J. Bidenas žada paremti A. Lukašenkos atsistatydinimo siekiančią Baltarusijos opoziciją

J. Bidenas žada paremti A. Lukašenkos atsistatydinimo siekiančią Baltarusijos opoziciją


Demokratų kandidatas į JAV prezidentus Joe Bidenas išreiškė paramą visuotinį streiką prieš Aliaksandrą Lukašenką rengiančiai Baltarusijos opozicijai ir pareiškė, kad autoritarinis lyderis nėra legitimus šalies vadovas.


Su prezidentu Donaldu Trumpu rinkimuose kovojantis J. Bidenas pažadėjo, jei nugalės juose, reikšmingai išplėsti sankcijas „Lukašenkos pakalikams“ kartu su sąjungininkais Europoje.


„Nors prezidentas D. Trumpas atsisako kalbėti jų vardu, aš ir toliau remiu Baltarusijos žmones ir jų demokratinius siekius. Taip pat smerkiu pasibaisėtinus Lukašenkos režimo vykdomus žmogaus teisių pažeidimus“, – pranešime teigė J. Bidenas.


„Nė vienas lyderis, kuris kankina savo paties žmones, gali vadintis legitimiu“, – pareiškė J. Bidenas.


Pirmadienį, praėjus opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos iškeltam spalio 25 d. terminui, iki kurio A. Lukašenka turėjo atsistatydinti, Baltarusijos gamyklose darbuotojai pradėjo visuotinį streiką.


Nuo rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimų, kuriuose pergalę skelbiasi pasiekęs A. Lukašenką, Baltarusijoje nesiliauja protestai, o S. Cichanouskaja pasitraukė į Lietuvą.

REKLAMA


Vos tik paskelbus pirmuosius prezidento rinkimų rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.


J. Bidenas tvirtina kovosiąs su koronaviruso protrūkiu, kaltina D. Trumpą neveiklumu


Joe Bidenas antradienį apkaltino konkurentą JAV prezidento rinkimuose dabartinį prezidentą Donaldą Trumpą, kad šis, pandemijai ir toliau intensyvėjant, pasidavė. Komentarą J. Bidenas išsakė per demokratų rinkimų kampanijos renginį Džordžijos valstijoje, kurioje įprastai laimi respublikonai.


Iki rinkimų likus savaitei, J. Bidenas apklausose lenkia savo varžovą. Antradienį jis kalbėjo apie D. Trumpo kovos su COVID-19 pandemija strategiją. Buvęs JAV viceprezidentas rinkėjams priminė, kad D. Trumpo komandoje dirbantis Baltųjų rūmų administracijos vadovas Markas Meadowsas savaitgalį pripažino, jog „pandemijos jie nekontroliuos.“

REKLAMA


Vorm Springse, Džordžijoje, J. Bidenas tokią Baltųjų rūmų poziciją pavadino kapituliacija. Jis tvirtino, esą D. Trumpas „niekada iš tiesų ir nebandęs“ stabdyti pandemijos, kuri jau pasiglemžė daugiau nei 226 tūkst. amerikiečių gyvybių.


Užuot elgęsis kaip karo laikų prezidentas ir kovotų su COVID-19 protrūkiu, kaip pažadėjęs, D. Trumpas „patraukė pečiais, ėmė puikuotis ir pasidavė“, sakė J. Bidenas.


„Esu čia tam, kad jus patikinčiau: galime kontroliuoti viruso plitimą, tai ir darysime“, – sakė jis.


„Jei suteiksite man garbės būti jūsų prezidentu, paruoškite darbo vietą, – teigė J. Bidenas. – Nes aš imsiuosi veiksmų – nuo pačios pirmos mano darbo dienos, kad COVID-19 protrūkis būtų sukontroliuotas.“








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)