JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas patvirtino siekį sugrįžti prie Irano branduolinio susitarimo

JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas patvirtino siekį sugrįžti prie Irano branduolinio susitarimo


JAV prie Irano branduolinio susitarimo sugrįš tik tada, kai Teheranas laikysis susitarime įtvirtintų įsipareigojimų, trečiadienį teigė naujasis JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas. Jis perspėjo, kad sugrįžimo prie Irano branduolinio susitarimo kelias gali būti ilgas.


Per pirmąją visą savo kadencijos dieną A. Blinkenas patvirtino prezidento Joe Bideno pasiryžimą sugrįžti prie susitarimo, iš kurio pasitraukė pastarojo pirmtakas, tačiau diplomatas taip pat atmetė Irano spaudimą JAV imtis veiksmų pirmoms.


„Iranas neatitinka reikalavimų daugelyje susitarimo sričių. Iranui prireiktų laiko vėl atitikti reikalavimus, jei apsispręstų tai padaryti, tada jau galėtume įvertinti, ar Teheranas vykdo savo įsipareigojimus“, – spaudos konferencijos metu sakė A. Blinkenas.


„Toli gražu dar nesame tame etape“, – teigė jis.


Kadenciją baigęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš prezidento Baracko Obamos suderėto 2015 m. Irano branduolinio susitarimo ir įvedė Iranui sankcijų.


Iranas į tai atsakė palaipsniui toldamas nuo įsipareigojimų, įtvirtintų Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA) vadintame susitarime.

REKLAMA


„Prezidentas J. Bidenas aiškiai pasakė, kad Iranui sugrįžus prie visiško JCPOA įsipareigojimų laikymosi, JAV padarys tą patį“, – sakė A. Blinkenas.


Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas reikalauja, kad JAV pirmiausia atšauktų D. Trumpo įvestas sankcijas, įskaitant pastangas nutraukti Irano naftos eksportą. Irano pareigūnai baiminasi, kad JAV neatšauks sankcijų.


A. Blinkenas kaltina Kiniją uigūrų genocidu


Naujasis JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas, kaip ir jo pirmtakas Mike‘as Pompeo, kaltina Kinijos vadovybę dėl veiksmų prieš uigūrų musulmonų mažumą. A. Blinkenas trečiadienį pirmojoje savo spaudos konferencijoje Vašingtone sakė manąs, kad prieš uigūrus vykdomas genocidas.


M. Pompeo likus dienai iki savo kadencijos pabaigos oficialiai pareiškė, „kad Kinijos Liaudies Respublika Sindziange, Kinijoje, vykdo genocidą ir nusikaltimus žmogiškumui, kurie nukreipti prieš uigūrų musulmonus ir kitų etninių ir religinių mažumų atstovus“. Kinija ir komunistinė šalies vadovybė esą turi būti patrauktos atsakomybėn.

REKLAMA


Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, šimtai tūkstančių uigūrų yra laikomi perauklėjimo stovyklose, kuriuos Kinija vadina kvalifikacijos kėlimo centrais.


Pekinas uigūrų grupuotes kaltina terorizmu.


J. Bidenas: JAV rodys kelią pasauliui kovojant su klimato krize


JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pažadėjo, kad JAV rodys kelią, pasauliui kovojant su „egzistencinę grėsmę“ keliančia klimato krize. Jis pasirašė naujų įsakų ir paskelbė apie balandį vyksiantį pasaulinį viršūnių susitikimą.


Tarp J. Bideno paskelbtų priemonių – naujų naftos ir dujų gręžinių valstybės žemėse ir palei pakrantę gręžimo stabdymas.


„Jau ir taip per ilgai laukėme, – teigė J. Bidenas. – Daugiau laukti nebegalima. Matome tai savo akimis, jaučiame tai. Tai yra įsismelkę iki kaulų smegenų.“


„Šiandien pasirašau įsaką, papildantį ambicingą mūsų administracijos kovos su klimatos krizės grėsme planą“, – sakė D. Trumpas. – Turime rodyti kelią.“


J. Bidenas buvusį valstybės sekretorių Johną Kerry paskyrė savo tarptautiniu pasiuntiniu klimato klausimais ir teigė, kad balandžio 22 d. JAV vyks Lyderių klimato viršūnių susitikimas.


Tikimasi, kad susitikimo metu JAV paskelbs gerokai ambicingesnius klimato tikslus.


J. Kerry anksčiau pranešė, kad JAV nori rengti klimato derybas su Kinija, nepaisant nesutarimų kitose srityse nuo intelektinės nuosavybės, iki įtampos Pietų Kinijos jūroje.



„Šių klausimų niekada nekeisime į klimato klausimus, to nebus. Tačiau klimatas yra atskiras klausimas, kurį turime spręsti“, – teigė jis.


Aplinkosaugos grupės pasveikino J. Bideno administraciją, dėl to, kad ši pagaliau ėmėsi įgyvendinti žaliuosius pažadaus.  


J. Bideno reitingai per pirmąją kadencijos savaitę aukštesni nei D. Trumpo


JAV prezidento Joe Bideno reitingai per pirmąją jo kadencijos savaitę yra aukštesni nei Donaldo Trumpo bet kuriuo kadencijos laikotarpiu, rodo trečiadienį paskelbti apklausos duomenys.


Monmuto universiteto surengtos apklausos rezultatai parodė, kad J. Bideno pasirodymą per pirmąją jo kadencijos savaitę teigiamai įvertino 54 proc. amerikiečių, neigiamai – 30 proc.


D. Trumpo reitingai jo kadencijos laikotarpiu laikėsi ties maždaug 40 proc., o sausio 20 d., kai paliko postą, jo reitingai, remiantis „Gallup“ apklausos rezultatais, siekė tik 34 proc. – tai buvo blogiausias D. Trumpo įvertinimas per visą jo kadenciją.


„Morning Consult“ įmonės apklausos rezultatai, kurie buvo paskelbti pirmadienį, parodė, kad J. Bideną palaiko 56 proc., 34 proc. nepritaria jo darbui. Dar vienos „Hill-HarrisX“ apklausos rezultatai, paskelbti taip pat pirmadienį, parodė, kad J. Bideno reitingas siekia net 63 proc.


Vis dėlto apklausų rezultatai rodo ir stiprią poliarizaciją JAV po ketverių metų D. Trumpo prezidentavimo.


Monmuto universiteto apklausoje J. Bidenas sulaukė 90 proc. demokratų paramos, tačiau tik 47 proc. paramos iš nepriklausomų asmenų ir 15 proc. respublikonų paramos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)