Per naują sankcijų bangą ES siūlys laipsniškai panaikinti Rusijos naftos importą

Per naują sankcijų bangą ES siūlys laipsniškai panaikinti Rusijos naftos importą


Europos Sąjunga (ES) siūlys laipsniškai atsisakyti Rusijos naftos importo per naują sankcijų bangą Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.


Europos Komisija šiuo metu rengia tekstą, kuris 27 ES valstybėms narėms galėtų būti pateiktas jau trečiadienį, pranešė diplomatai. Keli diplomatai teigė, kad naftos importo atsisakymas tapo įmanomas po Vokietijos politinio posūkio. Ji iki šiol priešinosi tokiai priemonei, laikydama ją žalinga jos ekonomikai.


Siekdama nuraminti abejojančius, Europos Komisija siūlys laipsniškai taikyti draudimą per šešis ar aštuonis mėnesius, kad šalys galėtų diversifikuoti tiekimą, sakė šaltiniai. Draudimui, kuriam reikia vienbalsio valstybių narių pritarimo, vis dar kyla priešpriešinis vėjas.


Manoma, kad tam stipriai priešinsis Vengrija, nes yra labai priklausoma nuo Rusijos naftos ir palaiko glaudžius ryšius su Kremliumi. Draudimas yra neproduktyvus, o ES šalys „turi susivokti“, sekmadienį valstybiniam radijui sakė Vengrijos vyriausybės kabineto ministras Gergely Gulyasas, pranešė „Bloomberg“.

REKLAMA


Kitos šalys taip pat nerimauja, kad naftos importo uždraudimas padidins kainas, kai dėl karo jos ir taip smarkiai kyla. „Turime būti labai dėmesingi rinkos reakcijoms“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas, pageidavęs likti anonimiškas.


„Sprendimų yra ir mes galų gale prie to prieisime, bet turime veikti labai atsargiai“, – sakė pareigūnas. ES energetikos ministrai šį draudimą aptars per derybas pirmadienį Briuselyje, tačiau po sprendimu nepasirašys.


Šis šeštasis priemonių prieš Rusiją paketas taip pat bus nukreiptas į didžiausią šalies banką „Sberbank“, kuris bus pašalintas iš tarptautinės „Swift“ pranešimų sistemos, sakė diplomatai.


Sankcijų tikslas – išsekinti Rusijos galimybes finansuoti karą Ukrainoje. Rusija du trečdalius savo naftos eksportuoja į ES. ES jau uždraudė rusiškų anglių importą, tačiau Lenkija ir Baltijos šalys ragina įvesti ir naftos embargą. Dujų importas iš Rusijos išliks nepaliestas, o labai nuo jo priklausoma Vokietija žada atsisakyti rusiškų dujų iki 2024 m. vidurio.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)