Kritikos sulaukęs D. Trumpas pasmerkė smurtą Kapitolijuje, dauguma amerikiečių jį laiko atsakingu už įvykius

Kritikos sulaukęs D. Trumpas pasmerkė smurtą Kapitolijuje, dauguma amerikiečių jį laiko atsakingu už įvykius


JAV prezidentas Donaldas Trumpas „stipriausiais įmanomais žodžiais“ smerkia į Kapitolijų įsiveržusių jo rėmėjų smurtą, ketvirtadienį pranešė jo atstovė spaudai.


„Leiskite pasakyti aiškiai: smurtas, kurį vakar matėme mūsų tautos Kapitolijuje, buvo pasibaisėtinas, smerktinas ir prieštaraujantis Amerikos būdui“, – reporteriams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Kayleigh McEnany.


„Mes – prezidentas ir ši administracija – tai smerkiame stipriausiais įmanomais žodžiais“, – pridūrė ji.


Šalyje pasigirdo raginimų nušalinti D. Trumpą nuo prezidento pareigų, praėjus vienai dienai po to, kai jo rėmėjai šturmavo Kapitolijaus pastatą, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę prezidento rinkimuose.


JAV: Kapitolijaus policija pranešė, kad mirė jos pareigūnas, nukentėjęs per riaušes trečiadienį


Kapitolijaus policija ketvirtadienį pranešė, kad mirė jos pareigūnas, nukentėjęs trečiadienį per riaušes JAV Kongreso pastate.


„Šiandien (sausio 7 d.) apie 21 val. 30 min. Kapitolijaus policijos karininkas Brianas Sicknickas mirė nuo sužeidimų, kuriuos jis patyrė eidamas tarnybą“, - sakoma pranešime. „B. Sicknickas buvo pasitelktas reaguoti į situaciją, susijusią su protestais, trečiadienį, sausio 6 d., Kapitolijuje ir buvo sužeistas per fizinį kontaktą su protestuotojais“, - informavo policijos atstovai. Pabrėžiama, kad dėl šio fakto bus pradėtas tyrimas.

REKLAMA


Anksčiau apie Kapitolijaus policijos pareigūno žūtį pranešė televizijos kanalas CNN. Bet žinyba paneigė jo informaciją, teigdama, kad keli policininkai buvo sužeisti ir hospitalizuoti, bet nė vienas iš jų nemirė. Paneigimas buvo paskelbtas dar iki 21 val. 30 min. vietos laiku.


Naujienų agentūra „The Associated Press“ anksčiau pranešė, jog Kapitolijaus policijos vadovas Stevenas  Sundas atsistatydino dėl to, kad riaušininkams trečiadienį pavyko įsiveržti į JAV Kongreso pastatą. Dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko Donaldo Trumpo šalininkai mėgino sutrukdyti patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.


Per riaušes Kapitolijaus policija nušovė moterį. Be to, buvo užfiksuotos tarpusavyje nesusijusios dar trijų žmonių mirtys.


Apklausa: daugiau kaip 60 proc. amerikiečių laiko D. Trumpą atsakingu už riaušes Vašingtone


Mažiausiai 63 proc. amerikiečių laiko JAV prezidentą Donaldą Trumpą daugiau ar mažiau atsakingu už riaušes, kilusias trečiadienį ant Kapitolijaus kalvos Vašingtone. Tai rodo ketvirtadienį paskelbti apklausų, kurias surengė kompanija „Morning Consult“ ir laikraštis „Politico“, rezultatai.

REKLAMA


Šiais duomenimis, 63 proc. apklaustųjų mano, kad D. Trumpas bent jau „tam tikru mastu“ yra atsakingas už įvykius, kurie paskatino šturmuoti Kongresą. 49 proc. visų respondentų įsitikinę, kad prezidentas „labai dideliu mastu“ atsakingas už tai.


Apklausa buvo surengtas sausio 6-7 dienomis, joje dalyvavo 1 986 žmonės. Galima paklaida – plius minus du procentiniai punktai.


Trečiadienį dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko D. Trumpo šalininkai įsiveržė į JAV Kongreso pastatą, kad sutrukdytų patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus. Minia patraukė prie Kapitolijaus po D. Trumpo kreipimosi į savo šalininkus, susirinkusius prie Baltųjų rūmų.


JAV viceprezidentas M. Pence'as gali dalyvauti J. Bideno inauguracijoje


JAV viceprezidentas respublikonas Mike'as Pence'as gali dalyvauti išrinktojo prezidento demokrato Joe Bideno inauguracijoje sausio 20 d. Tai ketvirtadienį pranešė laikraštis „Politico“, remdamasis trimis M. Pence'ui artimais šaltiniais.


„Viceprezidentas, kaip manoma, apsilankys J. Bideno inauguracijos ceremonijoje, - rašo leidinys. – M. Pence'as tikriausiai pasirodys sausio 20 d. renginyje, kad parodytų, jog remia taikų valdžios perdavimą“.


Pasak laikraščio, viceprezidentui tapo lengviau priimti atitinkamą sprendimą, kai dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas Donaldas Trumpas sukritikavo jį už atsisakymą pritarti rinkimų rezultatų peržiūrėjimui per abejų JAV Kongreso rūmų posėdį trečiadienį.



„Prieš kelias dienas buvo kur kas sunkiau apsispręsti negu dabar“, - sakė „Politico“ šaltinis.


Trečiadienį D. Trumpo šalininkai įsiveržė į JAV Kongreso pastatą, kad sutrukdytų patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.


Per riaušes Kapitolijaus policija nušovė moterį. Be to, buvo užfiksuotos tarpusavyje nesusijusios dar trijų žmonių mirtys. 


J. Bideno inauguracija įvyks sausio 20 d. ant Kapitolijaus laiptų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)