E. Macronas: neįmanoma nusiųsti Ukrainai naikintuvų artimiausiomis savaitėmis

E. Macronas: neįmanoma nusiųsti Ukrainai naikintuvų artimiausiomis savaitėmis


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį perspėjo, kad net jei Ukrainos sąjungininkės Europoje nuspręstų perduoti Kyjivui naikintuvų, jie negalėtų būti išsiųsti „artimiausiomis savaitėmis“.


„Nieko neatmetu... bet tai neatitinka šiandienos reikalavimų“, – sakė E. Macronas po ES aukščiausiojo lygio susitikimo Briuselyje, kuriame dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.


Rusija pradėjo atnaujintą puolimą karo draskomuose Ukrainos rytuose, o V. Zelenskis šią savaitę atvyko į Londoną, Paryžių ir Briuselį, ieškodamas pažangesnių ginklų savo pajėgoms.


Ukrainai reikia vakarietiškų kovinių lėktuvų, tolimojo nuotolio raketų ir sunkiųjų tankų,  tačiau jai taip pat labai trūksta svarbesnių dalykų, pavyzdžiui, artilerijos sviedinių.


Jungtinė Karalystė pasisiūlė apmokyti ukrainiečių pilotus valdyti vakarietiškus lėktuvus, o Lenkija ir Slovakija svarsto galimybę atsiųsti daugiau sovietų gamybos naikintuvų Mig-29, kuriuos Kyjivas jau naudoja.


Tačiau Ukrainos sąjungininkės nerimauja, kad pažangių vakarietiškų naikintuvų dislokavimas išprovokuotų tolesnį Maskvos veiksmų eskalavimą ir keltų atviro konflikto tarp NATO ir Rusijos pavojų.

REKLAMA


E. Macronas ir kiti ES lyderiai Briuselyje sveikino V. Zelenskį kaip didvyrį ir pažadėjo palaikyti Ukrainą iki pergalės, tačiau atsargiai vertino jo siekį gauti naikintuvų.


„Labai svarbu, kad sąjungininkės pirmenybę teiktų naudingiausiai ir greičiausiai įrangai“, – teigė E. Macronas, paminėdamas Prancūzijos tiekiamas „Caesar“ haubicas ir vidutinio nuotolio „žemė-oras“ gynybos sistemą MAMBA.


Gali prireikti paspartinti artilerijos pabūklų ir amunicijos tiekimą, kad Ukraina galėtų pradėti ar atremti antžeminius puolimus, pridūrė jis ir pažadėjo „artimiausiomis dienomis prie to padirbėti“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)