Didžioji Britanija nenori „Brexito“ be susitarimo su Europos Sąjunga

Didžioji Britanija nenori „Brexito“ be susitarimo su Europos Sąjunga


Didžiosios Britanijos parlamentarai balsavo už tai, kad parlamentui būtų leista svarstyti įstatymo projektą, kuris užkirstų kelią „Brexitui“ be susitarimo – jie sudavė stiprų smūgį konservatorių vadovui ir premjerui Borisui Johnsonui.


Už tai, kad trečiadienį būtų svarstomas išstojimo iš ES be susitarimo neleidžiantis įstatymas, balsavo 328 Bendruomenių rūmų nariai, prieš – 301.


Įstatymas tada įpareigos B. Johnsoną prašyti ES nukelti „Brexitą“ iki sausio 31 dienos, nebent parlamentas spėtų priimti ir patvirtinti naują susitarimą arba iki spalio 19 dienos balsuotų už išstojimą be susitarimo.


„Tai reiškia, kad parlamentas yra arti to, kad galiausiai sužlugdys bet kokį susitarimą, kurį būtume galėję pasiekti“, – po balsavimo sakė B.Johnsonas.


Premjeras teigė, kad jo vyriausybė trečiadienį prašys parlamento leisti surengti pirmalaikius rinkimus.


„Aš nenoriu rinkimų, bet jei parlamentarai rytoj balsuos dar kartą beprasmiškai atidėti „Brexitą“, tada tai bus vienintelis likęs būdas išspręsti šią situaciją“, – parlamente po balsavimo antradienį teigė B.Johnsonas.

REKLAMA


Iš B.Johnsono konservatorių partijos prie opozicijos parlamentarų prisidėjo ir už įstatymo svarstymą antradienį balsavo 21 proeuropietiškas parlamento narys.


Tam, kad galėtų skelbti pirmalaikius rinkimus, B.Johnsonas turės sulaukti dviejų trečdalių iš 650 parlamentarų palaikymo, tad leiboristų balsai bus ypač svarbūs.


Po antradienio balsavimo, atsakydamas į premjero komentarus, leiboristų vadovas Jeremis Corbynas teigė, kad pirmalaikių rinkimų nepalaikys, nebent būtų priimtas „Brexito“ be susitarimo atmetantis įstatymas. Kitų partijų – Škotijos nacionalinės partijos ir Liberalų demokratų partijos – atstovai pasisakė panašiai, tad surinkti du trečdalius balsų B. Johnsonui bus tikrai sudėtinga.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>