Kroatijos parlamento rinkimuose nugalėjo valdantieji konservatoriai

Kroatijos parlamento rinkimuose nugalėjo valdantieji konservatoriai


Kroatijos valdančioji konservatorių partija pasiekė pergalę sekmadienį vykusiuose šalies parlamento rinkimuose. Tai partijai suteiks tvirtas galimybes formuoti vyriausybę, turėsiančią tvarkytis su koronaviruso pandemijos ekonominėmis pasekmėmis.


Rinkimai vyko šaliai atsigaunant po pasaulinės sveikatos krizės, o Kroatijos nuo turizmo priklausomai ekonomikai patiriant didžiausią nuosmukį per pastaruosius kelis dešimtmečius.


Kroatijos demokratų sąjunga (HDZ), dominavusi šalies politikoje didžiąją dalį pastarųjų 30 nepriklausomybės metų, rinkimuose nesurinko absoliučios daugumos, tačiau gerokai aplenkė pagrindinius konkurentus.


Oficialiais duomenimis, suskaičiavus 90 proc. balsalapių, HDZ gaus 68 iš 151 vietos Kroatijos parlamente. Antroje vietoje su 42 mandatais liko socialdemokratų (SDP) vedama centro kairės koalicija.


Trečioje vietoje su 15 mandatų liko nauja „Tėvynės judėjimo“ partija, vadovaujama dainininko, kuris siekė palenkti dešiniųjų pažiūrų rinkėjus nacionalistine retorika.

REKLAMA


„Mūsų pergalė ne tik nuostabi, bet ir įpareigojanti“, – apie savo HDZ partijos pergalę ir uždavinį „visa širdimi dirbti dėl Kroatijos“ kalbėjo premjeras Andrejus Plenkovičius.


„Turėjome iššūkių kupiną kadenciją, o ateityje iššūkiai bus dar didesni“, – teigė jis.


Valdančiosios partijos kampanijoje akcentuotas sėkmingai suvaldytas COVID-19 protrūkis Kroatijoje, kur užregistruota apie 3 000 užsikrėtimo atvejų ir 110 mirčių.


Buvęs europarlamentaras A. Plenkovičius buvo pristatomas kaip politikas, sugebėsiantis išlaviruoti Kroatiją ekonominės krizės metu.


SDP vedama opozicija savo ruožtu konkurentus kaltino keliant pavojų kroatams ir skubant surengti rinkimus, nepaisant vis dar fiksuojamų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.


SDP taip pat pabrėžė HDZ korupcijos problemas, kurias dar labiau išryškino neseniai vykęs skandalas, į kurį įsipainiojo vienas aukštas pareigūnas.


Nors apklausos SDP ir HDZ prognozavo panašų rinkėjų palaikymą, konservatoriams pavyko gerokai išsiveržti į priekį.

REKLAMA


Po rezultatų paskelbimo socialdemokratų lyderis Davoras Bernardičius teigė esąs pasirengę atsistatydinti ir pasveikino „rinkimų nugalėtojus – HDZ ir Andrejų Plenkovičių“.


SDP taip pat nukentėjo dėl naujos kairiųjų pažiūrų ir žaliųjų partijos „Možemo“ iškilimo. Šiai parlamente debiutuosiančiai partijai pavyko surinkti 7 mandatus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)