Pavasarį praturtinkite savo mitybą gaiviais ridikėliais: su kuo juos valgyti?

Pavasarį praturtinkite savo mitybą gaiviais ridikėliais: su kuo juos valgyti?


Ridikėliai – maisto produktas, apie kurį tikriausiai ne visada pagalvojame pirkdami vaisius ir daržoves, tačiau gaivaus, aštraus ir šiek tiek kartaus skonio, mažai kalorijų, daug vitaminų ir mineralų turinti daržovė – labai sveikas pasirinkimas ne tik kasdieniniams užkandžiams, bet ir įvairiems receptams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pavasarį rekomenduoja ridikėlius įtraukti į savo mitybos racioną dėl juose esančio vitamino C, folio rūgšties bei kalio. Tuo tarpu balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo net kelias ridikėlių valgymo idėjas.


Nors karti, bet sveikatai naudinga daržovė


Lietuvoje ridikėlių sezonas prasideda pavasarį, todėl šylant orams jais galima atgaivinti patiekalus, suteikiant naujų skonių. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors ridikėliuose yra net apie 95 % vandens ir mažai kalorijų, o tai pavasarį padeda palaikyti organizmo hidrataciją, juose taip pat gausu skaidulų, vitaminų bei naudingų mineralų.

REKLAMA


„Ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą. Juose esantis vitaminas C, fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai padeda rūpintis oda. Ridikėliai taip pat yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, apsaugo nuo sukietėjimų ir uždegimų. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikų flavonoidų“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.


Renkantis daržoves gydytoja pataria nepamiršti taisyklės – kasdien suvalgyti po penkis vaisius ar daržoves, o perkant ridikėlius reikėtų atkreipti dėmesį į keletą aspektų: „Juos reikėtų valgyti kietus, nesulūžusius, ryškiai raudonos spalvos, o minkštus ar su gelsvu pagrindu išmesti. Geriausiai išsilaiko tie ridikėliai, kurie išsaugo savo lapus. Juos taip pat galima dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži, būna traškūs, todėl tai gali būti sveikas ir puikus užkandis tarp valgymų – keliaujant, dirbant ar mokantis, tačiau ridikėlius taip pat galima dėti į daugelį patiekalų, jais ne tik skaninti salotas, bet ir kepti, troškinti ar dėti į padažus“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

REKLAMA


Specialistė siūlo pavasarį į savo lėkštę įsidėti kuo daugiau daržovių ir vaisių. „Pavasarį, kaip ir visais metų laikais, tinkamiausi yra sezoniniai ir vietiniai maisto produktai, kurie suteikia mums bet kuriuo metų laiku reikalingų maistinių medžiagų. Nėra nieko geriau, kaip pasinaudoti tuo, ką mums teikia gamta, kad užtikrintume visas mūsų organizmui reikalingas maistingąsias medžiagas. Pavasarį, kai organizmui reikia pasiruošti vasarai, parduotuvėse gausu vaisių ir daržovių, turinčių daug vitamino C ir antioksidantų“, – aiškina sveikatai palankios mitybos konsultantė.


Ridikėlių valgymo idėjos


Pasak, kulinarijos technologės Linos Barčaitės, ridikėlius galima valgyti perpjovus per pusę ar ketvirtadalį, supjaustyti labai plonais griežinėliais, susmulkinti ar sutarkuoti, kad salotose ir kituose patiekaluose būtų skirtingos tekstūros. Jie yra geras šaltų padažų ir sriubų, pavyzdžiui, gaspačo ingredientas. Dėl šiek tiek aštraus skonio ridikėliai puikiai tinka visoms salotoms pagardinti. Jas galima ruošti tik iš griežinėliais pjaustytų ridikėlių su sūrio ar jogurto padažu.


„Jei jums patinka ridikėlių skonis, pabandykite juos valgyti karpačo pavidalu. Ridikėlius supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais ir pagardinkite keliais lašais citrinos sulčių, šlakeliu alyvuogių aliejaus ir gaiviu prieskoniu, pavyzdžiui, baziliku“, – rekomenduoja specialistė.



Anot kulinarijos technologės, ridikėlius dažniausiai esame įpratę valgyti su šaltaisiais patiekalais, tačiau ji siūlo pabandyti juos įtarkuoti į baigiančią virti vištienos sriubą. „Japonai ridikus deda ir į kitas mėsiškas ar jūros gėrybių sriubas. Ridikėliais galite paskaninti ir jautienos troškinį su aitriaisiais pipirais, morkomis, imbierais, česnakais. Juos sudėkite baigdami troškinti mėsą ir pavirkite dar apie 10 minučių. Taip, kaip žmonės vienas kitą daro geresniais, taip ir maistas – tampa geresnis, kai jame daugiau daržovių“, – primena L. Barčaitė.


Ridikėlių salotos su lašiša ir granatais


Patiekalui reikės:


200 g lašišos filė
2 vnt. apelsinų
1 pakuotės mažų morkyčių
5 šaukštų granato sėklų
200 g ridikėlių
40 g mėgstamų daigų (pvz., kinrožės )
1 šaukšto kapotos petražolės ar kalendros


Padažui reikės:


1 šaukšto medaus
1 šaukšto grūdėtų garstyčių
0.25 vnt. citrinos
0.5 vnt. apelsino
2 šaukštų aliejaus
druskos ir pipirų pagal skonį


Gaminimo eiga:


Pašaukite lašišą į iki 200 ºC įkaitintą orkaitę ~ 15 min.


Iškepusią žuvį pabarstykite druska ir pipirais.


Leiskite atvėsti ir suplėšykite stambiais gabaliukais.


2 apelsinus nulupkite ir suskirstykite skiltelėmis.


Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite ir trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje.


Atskirame dubenėlyje išspauskite pusės citrinos ir ketvirčio apelsino sultis ir sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.


Į gilų dubenėlį sužerkite ridikėlius, granatų sėklas, apelsinų skilteles, morkas, lašišos gabaliukus.


Užpilkite padažu ir lengvai pamaišykite.


Prieš patiekdami apibarstykite daigais ir kapotomis petražolėmis ar kalendromis. Skanaus!


Patarimas. Vietoje šviežios lašišos galite naudoti karštai rūkytą skumbrę arba rūkytą ar sūdytą lašišos filė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)