Berlyne viešinti Baltarusijos opozicijos lyderė paragino protestuotojus tęsti kovą prieš A. Lukašenką

Berlyne viešinti Baltarusijos opozicijos lyderė paragino protestuotojus tęsti kovą prieš A. Lukašenką


Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, atvykusi į Berlyną susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel, paragino protestuotojus tęsti kovą prieš autoritarinį Baltarusijos vadovą Aliaksandrą Lukašenką.


„Tai – mūsų kova – suvienijo baltarusius ne tik gimtinėje, bet ir visame pasaulyje“, – pirmadienio vakarą Vokietijos sostinėje kelioms dešimtims demonstrantų, mosavusių raudonai baltomis vėliavomis ir plakatais, sakė S. Cichanouskaja.


Pagrindinė A. Lukašenkos varžovė Baltarusijos prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja išvyko iš šalies netrukus po ginčytinų rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimų ir nuo to laiko siekė sutelkti tarptautinį spaudimą Minsko režimui, kai tuo metu Baltarusijos gatvėse toliau tęsiasi protestai.


Praėjusią savaitę S. Cichanouskaja Lietuvoje susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o šį antradienį Berlyne susitiks su kanclere A. Merkel.


„Mes kalbėsime apie padėtį Baltarusijoje ir, manau, mes, dvi moterys, visada žinosime apie ką kalbėti“, – agentūrai AFP sakė S. Cichanouskaja.

REKLAMA


Kanclerė A. Merkel, kurios šalis šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, teigė, kad Vokietija nepripažįsta A. Lukašenkos prezidento rinkimų nugalėtoju, ir pasmerkė smurtą prieš protestuotojus.


„Šiandien sužinojau, kad baltarusiai Berlyne, taip pat kituose Vokietijos miestuose prieš tai menkai pažinojo vieni kitus. Tačiau šią vasarą Baltarusija ir baltarusiai susivienijo“, – pabrėžė S. Cichanouskaja.


„Nežinome, kaip ilgai truks ši kova, bet mums reikia jūsų pagalbos. Valdžia negirdėjo mūsų 26 metus ir negirdi mūsų dabar“, – pridūrė ji.


A. Skaisgirytė: ES sankcijų sąrašas nėra baigtinis, ateityje jį gali papildyti A. Lukašenkos pavardė


Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė atkreipė dėmesį, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašas Baltarusijos pareigūnams dar nėra baigtinis, ir teigė matanti galimybę vėliau jį papildyti faktinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos pavarde.

REKLAMA


„A. Lukašenka, kaip žinome, yra mūsų nacionaliniame sąraše, taip pat ir kitų Baltijos šalių sąrašuose. Taip pat jis yra Kanados, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų sąrašuose. Na, Europos Sąjunga tam kartui sakė, kad gal neįdėkime jo, tačiau pasilikime atviras duris ateičiai“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.


„Kadangi tie sąrašai nėra baigtiniai, jie gali būti pildomi, tai matyčiau ir šiuo atveju galimybę po kažkiek laiko europinį sąrašą papildyti“, – pridūrė ji.


Paklausta, ar Lietuva pritaria ES pozicijai, kad A. Lukašenka nebūtų įtrauktas į sankcijų sąrašus, A. Skaisgirytė sakė, kad Lietuvos siūlymas buvo kitoks.


„Lietuva siūlė Europos Sąjungai vadovautis mūsų sąrašu, kuriame yra A. Lukašenka ir jo sūnus Viktoras Lukašenka. Mūsų siūlymas buvo abu šiuos asmenis įtraukti. (...) Kitos valstybės turi galbūt kitokį požiūrį ir nieko tame nuostabaus, tie požiūriai išsiskiria, tačiau vėlgi, kaip minėjau, pasilieka galimybė ateityje įtraukti. Tai nėra pabaigtas dalykas“, – sakė prezidento patarėja.


ES nuo spalio 2 d. paskelbė sankcijas maždaug 40 Baltarusijos pareigūnų, atsakingų už rinkimų klastojimą ir žmogaus teisių pažeidimą. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis tai pranešė per spaudos konferenciją, skirtą pirmosios ES viršūnių susitikimo dienos rezultatams. Visgi A. Lukašenkos pavardė į sankcijų sąrašus nebuvo įtraukta.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)