J. Bidenas pagerino B. Obamos balsų rekordą, bet naujas JAV prezidentas dar neaiškus

J. Bidenas pagerino B. Obamos balsų rekordą, bet naujas JAV prezidentas dar neaiškus


Skaičiuojant absoliučius balsus, demokratų kandidatas Joe Bidenas JAV prezidento rinkimuose pagerino ligšiolinį rekordą, kurį per rinkimus 2008-aisiais pasiekė Barackas Obama. Naujienų agentūros AP, „The New York Times“ ir kitų žiniasklaidos priemonių skaičiavimu, buvęs B. Obamos viceprezidentas gavo daugiau kaip 70 mln. balsų. Už B. Obamą 2008 metais savo balsą atidavė 69,5 mln. amerikiečių.


Absoliutūs skaičiai nėra lemiami JAV rinkimuose. Čia nėra neįprasta, kad prezidento rinkimų nugalėtojas gauna mažiau absoliučių balsų už pralaimėjusį kandidatą. Preliminariais trečiadienio vakaro duomenimis, D. Trumpas turi 3 mln. absoliučių balsų mažiau nei J. Bidenas. Balsų skaičiavimas tęsiamas.


AP duomenimis, rinkėjų aktyvumas veikiausiai buvo daug didesnis nei prieš ketverius metus. Tada rinkimuose dalyvavo 139 mln. piliečių. Šį kartą apie daug didesnį rinkėjų aktyvumą pranešta iš Floridos, Šiaurės Karolinos, Džordžijos ir Teksaso. Dar prieš rinkimus antradienį pirma laiko buvo balsavę per 100 mln. žmonių.

REKLAMA


JAV prezidento rinkimų nugalėtojas vis dar išlieka neaiškus


Įtemptų JAV prezidento rinkimų nugalėtojas vis dar išlieka neaiškus. Pergalei prezidento rinkimuose reikia užsitikrinti 270 iš 538 Rinkikų kolegijos balsų.


Naujausiais duomenimis, dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau turi užsitikrinęs 214 Rinkikų kolegijos balsų, o jo kandidatas demokratas Joe Bidenas – 264 balsus, tad iki pergalės rinkimuose jam trūksta vos šešių balsų.


Rinkimų biuletenių skaičiavimas dar neužbaigtas keliose valstijose, vis dar liko suskaičiuoti milijonų rinkėjų balsus.


Kaip pranešama, D. Trumpas jau laimėjo 23-iojse valstijose: Floridos, Teksaso, Ohajo, Kentukio, Kanzaso, Luizianos, Indianos, Vajomingo, Vakarų Virdžinijos, Pietų Karolinos, Aidaho, Alabamos, Misisipės, Tenesio, Oklahomos, Arkanzaso, Jutos, Pietų Dakotos, Šiaurės Dakotos, Misūrio, Nebraskos, Ajovos ir Montanos.


Jo varžovas J. Bidenas nugalėjo Mičigano, Viskonsino, Meino, Arizonos, Havajų, Minesotos, Kolorado, Naujosios Meksikos, Kalifornijos, Naujojo Hampšyro, Oregono, Vermonto, Virdžinijos, Vašingtono, Rod Ailando, Niujorko, Naujojo Džersio, Masačusetso, Marilando, Ilinojaus, Delavero ir Konektikuto valstijose, taip pat Kolumbijos apygardoje.

REKLAMA


J. Bidenas, nugalėjęs svarbiose svyruojančiose Mičigano ir Viskonsino valstijose, kuriose pergalę 2016 metais išplėšė D. Trumpas, užsitikrino 264 Rinkikų kolegijos balsus. Demokratui J. Bidenui pakaktų nugalėti Nevadoje, kurioje šiuo metu jis pirmauja prieš D. Trumpą, kad gautų likusius pergalei reikalingus šešis Rinkikų kolegijos balsus.


Tačiau dar laukiama rezultatų iš Nevados, Džordžijos, Šiaurės Karolinos ir Pensilvanijos, kurioje kol kas pirmauja D. Trumpas. Šiemet rekordinis skaičius žmonių balsavo paštu, dėl to balsų skaičiavimas trunka ilgiau, nei įprastai.


J. Bidenas: jei būsiu išrinktas prezidentu, JAV vėl prisijungs prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo


Demokratų partijos kandidatas JAV prezidento rinkimuose Joe Bidenas pažadėjo, kad, jam tapus šalies prezidentu, JAV nedelsiant vėl prisijungtų prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Tai jis pareiškė praėjus kelioms valandoms po to, kai įsigaliojo prezidento Donaldo Trumpo paskelbtas JAV pasitraukimas iš šio susitarimo.


„Šiandien D. Trumpo administracija oficialiai pasitraukė iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Ir lygiai po 77 dienų J. Bideno administracija vėl prie jo prisijungs“, – tviteryje rašė J. Bidenas, kai paaiškėjo, kad jo galimybės laimėti prezidento rinkimus vis didėja.


Pasak J. Bideno, jis tai padarytų pačią pirmąją dieną Baltuosiuose rūmuose.


Dabartinis prezidentas D. Trumpas apie ketinimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo paskelbė 2017 metais, bet oficialų pasitraukimo procesą pradėjo tik prieš metus. Pasitraukimas iš susitarimo įsigaliojo šios savaitės trečiadienį.



JAV yra viena didžiausių teršėjų pasaulyje, o Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslas yra sumažinti pasaulyje išmetamų teršalų kiekį ir sustabdyti pasaulinės temperatūros kilimą.


Nors prezidento rinkimų nugalėtojas vis dar išlieka neaiškus, šiuo metu J. Bidenas pirmauja prieš D. Trumpą. Jis yra užsitikrinęs 264 Rinkikų kolegijos balsus, o D. Trumpas – 214. Pergalei reikia užsitikrinti 270 Rinkikų kolegijos balsų.


J. Bidenas įsitikinęs, kad laimės prezidento rinkimus


Demokratų partijos kandidatas JAV prezidento rinkimuose Joe Bidenas pareiškė esąs įsitikinęs, kad laimės prezidento rinkimus.


„Akivaizdu, kad laimime pakankamai valstijų, jog užsitikrintume 270 pergalei reikalingų balsų“, – teigė J. Bidenas, bet pabrėžė, kad dar neskelbia pergalės rinkimuose.


„Pasibaigus skaičiavimui, tikime, kad būsime nugalėtojai“, – sakė demokratas J. Bidenas, bet tvirtino, kad „privalo būti suskaičiuotas kiekvienas balsas“, kai tuo metu respublikonai imasi teisinių veiksmų kai kuriose svarbiausiose valstijose.


Dabartinis prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė savo pergalę keliose svyruojančiose valstijose, kuriose nugalėtoju skelbiamas arba J. Bidenas, arba rezultatai dar nėra visai aiškūs ir balsai tebėra skaičiuojami. Pasipiktinusio D. Trumpo kampanija siekia sustabdyti balsų skaičiavimą kai kuriose svarbiose valstijose ir galimai sieks užginčyti rinkimų rezultatus teisme.


„Niekas neatims iš mūsų demokratijos“, – pabrėžė J. Bidenas ir pasižadėjo būti „visų amerikiečių prezidentu.“


„Nebus jokių raudonų ir mėlynų valstijų, kai laimėsime. Tik Jungtinės Amerikos Valstijos“, – teigė jis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)