G7 šalys ragina Rusiją nutraukti provokacijas ir deeskaluoti įtampą Ukrainoje

G7 šalys ragina Rusiją nutraukti provokacijas ir deeskaluoti įtampą Ukrainoje


Didžiojo septyneto (G7) šalys paragino Rusiją „nutraukti savo provokacijas ir deeskaluoti įtampą“ Rytų Ukrainoje, Maskvai telkiant pajėgas prie Ukrainos sienų.


G7 šalių užsienio reikalų ministrai išplatino bendrą pareiškimą prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui Briuselyje, kilus nerimui, kad nuo 2014 m. besitęsiantis karinis konfliktas Rytų Ukrainoje gali vėl įsižiebti.


Ministrai, daugumos kurių šalys taip pat priklauso NATO, „yra giliai sunerimę dėl didelio Rusijos kariuomenės pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir neteisėtai aneksuotame Kryme“, sakoma pranešime.


„Šis plataus masto pajėgų judėjimas be išankstinio įspėjimo kelia grėsmę ir destabilizuoja situaciją. Mes raginame Rusiją nutraukti savo provokacijas ir nedelsiant deeskaluoti įtampą pagal tarptautinius įsipareigojimus“, – teigiama pranešime.


G7 šalys – JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir į NATO sudėtį neįeinanti Japonija – taip pat paragino Rusiją laikytis „tarptautinių principų ir įsipareigojimų dėl kariuomenės judėjimo skaidrumo“.


Kovą G7 šalys teigė nepripažįstančios Krymo aneksijos, o dabar pakartojo ankstesnį pranešimą, kuriame išreiškė paramą „Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui pagal tarptautinės bendruomenės pripažintomis sienomis“ ir palaikymą „Ukrainos susilaikymo pozicijai“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>