Pirmą kartą per beveik dešimtmetį Pietų Korėja nebeįvardija Šiaurės Korėjos savo prieše

Pirmą kartą per beveik dešimtmetį Pietų Korėja nebeįvardija Šiaurės Korėjos savo prieše


Sparčiai šiltėjant abiejų Korėjų santykiams, Pietų Korėja naujoje antradienį paskelbtoje savo gynybos ataskaitoje nebeįvardija Šiaurės Korėjos kaip savo priešės.


Dokumente teigiama, kad Šiaurės Korėja nebėra Pietų Korėjos „priešė“, tačiau vis dėlto pažymima, kad Pchenjano branduolinių ginklų programa vis dar kelia grėsmę saugumui.


Ankstesnėje - 2016 metais skelbtoje ataskaitoje - Seulas apibūdino Pchenjaną kaip keliantį „didelę grėsmę“ nacionaliniam saugumui ir tvirtino, kad „Šiaurės Korėjos režimas ir jo kariuomenė liks priešu“, kol išliks tokia grėsmė.


Tai pirmas kartas nuo 2010 metų, kai ataskaitoje Šiaurės Korėjai netaikomas priešo apibūdinimas.


1950-1953 metais vykęs Korėjos karas baigėsi paliaubomis, tačiau taikos sutartis taip ir nebuvo pasirašyta.


Pchenjanui pakartotinai grasinus paversti Seulą „ugnies jūra“, Pietų Korėja ir JAV daugybę metų kartu vykdė didžiulio masto karines pratybas, skirtas apsiginti nuo potencialių atakų iš Šiaurės Korėjos.


Tačiau, Pietų Korėjai prezidentaujant Moon Jae-inui, pastaraisiais mėnesiais gerokai pagerėjo abiejų Korėjų santykiai. Nuo savo kadencijos pradžios 2017 metų gegužę Moon Jae-inas buvo tris kartus susitikęs su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)