J. Bidenas pristatė 1,9 trln. dolerių ekonomikos skatinimo planą

J. Bidenas pristatė 1,9 trln. dolerių ekonomikos skatinimo planą


JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas pristatė 1,9 trln. dolerių nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusios ekonomikos skatinimo planą, apimantį lėšas nacionalinei vakcinacijos programai ir 1,4 tūkst. dolerių vienkartines išmokas amerikiečiams.


„Nors dvipartiniai Kongreso veiksmai gruodį buvo žingsnis teisinga linkme, tai buvo tik pradinis įnašas, – pranešime sakė J. Bideno pereinamojo laikotarpio komanda. – Mes lenktyniaujame su laiku ir, nesant papildomos valstybės pagalbos, ekonomikos ir visuomenės sveikatos krizės gali pablogėti; mokyklos negalės saugiai atsidaryti, o vakcinacija išliks pernelyg lėta.“


J. Bidenas ekonomikos skatinimo planą pristatė praėjus kelioms savaitėms po to, kai Kongresas priėmė beveik 900 mlrd. dolerių dydžio skatinimo priemonių paketą, numatantį didesnes nedarbo ir vienkartines 600 dolerių išmokas.


JAV ekonomika pastaruoju metu rodo atsigavimo lėtėjimo ženklų, kadangi daugėja nedarbo išmokas norinčių gauti žmonių ir spartėja koronaviruso protrūkis, palaužęs kai kurias šalies sveikatos priežiūros sistemas.

REKLAMA


J. Bideno siūlymas greičiausiai sulauks respublikonų priešinimosi, kadangi į jį įtraukiamos tokios demokratų palaikomos politikos priemonės, kaip minimalaus atlyginimo didinimas.


Plane taip pat numatoma skirti 160 mlrd. dolerių šalies vakcinacijos programai, 170 mlrd. dolerių mokyklų atsidarymui ir 1 trln. dolerių tiesioginėms bei nedarbo išmokoms.


„Išrinktojo prezidento J. Bideno 1,9 trln. dolerių Amerikos gelbėjimo planas yra ambicingas, tačiau įgyvendinamas ir išgelbės Amerikos ekonomiką bei padės įveikti virusą, – sakė J. Bideno pereinamojo laikotarpio komanda. – Kongresas turi veikti greitai, kad padėtų dirbančioms šeimoms, bendruomenėms ir nedideliam verslui išgyventi pandemiją.“


JAV viceprezidentas žada saugų valdžios perdavimą


JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as išrinktajam prezidentui Joe Bidenui pažadėjo sklandų valdžios perdavimą, rašo agentūra „Reuters“.


„Mes visi kartu išgyvenome tą dieną – sausio 6-ąją, - ketvirtadienio vakarą sakė respublikonas. – Ir kaip prezidentas vakar aiškiai pareiškė, mes esame įsipareigoję tvarkingam perėjimui ir saugiai inauguracijai. Amerikiečiai nenusipelno nieko mažiau“.

REKLAMA


Tai buvo pirmas viešas M. Pence‘o pasisakymas po Kongreso šturmo. Tai jis padarė susitikęs su Kapitolijų saugančiais nacionalinės gvardijos kariais.


J. Bidenas ir paskirtoji viceprezidentė Kamala Harris sausio 20-ąją bus inauguruoti „paisant mūsų istorijos ir mūsų tradicijų, rodant pagarbą amerikiečiams ir Jungtinėms Valstijoms“. Tačiau D. Trumpas neketina dalyvauti savo įpėdinio inauguracijoje.


M. Pence‘as ilgai buvo vienas ištikimiausių D. Trumpo bendražygių. Tačiau tada jis užsitraukė prezidento pyktį, nes nesutiko Kongrese blokuoti J. Bideno pergalės patvirtinimo.


D. Trumpas tapo pirmuoju prezidentu JAV istorijoje, kuriam pradėta antroji apkalta. Atstovų Rūmai trečiadienį dėl Kapitolijaus šturmo balsavo už apkaltą respublikonui. Dėl apkaltos dar turi spręsti Senatas. Čia balsavimas vyks ne anksčiau kaip kitą savaitę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)