Technologijų banga vonioje: nuo 3D iki telefono lentynėlės ir popieriaus laikiklio viename

Technologijų banga vonioje: nuo 3D iki telefono lentynėlės ir popieriaus laikiklio viename


Išmanios dušo kabinos, paveikslai ir židiniai vonios kambaryje jau nebestebina. Tačiau technologijų žygis į vonios kambarį tęsiasi, o jį lydi dizaino netikėtumai. Temperatūrą rodantys vandens maišytuvai, meno kūrinius primenantys rankšluosčių džiovintuvai, spalvota santechnikos keramika, futuristinė dušo įranga, telefonus priglaudžiantys tualetinio popieriaus laikikliai.


Interjero ir baldų centro „Domus galerija“ interjero dizainerių tvirtinimu, modernaus gyvenimo vėjai plačiai varsto vonios kambario duris, ir ši patalpa dabar skirta nebe tik higienai.


Vonios kambarys – vieta pailsėti ir atgauti jėgas


„Vonios kambarys tampa vis labiau atsipalaidavimo, poilsio kambariu – tarsi namų rekreacijos centru, kuriam nesvetimi minkšti baldai, multifunkcinis apšvietimas, augalai, natūralios jaukios medžiagos. Be to, vonios kambaryje stiprėja individualumo vaidmuo, ekologiniai sprendimai, renkantis medieną, odą, natūralų akmenį. Technologiniai sprendimai atlieka vis svarbesnį vaidmenį tiek apšviečiant patalpą, tiek dušo sistemose ar maišytuvuose, tiek ir integruotame veidrodžių apšvietime bei valdyme“, – sako interjero dizaino srityje dirbanti architektė Rūta Jurevičienė.

REKLAMA


Pasak interjero dizainerės, lietuviai kuo toliau, tuo labiau stengiasi eiti koja kojon ar bent jau priartėti prie pasaulinių interjero tendencijų, domisi technologinėmis naujovėmis, nevengia kreiptis į interjero dizainerius. Nemažai šalies gyventojų patys susiranda naudingos informacijos, kurios šiuo metu tikrai gausu internete.


Interjero dizainerė Elena Rudzinskaitė įvardijo, kas pavyzdiniame šių metų vonios kambaryje lieka patikrinta klasika, o kas – nauja ir inovatyvu.


2019 metų vonios kambarys: nuo klasikos iki futurizmo


1. Vonios dydis – kokio tik užsigeisite. Gamintojai vis labiau stengiasi suteikti pirkėjui galimybę pasirinkti norimą vonios dydį – vartotojas gali prisitaikyti vonią pagal savo vonios kambario aplinkybes.


2. Spalvota vonia: kodėl gi ne? Baltos vonios – jau nebe vienintelis pasirinkimas. Dizaineriai kartu su gamintojais siūlo vonias su dažytais kraštais bei įvairių spalvų akmens masės vonias. Sykiu išlieka klasikinė tendencija – ovalinė vonia: ši forma yra pati ergonomiškiausia.

REKLAMA


3. Dušo kabinų profiliai: baltą keičia juoda. Juodų profilių naudojimo tendencija buvo stebima ir pernai. Dušo kabinų ir sienelių profiliai dažomi juoda matine spalva. Dušo kabina taip pat gali tapti vonios kambario interjero akcentu, renkantis industrinio stiliaus įrėminimą.


4. Vis lengvesnės formos. Nebe nauja kryptis, tik nauji ir nuoseklūs tolimesni žingsniai. Gamintojai ir toliau stengiasi pateikti rinkai vizualiai kuo lengvesnes dušo kabinas – profiliai tampa vis labiau minimalistiniai, gaminamos berėmės konstrukcijos, įgilinti lankstai. Gaminamos dušo kabinos, kurių sienelių bėgeliai paslėpti viršuje, o ne apačioje, kaip iki šiol buvo įprasta.


5. Praustuvai: grakščiau ir arčiau natūralumo. Vyrauja išgaubtos, organiškos formos, daugėja plonabriaunės keramikos kolekcijų.


6. Daugiau spalvų. Dizaineriai siūlo į vonios interjerą įtraukti daugiau spalvų: spalvotas, dekoratyvines plyteles, spalvoto stiklo pertvaras, spalvotus maišytuvus, vonias, unitazus ir praustuvus.


7. Klasika, tik modernesnė. Pastaruosius keletą metų gamintojai kaip susitarę stūmė iš rinkos klasiką primenančias kolekcijas, tačiau dabar ir vėl gręžiasi klasikos kryptimi. Pavyzdžiui, garsus vonios funkcinės keramikos gamintojas „Laufen“ šiais metais ISH parodoje pristatė modernios klasikos kolekciją „The new classic“ – šiuolaikinės elegancijos pavyzdį.


8. Rankšluosčių džiovintuvai: paslėpta tapatybė. Ieškodami šios įrangos šiuolaikiniame vonios kambaryje galime jos netgi nematyti. Vadinamieji vonios „gyvatukai“ ar radiatoriai šiemet kaip niekada bando slėptis už ypač meniškų, dekoratyvių arba funkcionalių formų, visiškai nebeprimenančių senų įprastų rankšluosčių džiovintuvų.



9. Maišytuvai ir dušo įranga: meniškesnis dizainas, daugiau spalvų. Nors juoda spalva vis dar tebėra ant bangos, labai populiarėja modernios spalvingesnės kolekcijos. Ypač mėgstami šiuo metu brushed bronze („šveistos bronzos“) ir net aukso spalvos maišytuvai. Duše vietoje įprastos dušo galvutės siūlomos futuristinės formos: didžiuliai diskai, neįprastų formų ar originaliai į sieną integruotos sistemos, kartais turinčios dar ir lentynėlės funkciją.


10. Technologijų progreso atspindžiai. Vonios kambarys tampa gera vieta modernioms ir inovatyvioms technologijoms. Pavyzdžiui, vonios įrangos ir aksesuarų gamintojas „Keuco“ šiemet pristatė minimalistines, iš vieno lakšto pagamintas lentynėles su integruotais stiklo valytuvais bei tualeto popieriaus laikiklį su lentynėle telefonui. „Duravit“ pristatė itin originalią maišytuvų, išspausdintų 3D technologija, kolekciją. „Grohe“ sukūrė naują maišytuvų su LED temperatūros ekranais kolekciją – ši technologija leis visada žinoti tikslią bėgančio vandens temperatūrą, o sykiu džiugins ir modernus maišytuvo siluetas.


Multifunkcinis apšvietimas ir aksesuarų vaidmenys


„Naujausios technologijos neaplenkia ir vonios kambario apšvietimo sprendimų. Vis dažniau Lietuvos gyventojai renkasi dizainerių siūlomą multifunkcinį apšvietimą vonios kambaryje, siekiama sukurti jaukią aplinką įvairiems poreikiams. Naujausias šios srities žodis – veidrodžių LED apšvietimas su jutikliniu valdymu“, – sako interjero dizaino srityje dirbanti architektė R.Jurevičienė.


Ji taip pat primena, kad labai svarbu nenuvertinti vonios aksesuarų, nes jie atlieka ne tik konkrečią funkciją, bet ir suteikia vonios kambariui išbaigtumo. Anot interjero dizainerės, šių metų tendencijos yra dvi: organiškai į vonios interjero stilistiką įsiliejantys ir neatkreipiantys į save dėmesio aksesuarai arba kaip tik – vonios kambario stiliaus išskirtinumą ir originalumą pabrėžiantys, spalva ar forma išsiskiriantys aksesuarai. „Aksesuarai – vienas lengviausiai keičiamų elementų vonios kambaryje, todėl šioje srityje galima ir paeksperimentuoti“, – sako R.Jurevičienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)