Izraeliui vis labiau veržiant gniaužtus aplink Gazos miestą, iš jo bėga tūkstančiai gyventojų

Izraeliui vis labiau veržiant gniaužtus aplink Gazos miestą, iš jo bėga tūkstančiai gyventojų


Trečiadienį tūkstančiai palestiniečių pėsčiomis bėgo iš Gazos, kad išvengtų intensyvaus miesto bombardavimo, Izraeliui pranešus, kad jis vis labiau veržia „gniaužtus“ aplink „Hamas“.


Gazos gyventojai iš miesto vyko į pietus, daugelis iš jų išėjo taip, kaip stovi. Tuo tarpu kruviniausiame Gazos istorijoje kare, prasidėjusiame po 1 400 izraeliečių gyvybes nusinešusių „Hamas“ išpuolių, jau daugiau nei mėnesį nesiliauja mūšiai.


„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio karinę kampaniją jau žuvo daugiau nei 10 500 žmonių, tarp jų daug vaikų.


JT stebėtojų teigimu, Izraeliui plečiant savo antskrydžius ir sausumos kampaniją, į pietus iš šiaurinės Gazos bėga vis daugiau civilių palestiniečių.


JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) pranešė, kad į pietus antradienį pabėgo maždaug 15 000, pirmadienį – 5 000, sekmadienį – 2 000 žmonių. Trečiadienį iš miesto traukė nauja pabėgėlių mina.


„Buvo labai baisu“, – antradienį sakė Ola al-Ghul, viena iš Gazos civilių, kuriems teko palikti savo namus dėl jau mėnesį trunkančio Izraelio ir „Hamas“ karo.

REKLAMA


„Iškėlėme rankas ir ėjome toliau. Mūsų buvo tiek daug, mes nešėme baltas vėliavas“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo ji.


Izraelis siekia sunaikinti „Hamas“ ir praneša, kad jo karinės pajėgos juda pirmyn, persekiodamos platų tunelių ir požeminių bazių tinklą turinčius smogikus.


„(Izraelio kariai) veržia gniaužtus aplink Gazos miestą“, – antradienio vakare kalbėjo gynybos ministras Yoavas Gallantas.


Kataras tarpininkauja derybose dėl įkaitų

Baltomis vėliavomis mojuojantys žmonės nuo mūšių bėgo pėsčiomis. Tuo tarpu, aukų skaičiui nuolat augant, visos transporto priemonės, pradedant asilų traukiamomis vežėčiomis ir baigiant buldozeriais, buvo skirtos gabenti žuvusiuosius.


Tarptautinei bendruomenės susirūpinus iš uždarytos teritorijos negalinčių pabėgti Gazos civilių likimu, pasigirdo prašymų paskelbti paliaubas.


Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu yra pasakęs, kad kuras į Gazą nebus tiekiamas ir jokių paliaubų su „Hamas“ nebus, kol bus paleisti įkaitai, kurių Palestinos smogikai paėmė daugiau nei 240.

REKLAMA


Kataras ėmėsi tarpininko vaidmens Izraelio ir „Hamas“ derybose dėl galimybės paleisti 10–15 Gazoje laikomų įkaitų ir mainais paskelbti trumpas paliaubas, naujienų agentūrai AFP pranešė apie derybų eigą informuotas šaltinis.


Doha deda intensyvias diplomatines pastangas, kad būtų paleisti „Hamas“ įkaitais laikomi asmenys ir pastarosiomis savaitėmis jai pavyko pasiekti susitarimą dėl keturių įkaitų – dviejų izraeliečių ir dviejų amerikiečių – išlaisvinimo.


Didžiojo septyneto šalių užsienio reikalų ministrai nurodė palaikantys „humanitarinių pertraukų ir koridorių“ Izraelio ir „Hamas“ kare idėją, tačiau paliaubas paskelbti nepareikalavo.


Kovos veiksmams Gazoje intensyvėjant, „Hamas“ pagrobtų izraeliečių šeimos visais būdais ieško pagalbos, kad jų artimieji galėtų grįžti namo.


„Kiekviena diena kaip amžinybė, nebegaliu daugiau laukti“, – žurnalistams Vašingtone antradienį pasakė Doris Liber, kurios 26 m. sūnų Guy Iluzą muzikos festivalyje pašovė ir įkaitu paėmė teroristai.


Yonatanas Lulu Shamrizas, gyvenęs netoli Gazos sienos esančiame Kfar Azos kibuce, iš kurio buvo pagrobtas jo brolis Alonas, sakė: „Tai raginimas imtis veiksmų... tai raginimas pabusti jums visiems, visiems amerikiečiams, visiems europiečiams“.


„Mirtys ir kančios“

Karo analitikai perspėjo, kad Gazoje laukia savaites truksiantys varginantys mūšiai miesto sąlygomis, kuriuose jau žuvo maždaug 30 Izraelio karių.



Dėl įkaitų, tarp kurių yra ir mažų vaikų, ir paliegusių senolių, Izraeliui savo operaciją vykdyti yra gerokai sunkiau. Manoma, kad įkaitai laikomi plačiame tunelių tinkle.


Tankiai apgyvendintoje Gazoje, iš kurios desperatiškai ieškodami saugios vietos jau išvyko daugiau nei 1,5 mln. gyventojų, žmonių kančios yra nepakeliamos.


Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad Gazoje dėl karo kasdieną žūsta vidutiniškai 160 vaikų.


„Mirtys ir kančios – neįsivaizduojamos“, – teigė PSO atstovas Christianas Lindmeieris.


„Hamas“ spaudos tarnybą platformoje „Telegram“ pranešė, kad kai kuriose Gazos kapinėse „nebėra kur laidoti mirusiuosius“; tuo tarpu, JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) pranešė, kad didžiojoje teritorijos dalyje nebeveikia nuotekų siurblinės.


Izraelis kaltina „Hamas“ tunelius tiesiant po ligoninėmis, mokyklomis ir mečetėmis, tačiau smogikų grupuotė šiuos kaltinimus neigia.


OCHA teigimu, Izraelis yra nurodęs visoms 13 šiaurės Gazoje vis dar veikiančių ligoninių evakuoti pacientus.


JAV – prieš pakartotinę okupaciją

B. Netanyahu yra minėjęs, kad po karo Izraelis apsiims užtikrinti Gazoje „bendrą saugumą“, o Izraelio strateginių reikalų ministras Ronas Dermeris teigė, kad ministras pirmininkas nekalba apie tai, kad teritorija ateityje vėl būtų okupuota.


2005 m. Izraelis išvedė savo karius iš teritorijos, kuri buvo okupuota po Šešių dienų karo 1967 m.


„Nuvertus „Hamas“, sunaikinus šią infrastruktūrą, Izraelis turės įsipareigoti neribotą laiką užtikrinti saugumą“, – interviu televizijos kanalui MSNBC sakė R. Dermeris.


Pagrindinis Izraelio sąjungininkas Vašingtonas pareiškė esąs prieš ilgalaikę Gazos okupaciją.


Kalbėdamas su žurnalistais po Didžiojo septyneto šalių užsienio reikalų ministrų susitikimo Japonijoje, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas nurodė, jo žodžiais tariant, „pagrindinius dalykus“, kurių pagrindu būtų galima užtikrinti „ilgalaikę taiką ir saugumą“.

REKLAMA


„Jungtinių Valstijų įsitikinimu, pagrindiniai dalykai turėtų būti tokie: palestiniečiai neturėtų būti nei dabar, nei po karo jėga perkeliami iš Gazos, Gaza neturėtų būti naudojama kaip bazė teroristiniams ar kitokiems smurtiniams išpuoliams rengti, pasibaigus konfliktui, Gaza neturėtų būti vėl okupuota“, – kalbėjo jis.


Sekmadienį lankydamasis okupuotame Vakarų Krante, A. Blinkenas pasiūlė, kad Gazos kontrolę turėtų perimti prezidento Mahmudo Abbaso valdoma Palestinos savivalda (PA).


PA ribotą autonomiją turi tik kai kuriose Vakarų Kranto dalyse, o M. Abbasas yra minėjęs, kad ji galėtų susigrąžinti valdžia Gazoje, jeigu būtų rastas „visapusiškas politinis sprendimas“, padėsiantis užbaigti Izraelio ir Palestinos konfliktą.


„Bejėgiai žmonės visoje Gazoje lieka be namų, artimųjų, žūva patys, tuo tarpu pasaulio lyderiai nesugeba imtis prasmingų veiksmų“, – savo pranešime teigė medicinos labdaros organizacija Gydytojai be sienų (MSF).


Šiame pranešime MSF nurodė, kad pirmadienį per bombardavimą Gazos Šačio pabėgėlių stovykloje žuvo vienas jos darbuotojas ir visi jo šeimos nariai.


Izraelis Gazai sudavė daugiau nei 12 000 oro ir artilerijos smūgių ir į sritį pasiuntė savo sausumos kariuomenę, kuri iš esmės padalijo ją pusiau.


Iš oro buvo barstomos skrajutės, buvo siunčiamos trumposios žinutės, kuriose šiaurinėje Gazos dalyje esantiems civiliams buvo nurodoma vykti į pietus, tačiau šeštadienį vienas JAV pareigūnas pranešė, kad labiausiai nukentėjusiose vietovėse vis dar yra ne mažiau nei 350 000 civilių.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)