JAV ekonomika pirmą ketvirtį augo lėčiau, nei prognozuota

JAV ekonomika pirmą ketvirtį augo lėčiau, nei prognozuota


Dėl mažesnių vartotojų išlaidų JAV ekonomika šių metų pirmą ketvirtį augo lėčiau, nei skaičiuota iš pradžių, pranešė šios šalies vyriausybė.


Anot Prekybos departamento, didžiausia pasaulio ekonomika sausio-kovo mėnesiais išaugo 1,3 proc. – tai mažesnis skaičius, palyginti su praėjusį mėnesį paskelbtu 1,6 proc. augimo įverčiu. Ši korekcija atitiko analitikų lūkesčius.


Abu augimo įverčiai neprilygsta 3,4 proc. ekspansijai, užfiksuotai 2023 m. paskutinį ketvirtį.


Nors prezidentas Joe Bidenas ir pareigūnai toliau tvirtina, kad JAV ekonomika išlieka tvirta, jam sunku įtikinti rinkėjus dėl savo pasiekimų ekonomikos srityje prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.


„Atnaujinimas visų pirma atspindi pakoregavus sumažintas vartotojų išlaidas“, – nurodė Prekybos departamentas.


Kalbant bendrai, bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą pirmą ketvirtį palaikė vartotojų išlaidos, verslo investicijos ir vyriausybės išlaidos.


Tačiau sulėtėjimą, regimą lyginant 2023 m. pabaigą ir 2024 m. pradžią, lėmė sumenkusios vartotojų išlaidos, eksportas ir vyriausybės išlaidos, pridūrė Prekybos departamentas.

REKLAMA


Nors augimas sumažėjo, JAV ekonomika iš esmės išliko atspari aukštesnių palūkanų normų akivaizdoje. Nedarbo lygis tebėra žemas, o darbo rinka yra stipresnė, nei tikėtasi.


Tai savo ruožtu padėjo palaikyti vartojimą.


Tačiau kadangi namų ūkiai sekina santaupas, sukauptas per COVID-19 pandemiją, o palūkanų normos vis dar yra aukštos, analitikai mano, kad išlaidos menks.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)