Tarptautinė Bukerio premija skirta rašytojai iš Omano

Tarptautinė Bukerio premija skirta rašytojai iš Omano


Omano rašytoja Jokha Alharthi antradienį už knygą “Celestial Bodies„ pelnė Tarptautinę Bukerio premiją (angl. the Man Booker International Prize). Tai pirmoji Omano rašytoja moteris, kurios kūryba buvo išversta į anglų kalbą.


Tarptautinė Bukerio premija skiriasi nuo Bukerio premijos (angl. the Man Booker Prize), kuri skiriama už geriausią romaną anglų kalba. Tuo metu Tarptautinė Bukerio premija teikiama už geriausią į anglų kalbą išverstą romaną iš viso pasaulio.


J. Alharthi knygą iš arabų į anglų kalbą išvertė vertėja Marilyn Booth. Omano rašytojos romanas įveikė kitas penkias knygas. Knygos autorė ir vertėja pasidalins 50 tūkst. svarų piniginį prizą.


Tarp Tarptautinės Bukerio premijos laimėtojų yra Izraelio rašytojas Davidas Grossmanas ir Nigerijos romanistas Chinua Achebė.


2015 m. premija atiteko vengrų prozininkui Laszlo'ui Krasznahorkai'ui, 2016 m. - Pietų Korėjos rašytojai Han Kang, 2017 m. - rašytojui D. Grossmanui, o pernai - lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk, kuri tapo pirmąja Tarptautinę Bukerio premiją pelniusia Lenkijos rašytoja.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)