Saugoti akis nuo saulės – būtina

Saugoti akis nuo saulės – būtina


Į duris pasibeldė vasara – su vėju, lietumi ir saule. Kad neperšlaptume, čiumpame skėtį, nuo vėjo gūsių slepiamės po gobtuvu, bijodami perkaisti dėvime skrybėles ir kepuraites. O kaip nuo saulės saugome akis?

Birutė JANČIENĖ


Kaip pakenkiama akims?


Suprantama, spiginant saulei, pirmiausia stveriamės akinių. Tik ar visi akiniai tamsintais lęšiais apsaugo akis? Ką reikia apie juos žinoti, kokius akinius turėtume rinktis, kad nepadarytume sau meškos paslaugos?
„Saulė yra ir mūsų draugas, ir priešas, – sako akių ligų gydytoja Viktorija Slavinskytė. – Ji skleidžia nematomus ir nejuntamus ultravioletinius spindulius. Dėl saulės stygiaus organizmas ima stokoti vitamino D. Tačiau ultravioletinių spindulių perteklius gali stipriai pakenkti ne tik odai, bet ir akims.“


Mėgaujantis saule, būtina dėvėti galvos apdangalą (plačiakraštę skrybėlę, kepurę su snapeliu) ir akinius nuo saulės. Antraip sugadinsite akis – ilgainiui jos ims peršėti, ašaroti, taps itin jautrios šviesai, regėjimo lauke gali atsirasti tamsių dėmių ir pan. Saulės spinduliai ypač pavojingi glaukomos ar kataraktos pažeistoms akims.

Akių apsauga būtina ir vaikams

REKLAMA


Pasak V. Slavinskytės, tėvai klysta, manydami, kad mažiesiems akiniai nuo saulės – nebūtini. „Vaikų akys – daug jautresnės ultravioletiniams spinduliams. Būtina jas saugoti. Ir netgi ūkanotą vasaros dieną“, – sako gydytoja. Mat ultravioletiniai spinduliai prasiskverbia net ir pro debesis. Na, nebent tie debesys lietumi taškosi. Tuomet, be abejo, akinių nuo saulės nereikia.


Su amžiumi akys įgyja gebėjimą apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių – lęšiai įgauna šiek tiek kitokį atspalvį ir „nufiltruoja“ žalingus spindulius. Tačiau vaikų akys tokio gebėjimo neturi.


Tinka ne bet kokie


Nesusigundykite prekybos centruose ar turguose siūlomais akiniais nuo saulės už patrauklią kainą. Tegul ir tamsiais lęšiais, o užsidėjus gražiai atrodančiais. Neretai tokie akiniai neturi ultravioletinių spindulių filtro, tad galima dar labiau pakenkti akims. Akiniai nuo saulės, pirkti ne specializuotose parduotuvėse, taip pat gali turėti optinių defektų (iškraipomas vaizdas). Tad, jei dažnai juntate nuovargį, galvos svaigimą ar, grįžus iš lauko, skauda galvą, gali būti, kad nešiojate netinkamus akinius nuo saulės.

REKLAMA


Akių ligų gydytojos V. Slavinskytės teigimu, akinius nuo saulės geriausia įsigyti optikos salonuose – taip saugiau ir patikimiau. Ant visų juose parduodamų akinių nuo saulės yra užklijuoti lipdukai, žymintys ultravioletinių spindulių filtro stiprumą. Tačiau juk ant daugelio prekybos centruose parduodamų akinių irgi būna panašių žymenų? Vis dėlto patikrinti, ar tie lipdukai išties atspindi akinių kokybę, neįmanoma.


Optikos salonuose parduodami akiniai turi tai įrodančius sertifikatus. Akiniai be ultravioletinių spindulių filtro neatlieka jokios apsauginės funkcijos. Kodėl? „Kai tamsu, akių vyzdžiai plečiasi. Todėl, jei akiniai neturi ultravioletinių spindulių filtro, už tamsių lęšių vyzdžiai plečiasi ir į akis patenka dar daugiau spindulių“, – pasakoja gydytoja.


Svarbūs žymenys


Prieš įsigydami akinius nuo saulės, atkreipkite dėmesį į keletą svarbių dalykų. Perkant akinius optikos salone, vidinėje akinių kojelių pusėje būna keli žymenys. Vienas iš jų – ženkliukas CE, užtikrinantis, kad akiniai atitinka Europos Sąjungos direktyvos reikalavimus ir patikimai saugo nuo ultravioletinių spindulių. Vadinasi, akinius galite naudoti saugiai.


Kitas svarbus rodiklis – filtro stiprumas. Jeigu ant akinių kojelės (arba lęšio) pažymėta UV 400, galite drąsiai pirkti. Tokie akiniai visiškai nepraleidžia ultravioletinių spindulių. Dar vienas svarbus dalykas – filtro kategorija (lęšių tamsinimo laipsnis). Mūsų klimato sąlygomis geriausiai tinka 2 ar 3 kategorijos akiniai nuo saulės. 4 kategorijai priskiriamus akinius galite užsidėti, pavyzdžiui, susiruošę į aukštus sniegu padengtus kalnus.



Beje, tinkami ir nuo saulės akis saugantys akiniai nebūtinai turi būti pažymėti žymiu vardiniu ženklu. Šiandien kokybiškų akinių nuo saulės – neišskirtinių ir už prieinamą kainą – pasirinkimas – išties gausus. Tereikia atkreipti dėmesį į ankstesnes pastabas ir išsirinkti akinius, tinkančius prie veido.


Pagiriamasis žodis tenka poliarizuotiems lęšiams – tokie akiniai ne tik visiškai nepraleidžia ultravioletinių spindulių, bet ir pašalina atspindžius, pavyzdžiui, nuo vandens paviršiaus, vandens raibuliavimą ir pan. Todėl padidėja regėjimo ryškumas – matomi natūralių spalvų vaizdai, be to, ir akys mažiau pavargsta. Beje, su poliarizuotais lęšiais gali būti ir paprasti, ir korekciniai akiniai nuo saulės.


Jei nešiojate korekcinius akinius


Kokią akių apsaugą nuo saulės derėtų rinktis trumparegiams, nešiojantiems kontaktinius lęšius ar korekcinius akinius? Gydytoja V. Slavinskytė teigia, kad žmonės, turintys regėjimo sutrikimų, gali rinktis tamsėjančių lęšių akinius, korekcinius akinius nuo saulės arba kontaktinius lęšius ir akinius nuo saulės.
Gana populiarūs, be to, ir patogūs – tamsėjančių lęšių (fotochrominiai) akiniai. Plieskiant saulei, jie patamsėja, o atsidūrus pavėsyje ar uždaroje patalpoje lęšiai vėl tampa šviesūs.


Korekciniai akiniai nuo saulės apsaugo nuo ultravioletinių spindulių ir leidžia matyti ryškų vaizdą. Vienas nepatogumas – lauke reikia vienų akinių, patalpoje – kitų, tad korekcinius akinius nuo saulės reikia nuolat kaitalioti su paprastais.


Kontaktinių lęšių ir akinių nuo saulės duetas tinka tiems regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms, kurie mieliau renkasi ne korekcinius akinius, o kontaktinius lęšius.

REKLAMA


Svarbus ir akinių dydis


Ar renkantis akinius nuo saulės svarbu atsižvelgti į jų dydį? Pasak V. Slavinskytės, akinių patogumas – išties svarbus dalykas.


„Akiniai turi nekristi nuo nosies, jų kojelės neturėtų spausti galvos, patogiai gulti už ausų. Nesirinkite akinių nuo saulės su mažais lęšiais – tokie ne visai uždengia akis. Vadinasi, negarantuoja visiškos apsaugos nuo ultravioletinių spindulių“, – pabrėžia gydytoja.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)