PSO: „ilgas sąrašas“ šalių nesiima pakankamų veiksmų kovoje su koronavirusu

PSO: „ilgas sąrašas“ šalių nesiima pakankamų veiksmų kovoje su koronavirusu


Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad nemažai šalių nesiima visų būtinų priemonių kovoje su mirtino naujojo koronaviruso plitimu.


PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas reporteriams Ženevoje sakė esą sunerimęs, kad „ilgas sąrašas“ šalių nerodo „politinio ryžto“, kuris yra būtinas, atsižvelgiant „į grėsmės, su kuria mes visi susiduriame, lygį“.


„Tai nėra pratybos“, – įspėjo jis.


Nuo koronaviruso jau mirė daugiau nei 3 200 žmonių, jis diagnozuotas daugiau negu 95 000 žmonių visame pasaulyje. Virusas jau užfiksuotas daugiau nei 80-yje valstybių.


Dauguma mirčių ir užsikrėtimo atvejų užfiksuota Kinijoje, kur ir prasidėjo koronaviruso COVID-19 protrūkis, privertęs šalį izoliuoti ištisus miestus ir uždaryti gamyklas bei švietimo įstaigas.


Vis dėlto, koronavirusas sparčiai išplito už Kinijos ribų.


„Ši epidemija yra grėsmė kiekvienai šaliai, tiek turtingoms, tiek ir skurdžioms“, – sakė T. A. Ghebreyesusas, perspėdamas, kad „net ir turtingos šalis turėtų laukti netikėtumų“.

REKLAMA


Jis taip pat piktinosi, kad virtinė šalių nevertina koronaviruso pakankamai rimtai, daugelis jų tiesiog įpareigoja krizę valdyti savo Sveikatos apsaugos ministerijas.


Toks krizės sprendimo būdas, pasak PSO vadovo, yra neteisingas, nes koronavirusas veikia visas visuomenės dalis, todėl jis ragina imtis „visos vyriausybės priemonių“.


T. A. Ghebreyesusas taip pat paragino valstybių vyriausybių vadovus imtis lyderystės reaguojant į koronaviruso protrūkį ir „koordinuoti visus sektorius“. Jo teigimu, dabar būtinas „agresyvus pasiruošimas“.


Visgi PSO vadovas atmetė prielaidas, kad koronaviruso protrūkis pasiekė pandemijos mastą, pabrėždamas, kad „mes ten dar nesame“.


T. A. Ghebreyesusas tikino, kad suvaldyti protrūkį vis dar įmanoma, todėl būtent suvaldymas turi būti pagrindiniu valstybių prioritetu.


„Ne laikas pasiduoti. Ne laikas pasiteisinimams. Pats laikas daryti viską, ką galime“, – sakė ragino jis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)