JK siūlo planą, kaip perduoti naikintuvų Ukrainai

JK siūlo planą, kaip perduoti naikintuvų Ukrainai


Jungtinė Karalystė yra pasirengusi Rytų Europos sąjungininkėms tiekti naikintuvus, kad šios galėtų perleisti savo sovietinius lėktuvus Ukrainai, penktadienį pareiškė gynybos sekretorius Benas Wallace‘as.


NATO sąjungininkės nenori perduoti Kyjivui modernių vakarietiškų karo lėktuvų motyvuodamos tuo, kad prireiks per daug laiko apmokyti įgulas.


B. Wallace‘as sakė radijui „Times Radio“: „Kitas greitas būdas, kaip Ukraina galėtų gauti naikintuvų, yra toks, kad tos Europos šalys, kurios turi rusiškų sovietinių naikintuvų MiG-29 ar Su-24, jei jos nori juos dovanoti, tai mes galime savo naikintuvais užpildyti spragas ir taip užtikrinti jų saugumą“.


„Jie jau dabar yra sukonfigūruoti kovai pagal NATO reikalavimus, o Ukraina šia prasme, žinoma, dar ne“, – pridūrė jis.


Britų žvalgyba: Rusija pirmiausiai nori susilpninti Ukrainos kariuomenę


Rusijos pajėgos savo kare prieš Ukrainą, pasak britų žvalgybos, vėl pakeitė savo požiūrį. „Jie dabar tikriausiai susitelkę į Ukrainos kariuomenės silpninimą, užuot koncentravęsi į didelių teritorijų užėmimą“, – penktadienį, per Rusijos invazijos į Ukrainą metines, pranešė Gynybos ministerija Londone.

REKLAMA


Rusijos vadovybė greičiausiai laikosi ilgalaikio požiūrio, kad Rusijos žmonių ir resursų persvara galiausiai išsekins Ukrainą, teigiama britų žvalgybos pranešime.


Rusijos strategija kontroliuoti kaimyninę šalį nuo 2014 metų praktiškai nekito. Iki 2021 metų šio tikslo esą buvo siekiama „destruktyviai“ – Maskva aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir kurstė nepaskelbtą karą Donbase Rytų Ukrainoje.


„2022 metų vasario 24–ąją Rusija perėjo prie naujo požiūrio ir pradėjo plataus masto invaziją - buvo mėginama užkariauti visą šalį ir nuversti vyriausybę“, – sakoma toliau ataskaitoje. Iki 2022 metų balandžio Rusija tada suvokė, kad tai nepavyko ir susitelkė į savo valdžios Donbase ir Pietų Ukrainoje plėtimą ir formalizavimą. „Ji pasiekė lėtos ir labai brangiai kainavusios pažangos“, – rašo žvalgyba.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>