ES ir NATO nori plėsti bendradarbiavimą

ES ir NATO nori plėsti bendradarbiavimą


Europos Sąjunga (ES) ir NATO patvirtino savo norą plėsti bendradarbiavimą. Dabartinių reformų pastangų kariniame aljanse tikslas yra „stiprinti bendradarbiavimą su Europos Sąjunga“, penktadienį prieš savo dalyvavimą ES viršūnių konferencijoje pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Šis bendradarbiavimas jau praėjusiais metais pasiekė „neregėtą lygį“ ir gali būti plečiamas tokiose srityse, kaip kibernetinė grėsmė, klimato kaita bei migracijos klausimai, pridūrė jis.


Stipriai partnerystei reikalingi stiprūs partneriai, kalbėjo ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis. „Todėl esu įsitikinęs, kad stipresnė Europos Sąjunga yra ir stipresnė NATO“, - teigė jis.


Po konsultacijų apie pandemiją ketvirtadienį ES šalių lyderiai penktadienį savo virtualiame susitikime klabės saugumo ir gynybos klausimais.


Ir J. Stoltenbergas, ir Ch. Michelis teigė esantys įsitikinę, kad naujoji JAV prezidento Joe Bideno vyriausybė vėl gerins santykius su Europa. Pokyčiai Baltuosiuose rūmuose yra „ypatinga galimybė atnaujinti transatlantinį aljansą su Europa“, - pabrėžė EVT pirmininkas. J. Stoltenbergas kalbėjo apie „stiprią“ J. Bideno žinią „stiprinti transatlantinį ryšį“.

REKLAMA


Tačiau ir iš J. Bideno vyriausybės europiečiai gali sulaukti reikalavimų daugiau prisidėti prie savo pačių saugumo. Nes JAV artimiausiais metais dėl Kinijos keliamų iššūkių didesnį dėmesį gali skirti Ramiojo vandenyno regionui.


„ES turi prisiimti daugiau atsakomybės už savo saugumą“, - sakoma viršūnių susitikimo projekte. ES šalys ketina paskelbti norą „glaudžiai bendradarbiauti su NATO“. Kartu bus patvirtintas tikslas „didinti ES gebėjimą“ gynybos srityje „veikti autonomiškai“. Prancūzija iš ES partnerių pirmiausiai reikalauja didesnio įsipareigojimo Afrikoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)