JAV iš nacionalinio parko sraigtasparniais išgabenamos lankytojus skriaudžiančios kalnų ožkos

JAV iš nacionalinio parko sraigtasparniais išgabenamos lankytojus skriaudžiančios kalnų ožkos


JAV Vašingtono valstijoje iš Olimpinio nacionalinio parko sraigtasparnių pagalba išgabenamos kalnų ožkos, kurios nevengia puldinėti parko lankytojų.


Maždaug 160 kilometrų nuo Sietlo miesto nutolusiame parke sugautos ožkos, kurios buvo specialiais prie sraigtasparnių pritvirtintais neštuvais išskraidintos į kitą vietovę. Ten jos buvo apžiūrėtos, sužymėtos specialiais antkakliais su sekikliais ir galiausiai pradėjo savo kelionę į Šiaurės Kaskadų nacionalinį parką. Jos bus apgyvendintos alpių buveinėje.


Olimpinio nacionalinio parko atstovai dar birželį patvirtino planą, pagal kurį į kitą vietovę dabar bus perkeltos apie 375 ožkos. Parko atstovai taip pat praneša, kad dar tarp 275 ir 325 kalnų ožkų jiems pagauti nepavyks ir jos galiausiai bus užmigdytos.


Šios kalnų ožkos Vašingtono valstijoje buvo atgabentos maždaug prieš šimtmetį. Pažymima, kad jos nevengia ėsti ir naikinti vietinių augalų, taip pat kelia pavojų parko lankytojams ir turistams, kurie mėgsta pasivaikščioti kalnuotomis vietovėmis. 2010-aisiais dėl šios problemos neišvengta ir labai skaudžių padarinių.

REKLAMA


Skelbiama, kad tokiu žingsniu bandoma padidinti Olimpinio nacionalinio parko lankytojų saugumą, taip pat padidinti retėjančią šių ožkų populiaciją Šiaurės Kaskadų parke.


JAV iš nacionalinio parko sraigtasparniais išgabenamos lankytojus skriaudžiančios kalnų ožkos


1980-aisiais jau buvo atlikta kiek mažesnė panašaus pobūdžio operacija, po dešimtmečio netgi siūlyta, tačiau nepritarta šių ožkų naikinimui. Vėliau eksperementuota ir su šių gyvūnų sterilizacija, jog būtų lengviau kontroliuoti jų populiaciją.


Šiame regione amerikiečiai turi rimtų problemų su augančia kalnų ožkų populiacija. Tarp 2004 ir 2016 metų jų skaičiu padvigubėjo į išaugo iki 625. Dabar jų populiacija siekia 725.


„Kol kas viskas vyksta sklandžiai. Šis perkėlimas turėtų praeiti lengvai“, - teigė Coltonas Whitworthas, vietinės miškų urėdijos atstovas.


Tikimasi, kad iki rugsėjo 24 dienos bus sėkmingai į kitą vietovę perkelta apie 100 kalnų ožkų, o iki 2019-ųjų – dar keli šimtai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)