J. Bidenas apie JT rezoliuciją: pasaulis pasakė Rusijai, kad ji negali ištrinti iš žemėlapio suverenios valstybės

J. Bidenas apie JT rezoliuciją: pasaulis pasakė Rusijai, kad ji negali ištrinti iš žemėlapio suverenios valstybės


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Jungtinių Tautų (JT) rezoliucija, pasmerkusi Rusijos įvykdytas Ukrainos teritorijų aneksijas ir priimta istorine balsų dauguma, yra žinia Maskvai, kad ji negali ištrinti iš žemėlapio suverenios valstybės.


„Šiandien didžioji dalis pasaulio - valstybės iš visų regionų, didelių ir mažų, atstovaujančių įvairias ideologijas ir vyriausybes, - balsavo už tai, kad apgintų Jungtinių Tautų Chartiją ir pasmerktų Rusijos neteisėtą bandymą jėga aneksuoti Ukrainos teritoriją“, – sakoma J. Bideno pareiškime.


„Šio konflikto kaina akivaizdi visiems ir pasaulis siunčia aiškią žinią: Rusija negali ištrinti suverenios valstybės iš žemėlapio. Rusija negali jėga pakeisti sienų. Rusija negali užgrobti ir pasiglemžti kitos šalies teritorijos“, - sakė J. Bidenas.


„Praėjus beveik aštuoniems šio karo mėnesiams, pasaulis ką tik pademonstravo, kad yra vieningesnis ir labiau nei bet kada pasiryžęs reikalauti Rusijos atsakomybės už padarytus pažeidimus“, – pridūrė JAV vadovas.


JT Generalinė Asamblėja trečiadienį pasmerkė neseną Rusijos bandymą aneksuoti rytinius Ukrainos Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios regionus – už rezoliuciją balsavo 143 valstybės, 5 buvo prieš (Rusija, Sirija, Nikaragva, Šiaurės Korėja, Baltarusija), 35 susilaikė (tarp jų ir Kinija).

REKLAMA


Nauja JAV saugumo strategija: Kinija išlieka didžiausias iššūkis


Nepaisant Rusijos invazijos į Ukrainą ir branduolinių Maskvos grasinimų, JAV ir toliau didesniu geopolitiniu iššūkiu laiko Kiniją.


„Pekinas nori išplėsti savo įtakos sferą Indijos ir Ramiojo vandenyno regione ir tapti lyderiaujančia pasaulio galybe“, - sakoma naujoje nacionalinio saugumo strategijoje, kurią JAV vyriausybė paskelbė trečiadienį.


„Kinijos Liaudies Respublika yra vienintelė konkurentė, kuri ne tik nori pakeisti tarptautinę tvarką, bet ir turi ekonominių, diplomatinių, karinių bei technologinių galių tai padaryti“, - teigiama dokumente. Konkuruojant su Kinija ateinantys dešimtys metų „vienareikšmiškai bus lemiamas dešimtmetis“.


JAV prezidento Joe Bideno administracija nuo jo kadencijos pradžios ypač didelį dėmesį nukreipė į Kiniją ir ėmėsi griežto tono Pekino atžvilgiu. Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ši tema buvo kiek nustumtas į antrą planą. Dabar dokumente teigiama, kad tikslas yra efektyviai konkuruoti su Kinija ir kartu stabdyti „pavojingą Rusiją“.

REKLAMA


Kalbėdama apie Maskvą, JAV vyriausybė naujojoje strategijoje rašo: „Per praėjusį dešimtmetį Rusijos vyriausybė apsisprendė vykdyti imperialistinę užsienio politiką, kurios tikslas yra pakeisti svarbius tarptautinės tvarkos elementus“. Tai išvirto į karą Ukrainoje.


„Jungtinės Valstijos, vadovaujant skirtingoms vyriausybėms, stengėsi tiesti ranką Rusijai, kad būtų apribotas mūsų varžymasis ir rastos pragmatiškos bendradarbiavimo sritys. Prezidentas Putinas atmetė šias pastangas ir dabar aišku, kad jis nepasikeis“, - sakoma toliau dokumente. Rusija esą dabar kelia tiesioginę ir nuolatinę grėsmę tarptautinei taikai ir stabilumui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)