Baltarusijoje per protestus sulaikyta per 1 000 žmonių

Baltarusijoje per protestus sulaikyta per 1 000 žmonių


Baltarusijoje sekmadienį per naujas demonstracijas dėl ginčytinų prezidento rinkimų sulaikyta daugiau kaip 1 000 žmonių, teigia žmogaus teisių gynimo grupė „Viasna“, praneša BBC.


Sekmadienį, kaip ir ankstesniais savaitgaliais, tūkstančiai žmonių išėjo į sostinės Minsko ir kitų šalies miestų gatves protestuoti prieš 26-erius metus valdantį Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką. Demonstrantai taip pat padėjo gėlių toje vietoje, kur prieš mirtį buvo sulaikytas opozicijos šalininkas Romanas Bondarenka.


31 metų R. Bondarenka mirė praėjusį ketvirtadienį, kai, kaip manoma, buvo sumuštas saugumo pajėgų.


Vienas liudininkas naujienų agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad per sekmadienio protestus policija šaudė į demonstrantus guminėmis kulkomis, o Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ skelbė, kad policija prieš minią žmonių panaudojo ašarines dujas.


Rugpjūtį vykę prezidento rinkimai Baltarusijoje sukėlė mėnesius trunkančią politinę krizę. Pagrindinė opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja teigia, kad prezidento rinkimai buvo suklastoti ir ji laimėjo 60-70 proc. balsų. Netrukus po rinkimų moteris buvo priversta pasitraukti iš šalies.

REKLAMA


Rusijos prezidento Vladimiro Putino remiamas A. Lukašenka po rinkimų paskelbė savo pergalę ir atsisakė trauktis iš pareigų.


Po rinkimų Baltarusijos opozicija kiekvieną sekmadienį organizuoja masines demonstracijas. Per protestus nuolat sulaikoma šimtai žmonių.


Europos Sąjunga (ES) ir JAV sutinka su opozicija, kad prezidento rinkimai buvo suklastoti A. Lukašenkos naudai, tačiau A. Lukašenka ignoruoja opozicijos raginimus vesti derybas surengti pakartotinius prezidento rinkimus laisvomis ir sąžiningomis sąlygomis, nutraukti policijos smurtą ir paleisti politinius kalinius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)