Jungtinės Tautos sukritikavo turtingas šalis dėl vakcinų atsargų kaupimo

Jungtinės Tautos sukritikavo turtingas šalis dėl vakcinų atsargų kaupimo


Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas sukritikavo turtingas pasaulio šalis kaupiant COVID-19 vakcinų atsargas ir paragino pasidalyti jomis su likusiu pasauliu bei taip padėti greičiau užbaigti pandemiją.


„Esu labai sunerimęs dėl itin neteisingo vakcinų paskirstymo pasaulyje“, – interviu Kanados televizijai CBC sakė A. Guterresas.


„Visų žmonių visame pasaulyje kuo skubesnis ir teisingesnis paskiepijimas bei vakcinų laikymas pasauliniu viešuoju gėriu atitinka visų šalių interesus“, – teigė jis.


JT vadovas sukritikavo „savanaudiškas šalis“, kurios sukaupė kur kas didesnes vakcinų atsargas negu prireiks šių šalių gyventojams.


„Pirmiausia, nekaupkite vakcinų“, – sakė jis, pridurdamas, kad tai „nėra protinga“.


„Raginame išsivysčiusias šalis pasidalyti savo turimomis vakcinomis, kurių, daugeliu atveju, jos įsigijo daugiau nei reikia“, – teigė A. Guterresas.


A. Guterreso teigimu, „Covax“ tarptautinė vakcinų paramos sistema skurdesnėms valstybėms susiduria su problemomis, nes „pasaulyje yra labai daug kaupimo“.

REKLAMA


Jis tvirtino, kad pandemijos „užbaigimas priklauso nuo galimybės paskiepyti kuo daugiau gyventojų visame pasaulyje“, ir išreiškė paramą vakcinų dalijimosi mechanizmui.


Paklaustas apie galimą skiepų pasų priėmimą, A. Guterresas tokią idėją vertino atsargiai ir paragino prieš priimant bet kokį sprendimą, surengti diskusiją, kad būtų užtikrintas teisingumas ir šalių bendradarbiavimas.


„Blogiausia būtų kai kurioms šalims jį turėti, o kai kurioms – ne. Būtų katastrofiška, jei tai reikštų, kad išsivysčiusiame pasaulyje žmonės gali judėti, o besivystančiame – ne“, – perspėjo A. Guterresas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)