D. Trumpas: socialinių tinklų paskyrų blokavimas yra „katastrofiška klaida“

D. Trumpas: socialinių tinklų paskyrų blokavimas yra „katastrofiška klaida“


JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį teigė, kad tokios milžinės kaip „Twitter“ ir „Facebook“ padarė „katastrofišką klaidą“, užblokuodamos jį po rėmėjų išpuolio Kongrese.


„Jie padarė katastrofišką klaidą. Jie skirsto į grupes ir skaldo, jie parodė tai, ką įvyksiant pranašavau jau ilgą laiką“, – prieš išvyką į Teksasą žurnalistams sakė D. Trumpas.


D. Trumpas antradienį taip pat teigė, kad praėjusią savaitę jo pasakyta kalba prieš tūkstančius rėmėjų, kuria jis ragino žygiuoti Kongreso link, neturi nieko bendra su netrukus po jos prasiveržusiu smurtu Kapitolijuje.


Sausio 6 d. D. Trumpas didelei miniai Vašingtone sakė, kad rinkimai buvo pavogti ir kad jie turėtų žygiuoti Kongreso link, parodyti „stiprybę“.


„Jie išanalizavo mano kalbą po žodelį, taip pat paskutinę pastraipą, paskutinį sakinį, visi iki vieno manė, kad viskas buvo tinkama“, – teigė D. Trumpas.


„YouTube“ laikinai užblokavo D. Trumpo kanalą ir dėl „smurto galimybės“ pašalino vaizdo įrašą


„Google“ priklausanti vaizdo įrašų dalijimosi platforma „YouTube“ laikinai užblokavo JAV prezidento Donaldo Trumpo kanalą ir pašalino vaizdo įrašą už taisyklių, draudžiančių smurto kurstymą, pažeidimą.

REKLAMA


„Nerimaudami dėl tebesitęsiančio smurto galimybės, dėl mūsų taisyklių pažeidimo pašalinome į Donaldo J. Trumpo kanalą įkeltą naują turinį“, – sakoma „YouTube“ pranešime.


Kanalui šiuo metu „laikinai draudžiama įkelti naują turinį mažiausiai 7 dienas“, teigia „YouTube“.


Po D. Trumpo šalininkų minos įsiveržimo į Kapitolijų, dėl kurio laikinai sutriko Joe Bideno pergalės prezidento rinkimuose tvirtinimas, „Facebook“ praeitą savaitę užblokavo D. Trumpo paskyras feisbuke ir instagrame.


„Twitter“ ėmėsi dar griežtesnio sprendimo ir visam laikui užblokavo D. Trumpo paskyrą, taip atskirdamas prezidentą nuo jo mėgiamiausio socialinio tinklo.


D. Trumpo paskyras užblokavo taip pat „Snapchat“ ir „Twitch“.


JAV viceprezidentas M. Pence'as atsisako pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir nušalinti nuo pareigų D. Trumpą


JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as Atstovų Rūmų lyderiams pareiškė nepalaikantis 25-osios Konstitucijos pataiso taikymo Donaldui Trumpui nušalinti, todėl tikėtina, kad Atstovų Rūmai pradės kadenciją baigiančio prezidento apkaltos procesą.

REKLAMA


„Likus vos aštuonioms prezidento kadencijos dienoms, jūs ir demokratų frakcija reikalaujate, kad Kabinetas ir aš pasitelktume 25-ąją pataisą“, – Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi rašė M. Pence'as, turėdamas omenyje procesą, kuomet JAV Vyriausybė gali paskelbti D. Trumpą netinkamu eiti savo pareigas ir laikinai, iki kadencijos pabaigos, perduoti prezidento įgaliojimus viceprezidentui.


„Nemanau, kad tokie veiksmai būtų geriausi mūsų tautai ar atitiktų mūsų Konstituciją“, – teigė jis.


Demokratai per savaitę mobilizavosi pradėti apkaltos procesą dėl to, kad jis praeitą trečiadienį prieš pat išpuolį Kongrese ragino „žygiuoti“ į Kapitolijų ir „kovoti“.


Per išpuolį D. Trumpo šalininkai įsiveržė į Kongresą, apiplėšė jį ir sustabdė parlamento posėdį, per kurį buvo tvirtinama Joe Bideno pergalė rinkimuose.


M. Pence'as, kuris pirmininkavo posėdžiui, N. Pelosi ir kiti parlamentarai buvo priversti evakuotis. Per riaušes žuvo penki žmones, įskaitant vieną Kapitolijaus policijos pareigūną.


N. Pelosi tvirtino, kad, jei M. Pence'as atsisakys inicijuoti 25-osios Konstitucijos pataisos procesą, trečiadienį bus pradėtas apkaltos procesas. Ji apibūdino D. Trumpą kaip „nestabilų“.


Savo ruožtu viceprezidentas tikino, kad 25-oji pataisa yra skirta „spręsti prezidento nesugebėjimą eiti pareigų ar negalią“, o ne „būdą nubausti ar uzurpuoti valdžią“.


M. Pence'as taip pat pabrėžė, kad, nepaisant savo partijos spaudimo panaikinti rinkikų rezultatus svyruojančiose valstijose, kuriose pergalę pasiekė J. Bidenas, jis įvykdė savo konstitucinę pareigą patvirtinti rezultatus.



„Nenusileisiu Atstovų Rūmų bandymams žaisti politinius žaidimus tokiu svarbiu mūsų tautos gyvenime metu“, – rašė viceprezidentas.


Anksčiau antradienį D. Trumpas sakė, kad 25-osios pataisos procesas nekelia jam „jokios rizikos“.


JAV Nacionalinės gvardijos kariai Vašingtone nuo šiol patruliuoja ginkluoti


Vašingtono gatvėse dislokuoti JAV Nacionalinės gvardijos kariai nuo vėlyvo antradienio vakaro pradėjo patruliuoti ginkluoti, artėjant Joe Bideno inauguracijai pakeitus galiojusią tvarką, praneša Vašingtone dirbantis naujienų agentūros AFP fotografas.


Nacionalinės gvardijos kariai iš pradžių teikė tik logistinę pagalbą Vašingtono policijai, o pirmadienį generolas Danielis Hokansonas, Pentagono Nacionalinės gvardijos biuro vadas, tikino, kad jiems nėra suteiktas leidimas nešioti ginklų.


Tuo metu D. Hokansonas tvirtino, kad leidimas Gvardijos kariams vykdyti teisėsaugos funkcijas, patruliuoti ginkluotiems ir prireikus sulaikyti žmones būtų „paskutinė išeitis“, kurios būtų imtasi, jei saugumo situacija taptų nevaldoma.


Kol kas neaišku, kas pasikeitė vėlyvą antradienio vakarą, tačiau miesto Nacionalinė gvardija situacijos nekomentuoja.


Saugumo ekspertai teigė, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose ekstremistai ir prezidento Donaldo Trumpo šalininkai aktyviau kalbasi apie ginkluotų eitynių rengimą ir grasina smurtu JAV sostinėje ir kituose miestuose.


Pentagonas sausio 20 d. inauguracijai mobilizuos iki 15 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, nes D. Trumpas ir jo šalininkai vis dar atsisako pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose.


Per sausio 6 d. vykusį D. Trumpo rėmėjų išpuolį Kapitolijuje žuvo penki žmonės. Tuo metu Nacionalinės gvardijos kariai buvo dislokuoti netoliese, tačiau jie nebuvo ginkluoti, o policija juos iškvietė per vėlai.

REKLAMA


„The New York Times“ skelbė, kad antradienį Kapitolijaus kompleksą saugantiems kariams leista nešioti ginklus.


Aukščiausi JAV generolai pasmerkė Kapitolijaus šturmą


Aukščiausi JAV kariuomenės generolai pasmerkė kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą. „Šis smurtinis maištas (...) buvo tiesioginis išpuolis prieš JAV Kongresą, Kapitolijaus pastatą ir konstitucinį procesą“, - antradienį paskelbtame memorandume amerikiečių kariams pareiškė aštuoni JAV ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nariai.


„Nuomonės laisvė ir susirinkimų laisvė niekam nesuteikia teisės į smurtą, maištą ir sukilimą“, - pabrėžė generalinio štabo vadas Markas Milley‘is ir septyni jo kolegos. Jie atkreipė dėmesį į tai, kad JAV ginkluotųjų pajėgų nariai yra įpareigoti būti ištikimi konstitucijai.


Po Kapitolijaus šturmo praėjusios savaitės trečiadienį kilo susirūpinimas, kad smurtaujantys D. Trumpo šalininkai gali turėti rėmėjų kariuomenėje ir saugumo tarnybose.


D. Trumpo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų, kai čia vyko Kongreso posėdis, kuriame formaliai turėjo būti patvirtinta Joe Bideno pergalė rinkimuose. Prieš tai D. Trumpas mitinge pasakė kurstančią kalbą, kurioje pakartojo savo neįrodytą kaltinimą, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)