Ką daryti, kai prakaitas liejasi upeliais

Ką daryti, kai prakaitas liejasi upeliais


Ši vasara prasidėjo kaitriomis dienomis, kurių metu prakaitas „liejasi laisvai“. Per karščius tai normalu. Bet žmonės prakaituoja ne tik per karščius.


Prakaitavimas – normalus žmogaus organizme vykstantis procesas, jo metu iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagos. Kūnui prakaituojant vėsinama oda ir taip palaikoma normali kūno temperatūra. Prakaitą gamina odoje esančios liaukos, kurių veikla priklauso nuo nervų sistemos ir hormonų būklės. Žmogaus odoje yra apie du milijonus prakaito liaukų. Ypač jų gausu pažastyse, delnuose, paduose, kaktoje, todėl šios kūno vietos prakaituoja gausiau. Žmogaus organizmas per parą išskiria vidutiniškai apie pusę litro prakaito. Pagausėjus prakaitavimui, mažesnis krūvis tenka inkstams.


Gausiau prakaituojama dirbant sunkų fizinį darbą, intensyviai sportuojant arba patiriant emocinį stresą. Gausus prakaitavimas, ypač naktį, būdingas klimakterinio amžiaus moterims. Kai gausiau prakaituojama pirmoje dienos pusėje, o kūno temperatūra yra normali, tai nėra ligos požymis. Bet kas šimtąjį žmogų vargina ypač gausus prakaitavimas (hiperhidrozė), kai prakaitas liejasi upeliais net vėsią dieną. Nervų galūnėlės per daug stimuliuoja prakaito liaukų veiklą ir pažastys, kojos, delnai, nugara būna nuolat sudrėkę nuo prakaito. Toks žmogus jaučiasi itin nemaloniai. Šią ligą dažniausiai lemia genai. Tačiau gausus prakaitavimas (ypač naktį) neretai gali būti ir rimtos ligos požymis.

REKLAMA


Prakaito kvapas ir sveikata


Prakaitas, jeigu jis nėra užsistovėjęs, būna bekvapis. Normali riebalinių ir prakaito liaukų veikla lemia gerą sveikatą, tai žinojo jau senovės romėnai. Buvo manoma, kad blogas prakaito kvapas rodo sveikatos sutrikimus. Pasikeitus prakaito kvapui, būtina pasitikrinti sveikatą pas gydytoją.
Neretai prakaito liaukos išskiria nemalonų kvapą dėl sunkių ligų: inkstų, cukrinio diabeto, plaučių tuberkuliozės, širdies, kraujotakos ir skydliaukės sutrikimų, hepatito. Ligos keičia prakaito sudėtį.
Prakaitą ir jo kvapą galite sumažinti tinkama mityba: nevalgykite labai aštrių patiekalų, venkite gyvulinės kilmės riebalų, daugiau vartokite šviežių vaisių ir žalių daržovių, ribokite druską ir aštrius prieskonius, venkite stiprių svaigiųjų gėrimų.


Natūrali pagalba


* Nuo seniausių laikų geriausiu naminiu vaistu nuo naktinio prakaitavimo laikomi šalavijai. Jie šalina medžiagas, sukeliančias naktinį prakaitavimą, mažina silpnumą, atsiradusį dėl stipraus prakaitavimo, stiprina centrinę nervų sistemą ir jaunina moters organizmą. Šalavijų arbata: šaukštelį susmulkintos šalavijų žolės užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite trumpam pritraukti, nukoškite. Puodelį arbatos išgurkšnokite prieš pusryčius arba vakare prieš miegą. Ši arbata ypač naudinga moterims klimakteriniu periodu. Šalavijų preparatų nepatariama vartoti ilgiau nei 3 mėnesius iš eilės, nes jie dirgina skrandžio gleivinę. Gerti šalavijų preparatų negalima ir sergantiesiems ūminiu inkstų uždegimu.

REKLAMA


* Padidėjusio prakaitavimo, karščio bangų ir moterų klimakterinio laikotarpio neurozei mažinti ypač tinka juozažolės: šaukštelį susmulkintos šviežios ar džiovintos juozažolių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, užvirkite, uždenkite ir palikite atvėsti, nukoškite. Gerkite nuoviro po trečdalį stiklinės 2–3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį 3– 4 savaites.


* Jei gausiai prakaituojate, ypač naktį, gerkite žemuogių lapų žolės antpilo: vakare 2 šaukštus susmulkintos žaliavos suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palikite per naktį, ryte nukoškite. Gerkite antpilo po pusę stiklinės 4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.


* Stiprų prakaito kvapą naikina vanduo su actu: į litrą vandens įpilkite ketvirtadalį litro obuolių acto. Šiuo vandeniu apiplaukite tas vietas, kur yra daugiausia prakaito liaukų.


Vandens procedūros


* Vasaros karščių sukeltą ar klimakterinį prakaitavimą gali sumažinti dažnas dušas. Tik ne šaltas ar ledinis, o drungnas. Po ledinio dušo vėl pradedama gausiai prakaituoti.


* Gausiai prakaituojantiems žmonėms patariama maudytis blindžių žievės voniose: 5 šaukštelius susmulkintos blindžių žievės užpilkite 2 litrais šalto vandens ir palikite 8 valandas nusistoti, nukoškite ir supilkite į paruoštą vandens vonią.


* Gydomoji ąžuolų žievės nuoviro vonia: 2 saujas susmulkintos ąžuolų žievės užpilkite litru vandens, pavirkite pusvalandį ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite valandą nusistoti, paskui nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Šiose voniose patariama maudytis 1–2 kartus per savaitę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)