Didelė dauguma respublikonų Senate yra prieš apkaltą D. Trumpui

Didelė dauguma respublikonų Senate yra prieš apkaltą D. Trumpui


Didelė dauguma respublikonų JAV Senate yra prieš buvusio prezidento Donaldo Trumpo apkaltos procesą. Senatoriams procese davus priesaiką kaip prisiekusiesiems, 45 respublikonai iš 50 antradienį parėmė atitinkamą savo partiečio Rando Paulo pareiškimą.


Tik penki respublikonai balsavo taip, kaip 50 demokratų. Nepaisant to, procesas Senate nuo antrosios vasario savaitės tęsis toliau. Tačiau dviejų trečdalių senatorių dauguma, kad  D. Trumpas būtų nuteistas, o tai reikštų draudimą jam eiti pareigas federaliniu lygiu iki gyvos galvos, labai mažai tikėtina.


R. Paulas argumentavo, kad procesas prieštarauja konstitucijai, nes D. Trumpas jau sausio 20-ąją paliko postą. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad procesui pirmininkaus ne Aukščiausiojo teismo pirmininkas, o ilgiausiai pareigas einantis senatorius demokratas Patrickas Leahy‘is. Prezidento apkaltos procesui turi vadovauti Aukščiausiojo teismo pirmininkas. R. Paulas norėjo konstatuoti, kad procesas liečia ne prezidentą, o privatų asmenį ir todėl tai pažeidžia konstituciją.

REKLAMA


Demokratų daugumos lyderis Senate Chuckas Schumeris R. Paulo argumentus pavadino „visiškai neteisingais“. Priešingu atveju prezidentas esą gali išvengti apkaltos ir draudimo ateityje užimti postus, jei įvykdo nusikaltimą prieš šalį prieš pat savo kadencijos pabaigą arba atsistatydina prieš procesą Senate.


Remiantis konstitucija, sprendimą dėl apkaltos priima Senatas. Atstovų Rūmų kaltinamajame rašte demokratai kaltina D. Trumpą „kursčius maištą“, kai jo šalininkai šturmavo Kapitolijų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)