ES lyderiai ragina gyventojus vengti kelionių

ES lyderiai ragina gyventojus vengti kelionių


ES lyderiai ketvirtadienį stipriai ragino Europos gyventojus susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ir perspėjo dėl ateinančiomis dienomis galimai įsigaliosiančių griežtesnių kelionių apribojimų.


Raginimą paskelbė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis po keturias valandas trukusio virtualaus posėdžio su 27 ES valstybių narių vyriausybių vadovais, kurio metu spręsta dėl valstybių atsako į antrąją koronaviruso protrūkio bangą.


„Gyventojai turėtų vengti bet kokių nebūtinų kelionių – ir šalių viduje, ir, žinoma, kertant valstybių sienas“, – spaudos konferencijos metu sakė U. von der Leyen.


„Greičiausiai bus būtina imtis papildomų priemonių, kad nebūtinos kelionės būtų apribotos, tai kryptis, kurios imamės“, – sakė Ch. Michelis.


Abu lyderiai teigė, kad „ateinančiomis dienomis“ bus derinamas sprendimas šiuo klausimu.


Abu politikai taip pat pažymėjo, kad ES siekia išvengti pirmosios koronaviruso bangos scenarijaus, kai keletas bendrijos šalių išsigando ir vienašališkai uždarė savo sienas – tai sukėlė kelionių ir ekonomikos chaosą.

REKLAMA


„Būtina, kad bendroji rinka veiktų, – teigė U. von der Leyen. – ES yra „viena epidemiologinė zona.“


„Suvaldysime virusą tuo atveju, jei įvesime tikslines priemones ir atsisakysime nereikalingų priemonių, tokių kaip sienų uždarymas – tokios priemonės nedaro didelės įtakos viruso plitimui, bet itin kenkia mūsų ekonomikai“, – sakė ji.


Vis dėlto, kaip teigė lyderiai, kad būtų išvengta vidinių ES sienų uždarymo, reikia didinti testavimo apimtis.


A. Skaisgirytė: nepaisant sudėtingos pandeminės situacijos, planų uždaryti ES valstybių sienas – nėra


Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad ketvirtadienį vykusiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje šalių lyderiai patikino, kad, nepaisant sudėtingos pandeminės situacijos Europoje, planų uždaryti Europos Sąjungos (ES) valstybių sienas nėra.


„Buvo konstatuota, kad ES yra didžiulė pandeminė zona, kad visi yra paveikti ir nėra nė vienos šalies narės, kuri būtų nuspalvinta žalia spalva. Ar užsidarymas tarp ES šalių yra išeitis – sakyčiau, kad lyderiai taip nesakė. Atvirkščiai, buvo teigiama, kad reikia išsaugoti žaliuosius koridorius, tiekimo grandines, kad nesutriktų tiekimas, tačiau, kad būtina atsisakyti nebūtinų kelionių tiek ES viduje, tiek į ES iš trečiųjų šalių“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.

REKLAMA


Pasak prezidento patarėjos, EVT buvo aptarta ir vakcinavimo pagalbos plano trečiosios šalims sukūrimo reikiamybė. Jos teigimu, Lietuvai aktualiausia, kad Rytų Europos šalims būtų prieinama ir Vakaruose gaminta vakcina.


„Mums, žinoma, aktualiausia Rytų Europa, tačiau kitos ES šalys kalbėjo apie pietinę kaimynystę – Šiaurės Afriką. Visų yra tokia situacija, kad laukiame kai tik bus galima keliauti ir iš, ir į ES, todėl ir mūsų interesas yra, kad kaimyninės šalys būtų kuo labiau paskiepytos. Problema yra ta, kad šiandien ES trūksta vakcinų, tačiau mūsų noras, kad Rytų kaimynystės šalims būtų prieinama Vakaruose gaminta vakcina, kad jos nebūtų priklausomos tik nuo Rusijos ar Kinijos“, – sakė prezidento patarėja.


„EK pažadėjo, kad ieškos tokio mechanizmo, kaip kurti trečiosioms šalims“, – pažymėjo ji.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)