J. Bidenas pradeda pereinamąjį laikotarpį, tačiau D. Trumpas vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose

J. Bidenas pradeda pereinamąjį laikotarpį, tačiau D. Trumpas vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose


Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį ėmėsi pirmųjų žingsnių, kurie jau po 73 dienų leis jam įsikelti į Baltuosius rūmus, o dabartinis prezidentas Donaldas Trumpas vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą rinkimuose ir bando sėti nepasitikėjimą jų rezultatais.


Sulaukę sveikinimų iš daugelio pasaulio šalių lyderių, J. Bidenas ir išrinktoji JAV viceprezidentė Kamala Harris paskelbė, kad nuo pirmadienio speciali patariamoji komanda juos informuos apie COVID-19 padėtį šalyje.


Tuo metu D. Trumpas ketina ateinančią savaitę pateikti virtinę skundų teismams, o jo advokatas Rudy'is Giulianis tikino turįs „daug sukčiavimo įrodymų“.


Vis dėlto, buvęs respublikonų prezidentas George'as W. Bushas sakė, kad „rezultatas aiškus“, ir teigė pasveikinęs J. Bideną ir K. Harris su pergale.


J. Bideno pereinamajam laikotarpiui skirtoje interneto svetainėje „BuildBackBetter.com“ išskiriami keturi jo komandos prioritetai: COVID-19 suvaldymas, ekonominis atsigavimas, rasinė lygybė ir klimato kaita.


„Suformuota komanda imsis šių iššūkių nuo pirmosios dienos“, – sakoma svetainėje. J. Bideno pirmoji diena Baltuosiuose rūmuose bus sausio 20 d., kai vyks jo inauguracija.

REKLAMA


J. Bidenas planuoja paskelbti apie kovos su koronaviruso pandemija komandą. COVID-19 pasiglemžė 237 tūkst. amerikiečių gyvybes, o šiuo metu fiksuojamas dar vienas naujų ligos atvejų šuolis.


Išrinktasis JAV prezidentas taip pat pranešė apie planus sugrąžinti JAV į Paryžiaus klimato kaitos susitarimą ir pasirašyti dekretą, kuriuo bus atšauktas D. Trumpo įvestas kelionių draudimas daugeliui musulmoniškų šalių.


J. Bidenas taip pat pažadėjo suformuoti Ministrų Kabinetą, kuris atspindėtų JAV įvairovę, tačiau jam gali būti gana sunku sulaukti Senato pritarimo dėl kai kurių progresyvesnių pažiūrų kandidatų, jei respublikonai išlaikys persvarą jame. Galutinė Senato sudėtis bus žinoma po dviejų pakartotinių balsavimų Džordžijoje sausį.


Japonijos premjeras Y. Suga ketina tartis dėl telefoninio pokalbio su J. Bidenu ir vizito į JAV


Japonijos ministras pirmininkas Yoshihidė Suga ketina tartis dėl telefoninio pokalbio su JAV prezidento rinkimus laimėjusiu Joe Bidenu ir savo vizito į Jungtines Valstijas. Japonijos vyriausybės vadovas tai pranešė pirmadienį.

REKLAMA


„Kai dėl telefoninio pokalbio su ponu Bidenu ir mano vizito į JAV, tai šiuo metu dar nieko nenuspręsta. Mes ketiname derinti šį klausimą, atsižvelgdami į darbo grafiką“, - sakė jis žurnalistams.


Y. Suga vėl pabrėžė, kad Japonija ir JAV vadovaujasi demokratinėmis vertybėmis ir toliau stiprins dvišalį aljansą, taip pat plėtos bendradarbiavimą, kurio tikslas – realizuoti laisvo ir atviro Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono koncepciją.


Lapkričio 3 d. įvyko JAV prezidento rinkimai. Demokratas J. Bidenas jau turi 270 rinkikų balsų, kurie jam reikalingi pergalei prieš dabartinį Baltųjų rūmų šeimininkas respublikoną Donaldą Trumpą kovoje dėl valstybės vadovo posto. J. Bidenas jau paskelbė savo pergalę rinkimuose. D. Trumpas nepripažįsta pralaimėjimo ir ketina kreiptis į teismus, kadangi, anot jo, per rinkimus buvo daug pažeidimų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)