PSO nori toliau bendradarbiauti su JAV

PSO nori toliau bendradarbiauti su JAV


JAV paskelbus apie pasitraukimą iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), ši nori toliau bendradarbiauti su Vašingtonu. JAV narystė organizacijoje praėjusiais dešimtmečiais buvo labai svarbi, pirmadienį virtualioje spaudos konferencijoje Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.


Nepaisant JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo trauktis, „PSO nori tęsti bendradarbiavimą“. „JAV vyriausybės ir amerikiečių tautos indėlis bei dosnumas globalios sveikatos srityje daugelį dešimtmečių buvo milžiniški ir padarė didelė įtaką visuomenės sveikatai pasaulyje“, kalbėjo T. A. Ghebreyesusas.


D. Trumpas penktadienį paskelbė apie savo šalies pasitraukimą iš PSO. Kadangi PSO neįgyvendino jo reikalaujamų „labai svarbių“ reformų, „mes šiandien nutrauksime savo santykius su Pasaulio sveikatos organizacija“, sakė prezidentas. Ginče dėl reakcijos į koronaviruso pandemiją jis jau balandžio viduryje sustabdė JAV įmokas PSO.

REKLAMA


D. Trumpas  daug savaičių kaltina PSO netinkamais veiksmais per koronaviruso krizę bei palankumu Kinijai, kur virusas 2019-ųjų pabaigoje pirmą kartą nustatytas žmogui.


1948 metais įsteigta organizacija yra priklausoma nuo daugiau kaip 190 savo narių įnašų bei vyriausybių ir nevalstybinių organizacijų aukų. JAV iki šiol buvo didžiausia mokėtoja. 2018-2019 finansiniais metais jų skirta suma siekė 893 mln. dolerių (804 mln. eurų) ir sudarė 15 proc. viso biudžeto. Kinija tuo tarpu sumokėjo tik 86 mln. dolerių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)