldytuve: geriausia produktą atitirpinti įdėjus į šaldytuvą, tačiau tai užtruks ilgiau – mėsai atitirpinti prireiks maždaug 24 valandų. Atitirpinę galite vėl užšaldyti, tačiau tuomet gali nukentėti kokybė. Atšildymas šaltame vandenyje yra greitesnis, bet reikalauja daugiau dėmesio. Prieš dėdami produktus į vėsų vandenį, įsitikinkite, kad maistas yra sandariame maišelyje, kad į jį nepatektų vandens. Panardinkite maišelį į šaltą vandenį ir kas 30 minučių vandenį keiskite. Naudojant šį metodą maistas turi būti ruošiamas iš karto. Jei maistą atitirpinate mikrobangų krosnelėje, rekomenduojama jį paruošti iš karto.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)