JAV skiria milijardą dolerių vakciną nuo koronaviruso kuriančiam britų koncernui

JAV skiria milijardą dolerių vakciną nuo koronaviruso kuriančiam britų koncernui


Jungtinės Valstijos vakciną nuo naujojo kroronaviruso kuriančiai farmacijos įmonei „AstraZeneca“ skirs iki 1,2 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų). Tai ketvirtadienį pranešė JAV sveikatos departamentas bei britų iš švedų koncernas.


Finansinė injekcija turėtų paspartinti vakcinos kūrimą ir užtikrinti milijonų jos dozių tiekimą JAV. Kol kas vakcina dar tik bandoma. Ji yra viena iš daugelio, šiuo metu kuriamų pasaulyje.


„AstraZeneca“ koncernas, jo pačio duomenimis, turi pajėgumų sukurti milijardą vakcinos dozių ir tam ieško klientų. Įmonė jau užsitikrinusi mažiausiai 400 mln. dozių užsakymą. Vakcina kuriama remiantis Oksfordo universiteto mokslininkų tyrimais.


Didžiojoje Britanijoje praėjusį mėnesį prasidėjo pirmieji tyrimai dėl šios vakcinos saugumo ir efektyvumo. Planuojama, kad Jungtinė Karalystė vakcinos sulauks jau rugsėjį. JAV startas numatytas vėlyvą rudenį.


Vis dėlto daugelis mokslininkų nemano, kad vakciną nuo naujojo koronaviruso pasaulis turės dar šiais metais. Vakcina anksčiausiai rinkoje gali atsirasti 2021 metų pradžioje – ir tai yra labai optimistinė prognozė, interviu BBC sakė Robinas Shattockas iš Londono imperatoriškojo koledžo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)